Reklama

Reklama

Dívka z Vatikánu: Zmizení Emanuely Orlandi

(seriál)
  • Veľká Británia Vatican Girl: The Disappearance of Emanuela Orlandi (viac)
Trailer
Veľká Británia / Taliansko, 2022, 3 h 54 min (Minutáž: 55–63 min)

VOD (1)

Epizódy(4)

Obsahy(1)

V roce 1983 zmizela v Římě patnáctiletá Emanuela Orlandi, když se vracela z hudební školy. Ani několik desetiletí nestačilo Vatikánu na objasnění, co se s ní stalo. (Netflix)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (22)

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Cieľom dokumentu (i keď by malo byť), nie je objasniť samotný prípad. Hlavnou myšlienkou je ukázať svetu, že nie všetci svätí, sú naozaj aj svätí. Zahmlievanie kriminálnych činov cirkvi (nie len) na najvyšších miestach, nie je ničím novým. Celé mi to príde, ako v prípade politických prípadov, kedy jeden, či dva umelo vytvorené prípady, slúžia ako návnada pre krytie ďaleko závažnejšieho zločinu. Ja som len zvedavý, kedy sa ľudia preberú z tej letargie, lebo to nie viera je zlá, no tí čo ju hlásajú sa skrátka neštítia ničoho .. ()

Arkagas1989 

všetky recenzie používateľa

Emanuela zmizela cestou z kroužku roku 1983. Následně se ozývá "američan", který za její vydání požaduje propuštění Mehmeta Aliho, který spáchal atentát na Papeže, jinak Emanuela zemře. Rodina Emanuely byla ve službách Vatikánu několik generací a nic takového nedávalo absolutně smysl. Navíc zmizela z místa, kde žije jen 100 obyvatel za hradbami a branami, které se zamykají. Na světlo ale nakonec vychází, že tohle není hra Turecka, ale spíše KGB, která měla Papeže jako trn v oku. Celé se to ještě mnohem více zamotá v momentě, kdy se rozhodne mluvit samotný únosce, aniž by ale zmiňoval konkrétní jména, nebo důvody. Emanuela nebyla nikdy nalezela, dodnes je pohřešována a následný Papež řekl její rodině, že je u andělů. Ta se nikdy nesmířila s tím, že by Emanuela byla po smrti a stále doufá. Na světlo vychází nekalé praktiky vatikánské mafie a banky, ve které se točí miliardy dolarů do doby, než záhadně zkrachuje. Vrchní hlava mafie je pověšena na mostě a z Vatikánu unikají dokumenty, ve kterých jsou jasně zapsáy všechny výdaje na Emanuelin život po dobu 30 let - náklady na jídlo, ubytování, dopravu, všechno.  Jak daleko je schopen zajít Vatikán, aby chránil sám sebe? Očividně dost. Po Emanuele se ale slehla zem a věřte, že při koukání na tenhle dokument Vám nebude dobře.  Moje hodnocení: 9/10 ()

Reklama

NikiVai 

všetky recenzie používateľa

Mám Netflixové dokumenty ráda, ale tento mě nijak extra neoslovil. Případ sám o sobě je určitě zamotaný a zajímavý. Seriál ale nepoodkrývá žádná nová tajemství, jen rekapituluje už známá fakta. A bylo to moc dlouhý, rozvláčný, desetkrát zopakované to samé, zbytečná poetika mezi tím. Takže ve výsledku spíš nuda, než aby mě případ pohltil. ()

Skeksis 

všetky recenzie používateľa

Cirkev považujem za najväčšiu zločineckú organizáciu v dejinách ľudstva a nik mi to nevyvráti. Ľudia odsudzujú mafiu, pritom cirkev je najväčšia mafia. Odjakživa mafiánske praktiky - vyhrážanie sa peklom, nebudeš mať iných bohov okrem mňa, križiacke výpravy, vyberanie odpustkov, inkvizícia... Až na to, že mafia by za zneužívanie detí zabíjala. Cirkev to proste iba ututláva, aby si ďalej mohla užívať tie svoje nakradnuté peniaze a "milodary". Smradi! Čiže z počiatočného zavádzajúceho vzorca CIRKEV + MAFIA = ZLO, vychádza vzorec CIRKEV = MAFIA  ⇒  ZLO. V každej z predkladaných troch možností za zmiznutie resp. odstránenie dievčaťa, môže Vatikán. Jasné, že ju zneužil úchylný ujo kardinál či kto, to sa určite Vatikán snažil ututlať. Jasné, že cirkev dotuje protikomunistické hnutia za peniaze, ktorými má radšej nakŕmiť chudobných (jasné, že za Hitlera nespravili nič, lebo nacisti boli proti ich najväčším nepriateľom - Židom a komunistom). Peniaze prepiera cez kadejaké banky spolu s mafiou, a potom, keď mafii zmiznú peniaze v prospech Vatikánu, čuduj sa svet: chce ich späť! Preto unesie dievča z Vatikánu. Aj to je možné. Tretia možnosť je KGB, ktorá chce aby Vatikán vydal teroristu, ktorý kváka, že zabiť pápeža mu kázala KGB práve preto, lebo Vatikán dotuje stranu Solidarita, aby oslabila komunistický vplyv a posilnila cirkev v Polsku a Rusku. Preto unesú dievča. Aj to je možné. Vyberte si čo chcete, alebo aj niečo iné, alebo všetko dokopy, v každom prípade cesty vedú do centra zločineckej organizácie menom cirkev - Vatikánu. ()

HellFire 

všetky recenzie používateľa

Jednoho dne zmizne vatikánská dívka a nikdo neví, kdo ji unesl a proč. No nakonec za to samozřejmě může Vatikán, protože zdejší náboženští „fanatici“ samozřejmě nejsou žádní andílci. Co taky čekat od kultu (náboženství), který má svůj vlastní stát uvnitř státu odstřižený od zbytku světa s vlastními zákony? To se pak všechno krásně zamete pod koberec. Série jako taková je bohužel hodně utahaná, mohla být kratší minimálně o jednu epizodu. Spousta věcí a událostí se neustále omílá dokola, aby se stopáž natáhla co nejvíc. Nakonec teda vyšlo najevo, že ji zneužíval nějaký kněží, takže to chtěl Vatikán ututlat. To přece všichni víme, že kněží jsou staří prasáci. ()

Reklama

Reklama