Reklama

Reklama

Roku 2029 ovládajú takmer celú Zem stroje, ktoré sa vzbúrili. Partizánskym spôsobom proti nim v takmer zničenom Los Angeles bojuje hŕstka ľudí, ktorí sa nemienia vzdať. Superkomputer Skynetu sa pokúsi zvrátiť výsledok vojny a rozhodne sa poslať do minulosti kyborga Terminátora T-800 (Arnold Schwarzenegger), spolovice stroj, spolovice človek, aby zabil mladú ženu Sarah Connorovú (Linda Hamiltonová), skôr než otehotnie a porodí hrdinu a vodcu hnutia odporu. Ľudia úmysly strojov odhalia a rozhodnú sa, aby sa do roku 1984 vrátil aj bojovník Kyle Reese (Michael Biehn). Jeho úloha znie – zachrániť Sarah. Mladá žena netuší, čo sa deje, kto ju prenasleduje a prečo ju chce zabiť. Keď Terminátor najprv „eliminuje“ dve ženy rovnakého mena, napokon natrafí na tú „správnu“! Sarah sa mu musí aj s pomocou Kylea, do ktorého sa zaľúbi, postaviť na odpor. Napokon sa jej podarí zvíťaziť – cena je krutá, Kyle pri poslednej bitke v továrni zomiera... (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (266)

  • Arnold Schwarzenegger (Terminátor) trénoval rozoberanie a skladanie zbraní so zaviazanými očami. Trávil celé hodiny na strelnici a pri strieľaní sa snažil, aby nemihol okom. (gogo76)
  • Po skončení prvého pracovného obedu priniesla čašníčka účet. V Hollywoode bola tradícia, že herec nikdy účet neplatí. Producent John Daly nemohol nájsť peňaženku, Gale Anne Hurd nemala pri sebe peniaze a James Cameron takisto. Všetci traja stáli pri stole a prehľadávali si vrecká, keď Arnold Schwarzenegger vyhlásil: „Ja mám peniaze." (gogo76)
  • Terminátor (Arnold Schwarzenegger) videl v infračervenej frekvencii, ktorá sa mu zobrazovala na 40 000 bitovom digitalizovanom displeji a mohol využiť aj zoom s 15-násobným zväčšením. V prevádzke na plný výkon mohol byť 24 hodín denne po dobu 1095 dní. Vážil približne 91 kg a meral 188 cm. (Raccoon.city)
  • Terminátor (Arnold Schwarzenegger) používal k prenasledovaniu motorku Honda CB 750 Four K2 z roku 1972. Sarah Connorová (Linda Hamilton) jazdila do práce na Honde Elite z roku 1984 a v závere filmu na Jeepe CJ-7 Renegade z roku 1983 so značkou "2APJ892". (Raccoon.city)
  • Z filmu bola vystrihnutá scéna, kde Terminátor (Arnold Schwarzenegger) vytiahol z vrecka tyčinku Milky Way a zjedol ju aj s obalom na dve sústa. Rovnako skončili v strižni scény o Skynetu a budúcej vojne, ktorých myšlienky sa stali hlavnými bodmi pre pokračovanie Terminátor 2: Deň zúčtovania (1991). (Raccoon.city)
  • Terminátor sa do povedomia Arnolda Schwarzeneggera dostal tým, že mohol stvárniť rolu Kylea Reesa (Michael Biehn). Avšak pri prvom stretnutí s režisérom Jamesom Cameronom ho Arnold zaujal nápadmi a postrehmi ako by mala byť zahraná postava Terminátora natoľko, že mu ju hneď ponúkol. Arnold však zo začiatku nesúhlasil, lebo kvôli reputácii nechcel znovu hrať záporáka. (Ghostix)
  • James Cameron dostal napád na film počas natáčania inej snímky v Európe. Jeho vízia bola kovová kostra vynárajúca sa z plameňov a bola napísaná dosť veľká časť scenára s touto ideou. Kostra mohla existovať v budúcnosti, no Cameron nesmel umiestniť dej filmu do budúcnosti. Riešením bolo preniesť budúcnosť do prítomnosti, preto bola do scenára dopísaná časť o cestovaní časom. (Insomnia)
  • Scéna, v ktorej nejaký človek berie z Terminátora (Arnold Schwarzenegger) CPU po tom, čo je zničený, bola natočená, ale nezahrnutá do verzie filmu premietanej v kinách. (Insomnia)
  • Natáčanie trvalo od 8. februára do 12. mája 1984, z toho 8 týždňov sa točilo v noci. Natáčalo sa v Kalifornii. (BadoXXII)
  • 6,4 miliónov amerických dolárov stálo natáčanie, cca dvanásťkrát toľko (76 742 400 dolárov) zarobil film v kinách po celom svete. (BadoXXII)
  • Podle původního scénáře měl s Kylem Reesem (Michael Biehn) do roku 1984 cestovat ještě jeden voják, ale kvůli chybě stroje času se měl zhmotnit pod chodníkem v zemi a zemřít. (Jan.Kanak)
  • Jedná se o jediný díl série, kde byla ještě použita stop-motion animace. Všechny ostatní díly už měly animaci počítačovou. (Jan.Kanak)
  • Režisér James Cameron si na snímku vyzkoušel i leccos, co chtěl později využít ve svém dalším filmovém počinu – Vetřelcích (1986). Příkladem prý může být scéna, v níž se Sarah Connor (Linda Hamilton) plazí mezi stroji. (Azurovydrak)
  • Tvůrce speciálních efektů Stan Winston a režisér James Cameron strávili hodně času na vrakovišti hledáním částí strojů s podivnými tvary, které byly následně využity v návrhu postavy robota T-800. (TheSlezy)
  • Industriálně metalová kapela Fear Factory uvedla, že album „Demanufacture“ je inspirováno filmem Terminátor. (Fenk)
  • Na začátku filmu ukradne Kyle Reese (Michael Biehn) v obchodě tenisky. Jednalo se o Nike Vandal High v černo-stříbrné barevné kombinaci. Stejná reedice se poté objevila i v Terminator Genisys (2015). (Eldrick)

Súvisiace novinky

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (viac)

James Cameron začal psát nového Terminátora

James Cameron začal psát nového Terminátora

25.05.2023

Je to pár dní, co legendární herec Arnold Schwarzenegger v rozhovoru o své kariéře prohlásil, že už definitivně seknul s rolí terminátora v sáze slavného režiséra Jamese Camerona (Titanic). Možná si… (viac)

Terminátor se dočká anime

Terminátor se dočká anime

02.03.2021

Netflix, Skydance a tvůrci anime Duch ve stroji: SAC_2045 uzavřeli novou spolupráci, za účelem převést příběh Terminátora do anime podoby. Scénář k seriálu pak chystá Mattson Tomlin, jenž pomáhal… (viac)

Ztratí studia práva na slavné značky?

Ztratí studia práva na slavné značky?

04.10.2019

Jak je vidno z nedávného obnovení smlouvy na Spider-Mana mezi studii Sony a Disney, duševní vlastnictví je v Hollywoodu jedna z nejdůležitějších věcí vůbec. V podstatě stačí vlastnit práva na… (viac)

Reklama

Reklama