Reklama

Reklama

Roku 2029 ovládajú takmer celú Zem stroje, ktoré sa vzbúrili. Partizánskym spôsobom proti nim v takmer zničenom Los Angeles bojuje hŕstka ľudí, ktorí sa nemienia vzdať. Superkomputer Skynetu sa pokúsi zvrátiť výsledok vojny a rozhodne sa poslať do minulosti kyborga Terminátora T-800 (Arnold Schwarzenegger), spolovice stroj, spolovice človek, aby zabil mladú ženu Sarah Connorovú (Linda Hamiltonová), skôr než otehotnie a porodí hrdinu a vodcu hnutia odporu. Ľudia úmysly strojov odhalia a rozhodnú sa, aby sa do roku 1984 vrátil aj bojovník Kyle Reese (Michael Biehn). Jeho úloha znie – zachrániť Sarah. Mladá žena netuší, čo sa deje, kto ju prenasleduje a prečo ju chce zabiť. Keď Terminátor najprv „eliminuje“ dve ženy rovnakého mena, napokon natrafí na tú „správnu“! Sarah sa mu musí aj s pomocou Kylea, do ktorého sa zaľúbi, postaviť na odpor. Napokon sa jej podarí zvíťaziť – cena je krutá, Kyle pri poslednej bitke v továrni zomiera... (TV JOJ)

(viac)

Videá (3)

Trailer 2

Recenzie (1 336)

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Pojď se mnou jestli chceš žít. Prvý film Jamesa Camerona a tak dokonalé prepracovaný a strhujúci (piraňu 2 nerátam pretože až toto je jeho prvý samostatný film). Pôvodne mal rolu Terminatora hrať Lance Henriksen. Tento krát to nevyšlo, no v ďalšom Cameronovom filme si už toho robota naozaj zahral, keď stvárnil rolu androida Bishopa. Bol to Arnold, kto navrhol Jimovi, že by bolo lepšie keby hral namiesto Kylea Reesea Terminatora a tak vznikla perfektná a dnes už aj legendárna postava. Arnoldové drevené herectvo, kamenný výraz a jeho prízvuk tiež k tomu dopomoholi. Cameron dokázal napísať nie len perfektný príbeh plný detailov o budúcnosti, ale aj uveriteľné ľudské postavy. Michael Biehn a Linda Hamilton hrajú presvedčivo, chémia tam je a aj vďaka im dvom ma film jedinečnú atmosféru beznádeje a strachu. Čo sa týka hudby, tak James Cameron mal na Brada Fiedela špeciálnu požiadavku a tou bolo, aby hudba nemala žiadne hrdinské tony, a aby soundtrack bol pochmúrený, temný a kovový ako Terminator. Na samotný posluch sa tu nájdu asi tak dve skladby, ale podstatné je, že film aj s tou kovovou hudbou funguje a predovšetkým vytvára atmosféru temnej budúcnosti. Film stál iba 6,4 miliona dolárov, ale aj tak s tohoto filmu Cameron a majster špeciálnych efektov Stan Winston spolu s hercami spravili kult! Obľúbený soundtrack : Theme from the Terminator, Conversation By The Window/ Love Scene. Já se vrátím. 100% - 5* ()

-bad-mad-wolf- 

všetky recenzie používateľa

Sedmdesátými a osmdesátými léty pobíhali všelijací maniaci, psychopati, mutanti a nadpřirození raubíří z filmů Wese Cravena, Johna Carpentera a jim podobných. Slasher frčel a kdo vykuchal více pištících slepiček, mohl se těšit z úspěchu. Částečně i to byl důvod, proč působil první Terminátor jako zjevení - zabijáci z tehdejších hororů a thrillerů si totiž i přes svou častou iracionalitu zachovávali lidskou formu, dali se nějakým způsobem alespoň dočasně zneškodnit či poranit, projevovali bolest a různé slabiny. Když na scénu vkráčel nezničitelný kovový zabiják s procesorem místo mozku a emocí, situace se změnila. Z terminátora šel strach, aniž by potřeboval hororové rekvizity, ponechával jen mizivou naději a napětí těžil i tam, kde jiní nabízeli chvíli k oddechu. Co jiného taky zbývá, když se případná konfrontace rovná smrti a šance poranit či ukecat nepřítele je nulová? K tomu krásná béčková atmosféra, synťáky a Cameronova slabost pro mašinky. Jeden ze zásadních filmů osmdesátých let a pokud mi paměť dobře slouží, tak taky jediná záporná role Arnolda Schwarzenegera (oops - Batman a Robin, ale na toho všichni rádi zapomeneme, že jo?). ()

Reklama

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Myslím, že skutočnú kvalitu a ohlas tejto sérii prinieslo skôr pokračovanie, než tento pôvodný film, dokonca sám som ho videl až neskôr, najprv som videl Deň zúčtovania, ktoré ma samozrejme v detstve dokonale uhranulo a stal sa okamžite jedným z mojich najobľúbenejších filmov a tak mi tento pôvodný film, ktorý som videl o niečo neskôr už neprišiel až tak pôsobivý, ale aj tak sa rozhodne jedná o jeden z najzásadnejších filmov osemdesiatych rokov, ktorý si právom zaslúži svoj kultový status. Zápletka je vo svojom samotnom základe perfektná a nadčasová, celá tá tématika cestovania časom, aby sa zmenila budúcnosť a súboj stroja a človeka o život obyčajnej ženy, ktorá má ale pre budúcnosť nesmierny význam sú jednoducho skvelé a je to rozhodne moje najobľúbenejšie univerzum v tomto žánri, ale dej tu predsa len nie je ešte tak atraktívny a prepracovaný, ako práve v pokračovaní. Hlavne je to miestami pomerne béčkové a priamočiare a v druhej polovici aj úplne stereotypné, ale predsa len má skvelé tempo a mnoho nezabudnuteľných scén, napríklad všetky sekvencie z budúcnosti, takže sa na to po celý čas pozerá viac, než dobre. A môže za to rozhodne aj tá perfektná atmosféra, úplne temná, až depresívna, akoby skáza ľudstva bola neodvrátiteľná. Plusom je aj obsadenie, Arnold Schwarzenegger tu síce ešte vyzerá tak umelo, ale ten nezastaviteľný stroj som mu veril a rešpekt si teda získať vie, Michael Biehn je zase ten pravý sympaťák, ktorému sa nedá nefandiť a keďže nepôsobí ako rovnocenný protivník, je to o to napínavejšie. Linda Hamilton už v žiadnom filme nebola sympatickejšia a k tomu ešte pár obstojných vedľajších postáv, hlavne dôstojníci polície, no už nemajú moc priestoru. Spokojný som aj po akčnej stránke, film ponúkne niekoľko výborných prestreliek, ktoré sú správne drsné a s množstvom nevinných obetí, ale aj viacero obstojných naháňačiek. A k tomu spomínané skvelé sekvencie z budúcnosti. Najviac sa mi páči rozhodne nezabudnuteľná akcia na policajnej stanici, prípadne prvý stret s terminátorom na diskotéke, ale v akcii sa je vždy na čo pozerať. A režijne je to samozrejme vysoká kvalita, film síce kvôli obmedzenému rozpočtu už miestami predsa len vyzerá dosť zastarane, hlavne vo finále, ale na pôsobivosti mu to nič neuberá, vizuál je aj tak kvalitný a tá atmosféra je perfektná. Ale dosť rozporuplne pôsobí hudba, na jednej strane ten hlavný motív je jeden z mojich najobľúbenejších celkovo, ale hudba počas akcie sa mi vôbec nepáčila, prišla mi ako z nejakého braku. Takže na rozdiel od pokračovania tu plné hodnotenie nedávam, to bolo s výnimkou atmosféry lepšie po všetkých stránkach, ale aj tak je to klasika, na ktorú nedám dopustiť. 80% ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Hovorí, že sa blíži búrka." - "Ja viem."“ Legendárne akčný sci-fi s hororovým fílingom, v ktorom vás naprieč temnou nocou prenasleduje niečo psychopatické, chce vás to brutálne zavraždiť a neprestane, kým nedostane to, čo chce (alebo kým to nezlikvidujete, ale šanca, že sa vám to skutočne podarí, je mizivá). Čertovsky originálny príbeh o boji o budúcnosť... v minulosti. Strhujúce, energické tempo si razí cestu počas jednej jedinej noci, kedy stihne zdemolovať komplet policajnú stanicu (čo v tých dobách bolo v móde: Stopár, Maniac Cop, Prepadnutie 13. okrsku), predstaviť divákom začínajúceho rakúskeho herca (a majstra v kulturistike) a postaviť proti nemu slabučkú čašníčku Lindu Hamilton a atletického, ale oproti Schwarzeneggerovi neduživo pôsobiaceho šviháka. K tomu „ksichty“ v podporných rolách. Prekvapivo veľmi veľa tomu dáva sympatická policajná buddy dvojka Lance Henriksen (!) a Paul Winfield (!!), ktorá by si zaslúžila vlastný rip-off ("Tá káva je tu už dve hodiny." - "Nevadí." - "A týpol som si do nej cigaretu." - "Hm."). K tomu výnimočné triky Stana Winstona, plno kultových scén (nákup zbraní, továreň, Bill Paxton, samooperácia, sex) a skvelá vízia odporne temnej budúcnosti. Cameron nemal obrovský rozpočet (to mal až v dvojke) a tak niektoré efekty jemne zostarli. Ale Kanaďan to bohato a šikovne vykompenzoval hudbou a mimoriadne svižným tempom. V podstate stále sa niečo deje, prestávok na oddych je ozaj len povinné minimum; dá sa povedať, že je to nonstop akčná scéna. Drsné, brutálne. Bezútešné. Temné. Keď som to prvý raz videl ako malý na videu, pamätám si, ako ma úplne odrovnali všetky scény s Terminátorom+ tak desivé a neľútostivé monštrum sa v rámci svetovej kinematografie skutočne zjavilo len málokedy. Rozpočet cca 6 miliónov dolárov, celosvetová tržba fajnových 40. ()

Boss321 

všetky recenzie používateľa

James Cameron se tímto hitem vyhoupl mezi režisérská esa, což potvrzuje dodnes. Drsný Arnold Schwarzenegger, který je pro takovéhle role jako stvořený. Skvělý první díl, ale dvojka se mi líbila přece jenom více. Navíc v tomhle díle je Arnold ten zlý, kdežto jako klaďas ve dvojce na mne zapůsobil více, ale i tak prostě musím dát pět hvězdiček. ()

Galéria (427)

Zaujímavosti (268)

  • V přestávce natáčení si Arnold Schwarzenegger (Terminátor) odskočil do restaurace v centru Los Angeles. Obsluha působila dost vyděšeně. Pak mu došlo, že je namaskovaný – s chybějícím okem, opálenou kůží a železem na půlce tváře. (ČSFD)
  • Jedná se o jediný díl série, kde byla ještě použita stop-motion animace. Všechny ostatní díly už měly animaci počítačovou. (Jan.Kanak)

Súvisiace novinky

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (viac)

James Cameron začal psát nového Terminátora

James Cameron začal psát nového Terminátora

25.05.2023

Je to pár dní, co legendární herec Arnold Schwarzenegger v rozhovoru o své kariéře prohlásil, že už definitivně seknul s rolí terminátora v sáze slavného režiséra Jamese Camerona (Titanic). Možná si… (viac)

Terminátor se dočká anime

Terminátor se dočká anime

02.03.2021

Netflix, Skydance a tvůrci anime Duch ve stroji: SAC_2045 uzavřeli novou spolupráci, za účelem převést příběh Terminátora do anime podoby. Scénář k seriálu pak chystá Mattson Tomlin, jenž pomáhal… (viac)

Ztratí studia práva na slavné značky?

Ztratí studia práva na slavné značky?

04.10.2019

Jak je vidno z nedávného obnovení smlouvy na Spider-Mana mezi studii Sony a Disney, duševní vlastnictví je v Hollywoodu jedna z nejdůležitějších věcí vůbec. V podstatě stačí vlastnit práva na… (viac)

Reklama

Reklama