Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vznikol podľa románu spisovateľa Vladimíra Bogomolova (známa novela Ivanovo detstvo bola tiež adaptovaná) Nemenovaní s podtitulom V auguste roku 1944 (v slovenčine 2 vydania).
Je to napínavá výpoveď o činnosti troch príslušníkov protišpionážnej organizácie ZSSR SMERŠ v Pobaltí krátko po "oslobodení" týchto území Červenou armádou. V tomto dôležitom vojenskom strategickom priestore pôsobí skúsená skupina nemeckých rozviedčikov, ktorá vysiela do Nemecka správy o zoskupeniach jednotiek ČA, chystajúcej sa v tomto území na výraznú ofenzívu. Skupinu kapitána Aľochina tvoria "čistič" Tamancev a nováčik Blinov. Majú k dispozícii staré nákladné auto so skúseným frontovým šoférom Chižňakom.
Príbeh o pátraní po nepriateľských rozviedčikoch, pôsobiacich v tyle v uniformách dôstojníkov ČA s dôkladne pripravenými dokladmi je režisérom M. Ptašukom spracovaný ako vojnový triller, v ktorom je všetko premyslené v zaujímavej špirále pátracieho napätia až po efektný záver.
Film má podobné prvky ako trebárs známy anglický film Umírání za dlouhého dne, hlavne v rovine vnútorných monológov Aľochina a Tamanceva. Je veľká škoda, že ušiel pozornosti českých i slovenských filmových distribútorov, pretože potvrdzuje tú najlepšiu tradíciu nepatetických filmov ruskej proveniencie o 2. svetovej vojne. (ČSFD)

(viac)

Recenzie (4)

robfi 

všetky recenzie používateľa

Je naozaj neuveriteľné, že distribútori tento film doslova ignorovali. .... Běloruský film, ktery nepokrytě drží pěsti obyčejným ruským rozvědčíkům a obejde se bez patosu, bojových scén ala URÁÁ by samozřejmě z politických důvodů nemohl projít. Protože je zkrátka moc dobrej a nepůsobí lacině ani směšně, a přece Bělorusko je nám prezentováno jako příšerná zaostalá totalitní země, kde nic dobrého vzniknout nemůže. Navíc by se ten film určitě nelíbil našim pribaltickým spojencům v NATO, když hlavní záporáci jsou z Litvy... ()

sashazv 

všetky recenzie používateľa

Výborné, výborné a ešte raz výborné. Netypický vojnový film, bez veľkých akčných scén, ktorý však dokáže diváka udržať v napätí až do poslednej scény. Jevgeni Mironov opäť dokázal svoju hereckú genialitu a stvárnenie kapitána Aľjochina zvládol na výbornú, čo sa prejavilo najmä v záverečnej scéne. Je naozaj neuveriteľné, že distribútori tento film doslova ignorovali. No čo už. Zdá sa, že nám neostane nič iné, len sa opäť začať učiť ruštinu. Zaslúžených 5* ()

Reklama

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Film je natočený podľa autentickej knihy „V auguste roku 1944“, ruského spisovateľa Vladimíra Osipoviča Bogomolova. Na základe oficiálnych dokumentov uvádzaných v knihe je predpokladom, že ide o skutočnú udalosť. Je to príbeh pátracej skupiny sovietskej kontrarozviedky SMERŠ (ekvivalent Smrť špiónom), v zázemí frontu na území Bieloruska, v dobe obrovskej ofenzívy Červenej armády v lete 1944. Na oslobodenom území v tyle Sovietskych vojsk začali pôsobiť nepriateľskí agenti. Odovzdávané informácie môžu ohroziť úspech strategických vojenských operácii v pobaltských štátoch. Ich odhalenie je prioritou všetkých nadriadených vyslanej skupiny až po samého Stalina. V histórii sa Sovieti už 2x pokúsili natočiť film na motívy tejto knihy, v roku 1975 a 2000 zastavil natáčanie sám Bogomolov, v oboch prípadoch išlo o nedodržiavanie vojenských zásad , ktoré prebiehali v roku 1944 a ktorých bol on priamym účastníkom (nesprávne uniformy, nedodržiavanie zásad vojenskej podriadenosti, homosexualita v armáde). A skutočne film je úplne profesionálny a ani vojenský pedant mu nemá čo vytknúť. Ďalším výborným filmom na motívy Bogomolového románu je film „Ivanovo detstvo“. ()

rivah 

všetky recenzie používateľa

No Ivanovo dětstvo to není...Uprostřed soudruh Stalin vytýká třem přítomným, že tři diverzanty musí chytit do 24hodin...Dobový film připomínající sovětské hrdinství.(50%) ()

Galéria (44)

Zaujímavosti (2)

  • Film sa začal točiť v júli roku 1999. (sashazv)
  • Počas natáčania prišiel Jevgeni Mironov (Pavel Alekhin) za Bogomolom - autorom diela, podľa ktorého sa film točil - so zoznamom otázok ku knihe, ktorý mal 79 bodov. (sashazv)

Reklama

Reklama