Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Utláčanie poddaných a znevažovanie chudobných nesmie zostať nepotrestané!  Krutý a mocichtivý biskup Ambruš tvrdou rukou vládne nad svojimi nešťastnými poddanými a neštíti sa nekalých praktík, len aby jeho bohatstvo neustále rástlo. Avšak zlo ani v tejto maďarskej dobrodružnej rozprávke nezostane nepotrestané - o spravodlivosť sa zasadí najmladší syn najchudobnejšieho z najchudobnejších poddaných, Janko (Juraj Ďurdiak), ktorý sa krutému biskupovi postaví. Ľud, za ktorého práva bojuje, mu dá meno Hviezdooký. (Incantator)

(viac)

Recenzie (2)

Incantator 

všetky recenzie používateľa

Maďarská rozprávková tvorba nikdy nedosiahla kvalitatívnu úroveň českej (československej) a nebolo to inak ani v sedemdesiatych rokoch. Tento rozprávkový mládežnícky film (určite nie dobrodružný v zmysle, v akom tento pojem dnes chápeme) je síce značne zidealizovaný a hovorí o klasickom boji dobra so zlom bez nových, originálnych prvkov, ale pod priemernú úroveň podobných snímok neklesá. Chýbajú tu nadprirodzené prvky, ktoré by príbeh okorenili, i keď takto sa stáva aspoň o čosi realistickejším (cirkevní hodnostári žijúci svetským životom a tyranizujúci obyčajných ľudí neboli v stredoveku žiadnou zvláštnosťou). Slovenský herec medzi maďarskými nevyniká, osobne si myslím, že hlavné úlohy v tomto filme by dokázal zahrať viac-menej ktokoľvek, keďže nemajú žiadne nezvyčajné vlastnosti alebo výnimočné charaktery. Hviezdooký je jedna z mnohých rozprávok, ktoré sa v TV pravidelne opakujú v sviatočnom období, kto si ju však pozrie, tomu sa nič zlé nestane. Zhliadnuté v TV [DUNA] [originálne znenie] (11.7.2012) ()

brasek odpad!

všetky recenzie používateľa

Snímok má nádych skôr rozprávky ako dobrodružného filmu, ale určite je to až príliš naivný príbeh. Hviezdooký v podaní Juraja Ďurdiaka prezentuje chudobný ľud a svojsky bojuje proti "zlu" pánovi Ambrušovi. Spomínam si na scénu keď kradol Ďurdiak jedlo a prichytili ho... sa slovne vymotal tak zo situácie, že dodnes si myslím že naši južní susedia musia byť tĺci. ()

Reklama

Galéria (1)

Reklama

Reklama