Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká jadrová ponorka Montana zaznamená v Kajmanskej oblasti neďaleko Kuby silný podmorský pohyb. Po strate energetických zdrojov sa potopí do hĺbky 200 stôp. Vojsko požiada o pomoc posádku podmorskej vrtnej veže Deepcore. Veliteľ veže Bud Brigman (Ed Harris) nie je nadšený, pretože záchranná operácia sa má realizovať pod vedením poručíka Coffeyho (Michael Biehn) a s účasťou Budovej manželky Lindsey (Mary Elizabeth Mastrantoniová). Na hladine je hurikán. Padajúci žeriav lanom stiahne aj vrtnú vežu na okraj podmorskej priepasti. V nej svetielkujú inteligentné mimozemské bytosti žijúce na dne oceána. Môžu sa prejaviť ako dlhý had vody, schopný nabrať podobu jednotlivých členov posádky, s ktorými sa pokúšajú komunikovať. Vojaci proti nim použijú jadrovú zbraň. Výskumníci chcú naopak znefunkčniť naprogramovanú jadrovú nálož, ktorá spadla až na dno podmorskej priepasti do hĺbky 17-tisíc stôp, kde človek nikdy ešte nebol. Bringman už nemá dosť špeciálnej dýchacej kvapaliny, aby sa z dna priepasti vrátil... Mierumilovní mimozemšťania z mamutej kozmickej lode mu zachránia život. (TV JOJ)

(viac)

Videá (3)

Trailer 2

Recenzie (650)

Spiker01 

všetky recenzie používateľa

Poslední půlhodinové rozuzlení je naprosto dechberoucí, o tom žádná. Cameron vždycky miloval vodu a hloubky. Ovšem dokodrcat se tam, zvláštně v prodloužené téměř tříhodinové verzi, pro mne bylo velice zdlouhavé a místy bolestné. Výš jít tedy nemohu.. PS : Ed Harris asi vždycky vypadal o 20 let starší. ()

Xmilden 

všetky recenzie používateľa

Propasti jsem nikdy nijak zvlášť nepropadl, ovšem to mi nebrání v tom abych ji plně respektoval jako velkolepé dílo, které zůstává trošku ve stínu jiných cameronových filmů. Za vše hovoří například fakt že film zde má vůči ostatním režisérovým počínům zdaleka nejmenší počet hodnocení. Film jsem vídával jako mnozí v televizi v krátké verzi, teprve po čase se ke mě zatoulala Speciální edice, která film dostává na zcela odlišný level. Každopádně se jedná o poctivý podvodní napínák. 80% ()

Reklama

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

V roku 1984 natočil režisér James Cameron prvú časť kultového "Terminatora". V roku 1986 odštartoval legendárnu sci-fi horrorovú sériu "Votrelec" a o tri roky neskôr zrežíroval klaustofobickú, atmosferickú chuťovku "Priepasť". Obdivuhodná bilancia tohoto geniálneho amerického filmára. "Priepasť" ma ohromila hneď na prvé pozretie a dodnes ho považujem za najlepšie podmorské filmové dobrodružstvo, čo som videl. Skvelý, dychberúci, nadčasový snímok. Perfektné triky, výborné herecké výkony, tajomno, napätie. **** ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Nádherné triky, vynikajúce herecké obsadenie (Michaela Biehnea s fúzmi som na prvý raz vôbec nespoznal, výborný Ed Harris a jeho chlapi a najmä ženy), silné scény (podchladenie Mary Elizabeth Mastrantonio, finálny zostup do priepasti), kultové pasáže (myš dýchajúca vodu), či parádna výprava (mám slabosť pre podobné podmorské stavby). Na výslednom pozitívnom celku sa určite kladne podpísalo i bláznivé nakrúcanie: štáb perfekcionistu Camerona znenávidel natoľko, že bežne do roboty chodil v tričkách s vulgárnymi nápismi o režisérovi, všadeprítomná voda, z ktorej ste chytali zápaly pľúc a ničili drahú filmovú techniku. Dnes by herci vďaka CGI do vody zrejme nenamočili ani prst, ale koncom 80-tych rokov to bolo inak a práve autenticita snímke dáva silu. Rozpočet 7O miliónov, celosvetová tržba 9O. ()

TheDarKnig 

všetky recenzie používateľa

Po všech stránkách dokonale propracovaný, dokonale natočený, dokonale zahraný, dokonale nasnímaný, dokonalý klaustrofobický podmořský scifi thriller. Cameron nezklamal doposud ani jednou a je to stále král světa. Jeden úžasný záběr střídá další ještě úžasnější, Biehn překvapivě věrohodný a Harris v některých scénách působí jako Statham 90s. A nejen vzhledem ale i chováním a stylovostí. Viděna SE verze, kde Cameron v závěru přidává jednu úžasnou obří scénu a poselství. I když pár scén možná bylo trochu pravděpodobně kvůli SE možná až příliš natažených, nemám k filmu žádné námitky. Ve skutečnosti to možná ještě zvětšilo reálnost a sílu prožitku. ()

Galéria (57)

Zaujímavosti (50)

  • Obrovský atómový reaktor, v ktorom sa natáčala veľká časť snímky, prepúšťal až do hĺbky 40 stôp príliš veľa svetla, a tak musel byť zvrchu prikrytý gigantickou čiernou fóliou. Tú však zničila nepríjemná búrka, čím sa nakrúcanie pretiahlo o niekoľko dní. (POMO)
  • Podvodní scény byly natočeny v uzavřené jaderné elektrárně Cherokee a v nedokončené jaderné elektrárně Owensby Road v Jižní Karolíně. Natáčení taktéž probíhalo na největším podzemním jezeře na světě v americkém Bonne Terre. Natáčelo se od 15. srpna do 8. prosince 1988. (chelseaman22)
  • Protože má mít voda ve filmu jen několik stupňů nad nulou, musí být i okolní vzduch velmi chladný – např. v zatopeném vraku miniponorky. Přesto se nikdy nikomu nekouří od úst. (pjotri)

Reklama

Reklama