Reklama

Reklama

Titanic

  • Slovensko Titanic 3D (viac)
Trailer 2
USA, 1997, 194 min (Alternatívna 187 min)

Obsahy(1)

Storočná Rose Calvertová (Gloria Stuartová) rozpráva príbeh lásky, ktorý prežila počas prvej a jedinej plavby na slávnom Titanicu. Vtedy mala Rose (Kate Winsletová) 17 rokov a bola zasnúbená s bohatým a nesympatickým Calom Hockleyom (Billy Zane). Na palube sa však zoznámila s chudobným írskym mladíkom Jackom Dawsonom (Leonardo DiCaprio), nadaným malairom, s ktorým prežila najkrajšiu chvíľu lásky. Ich búrlivý citový vzťah však zničila katastrofa lode, Rose sa zachránila, ale Jack sa utopil. Jedinou pamiatkou na chvíľu šťastia zostal jej portrét, ktorý Jack nakreslil. V trezore potopenej lode ležal vyše deväťdesiat rokov... (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (363)

  • Keby 56-karátový modrý diamant osadený v bielom zlate naozaj existoval, mal by hodnotu viac ako 500 miliónov dolárov. Pri nakrúcaní bola použitá rekvizita za 9,400 dolárov. (krasomama)
  • Keď James Cameron navrhol Kate Winslet, žeby chcel pre postavu Rose zafarbiť jej vlasy na atypickú červenú, nadšene súhlasila. Sama sa ale vyjadrila, že zbaviť sa po natáčaní tejto farby a vrátiť sa späť k svojej prirodzenej blond jej trvalo viac ako dva roky. Preto vo všetkých ďalších filmoch ako Romance a cigarety (2005), Večný svit nepoškvrnenej mysle (2004) či Koleso zázrakov (2017), kde sme ju taktiež mohli vidieť v červených vlasoch, si už Kate žiadala parochňu. (matthew.17)
  • Narazenie do ľadovca trvalo presne 37 sekúnd. Tá istá doba ubehla aj vo filme. (ČSFD)
  • Rozpočet na film Titanic bol vyšší ako cena samotného Titanicu. Pôvodne predstavoval 135 miliónov dolárov, ale dva mesiace cez plán si tvorcovia vyžiadali od Paramount Pictures dodatočných 65 miliónov dolárov výmenou za americké distribučné práva. (slord)
  • Titanic dal postaviť najznámejší americký bankár pred prvou svetovou vojnou J.P. Morgan. Pôvodne sa mal zúčastniť aj prvej plavby, ale nakoniec pre chorobu necestoval. Jeho rezervované izby B52, B54 a B56 obsadili Caledon Hockley (Billy Zane), Rose Dewitt Bukater (Kate Winslet) a Ruth Dewitt Bukater (Frances Fisher). Morgan si týmto rozhodnutím zachránil život, ale predĺžil ho iba o rok, nakoľko už v roku 1913 zomiera počas spánku v talianskom meste Rím a to vo veku 75 rokov. Jeho majetok bol v deň smrti odhadovaný „iba" na 80 miliónov amerických dolárov, nakoľko po potopení Titanicu, zasiahla jeho dcérsku spoločnosť White Star Line finančná katastrofa. Po zverejnení výšky majetku najbohatší muž sveta John D. Rockefeller poznamenal: "Myslím, že nebol ani bohatý muž." Majetok zdedil syn. (MFJD)
  • Automobil, ktorým prišla Rose (Kate Winslet) do prístavu, bol Renault Enclosed Limousine z roku 1912. (Raccoon.city)
  • Deň pred zrážkou s ľadovcom sa mala konať skúška rýchlosti spúšťania záchranných člnov na Titanicu. Zrušili ju. (Raccoon.city)
  • Titanic je jediným zaoceánskym parníkom, ktorý sa kedy potopil po zrážke s ľadovcom. (Raccoon.city)
  • Na lodi oslavovalo medové týždne až 13 párov. (Raccoon.city)
  • Žiaden z 30 strojníkov sa nezachránil. Všetci zostali na svojich pozíciach, aby udržali chod lode, a ostatní tak mali šancu Titanic opustiť. (Raccoon.city)
  • Ľadovec, ktorý bol Titanicu osudný, sa po hladine plavil takmer dvetisíc rokov. (Raccoon.city)
  • Keď sa Gloria Stuart dozvedela, že postava mladej Rose je už obsadená, požiadala Jamesa Camerona, aby sa mohla s Kate Winslet okamžite stretnúť, aby odpozorovala jej tón hlasu, gestikuláciu, mimiku a celkový prejav. Sama vravela: „Ona nemala hrať mňa, to ja som mala hrať ju a chcela som, aby to bolo dobré.“ (matthew.17)
  • Titanic je iba druhým filmom v histórii samostatného Slovenska, ktorému sa do kín podarilo prilákať viac ako pol milióna divákov. Celkovo si ho v slovenských kinách pozrelo 540 949 ľudí. (Raccoon.city)
  • Pri príležitosti premiéry 3D verzie sa hlavní protagonisti opäť stretli pred filmovými plátnami a obaja priznali, že sa na svoj prelomový film dívajú neradi. Vidia na sebe totiž množstvo hereckých neduhov, ktoré rokmi zmizli. Spomínajú s nostalgiou na nakrúcanie, no hotový film pozerať vraj nedokážu. (HOMERjeALIEN)
  • Pri jednej zo scén, keď režisér snímal detail rúk herečky Kate Winslet (Rose), bol obraz nasvietený tak, že sa nedokázali zbaviť odlesku drobných chĺpkov na jej predlaktí, a celý problém tak v priebehu niekoľkých sekúnd vyriešila žiletka, ktorou vizážistky oholili Kate ruku. Dnes sa na celej situácii herečka smeje. (HOMERjeALIEN)
  • V kuloároch sa povrávalo, že režisér nechcel hercov z vody púšťať na toaletu. To však James Cameron popieral a tvrdil, že na pľaci panoval zákaz močenia do nádrže s vodou, ktorý však podľa neho aj tak všetci porušovali. (HOMERjeALIEN)
  • Obrovská vodná nádrž, v ktorej Titanic vznikal, bola naplnená vodou o teplote 27 stupňov Celzia. Dokonca aj mrazivé záverečné scény, kedy Jack (Leonardo DiCaprio) a Rose (Kate Winslet) mrznú v ľadovom oceáne, sa nakrúcali vo vode s bazénovou teplotou a para, ktorá im vychádzala z úst, bola dorobená postprodukčne. (HOMERjeALIEN)

Súvisiace novinky

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (viac)

DiCaprio bude spolupracovat s dalším velikánem

DiCaprio bude spolupracovat s dalším velikánem

18.01.2024

Warneři si nejspíš připíšou další hit, alespoň po kvalitativní stránce. Do nového filmu se jim totiž podařilo zlákat samotného Leonarda DiCapria. Co je ale přednější - od Scorseseho přechází DiCaprio… (viac)

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (viac)

Reklama

Reklama