Reklama

Reklama

Filip

Trailer 1
Poľsko, 2022, 125 min

Obsahy(1)

Filip se živí jako číšník luxusního hotelu v nacistickém Frankfurtu. Vydává se za Francouze a jen málokdo tuší, že je židovského původu a pochází z Varšavy. Ani německé paničky, kterým nahrazuje jejich manžely. Filip nahlíží na mnohokrát zpracované téma osudů Židů během války z nové a nečekané perspektivy. (Letní filmová škola)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (16)

Zlty_Dodo 

všetky recenzie používateľa

Filip na rozdiel od zbytku jeho rodiny a miliónov Židov nebol splynovaný v koncentráku a skončil "našťastie" pod falošnou identitou ako totálne nasadený v Frankfurte ako čašník... no a celý film je o tom ako sa snaží pretrtkávať sa treťou ríšou s nemeckými paničkami a slečnami... vo finále zistí, že niektorí z poľského odboja nasadzujú krk a tak i tento Filip vymyslí úžasný plán pomsty a na nejakom bále postrieľa náhodilé nemecké deti a ženy a mimochodom asi aj nejakého nacistu... sympatizovať s Filipom je mi proti srsti... ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Nerozumiem, v čom mi mal byť ten odpudivý Filip Nosorydlo sympatický. Pre mňa ľudsky na úrovni tých náckov, čo sa na konci aj dokázalo. Ak si teda všimol niekto vôbec smrť dieťaťa, pretože to bolo len tak bokom, veď aj tak mala ruku príliš vysoko, takže za to nestála. V podstate som len odpočítaval, kedy sa film skončil, pretože 80% zápletky je o nejakom egocentrickom maniakovi, ktorý má za cieľ len prešukať pol Frankfurtu tým svojím párkom, pretože kopulácia má byť akože nástroj pomsty. Tieto scény sú zbytočne naťahované a opakované, a tým sa nepretiahli len ženy, ale aj stopáž. Samozrejme vizuálne to vyšlo, historické kostýmy a kulisy skvelé, no toto nie je nejaký Pianista ani zďaleka, film si určite červené čísla nezaslúži. Uznávam, že záver krásne, trefne až umelecky evokuje selekciu v koncentračných táboroch: jedni idú na smrť, druhým je dopriate (ešte) žiť. Chcel by som, aby takým bol celý film dve hodiny. ()

Reklama

Wiluna 

všetky recenzie používateľa

Knihu som nečítala, ale určite mohol byť koncept filmu prepracovanejší a kvalitnejší. Celkový dojem je však viac ako dobrý. Poliakom sa  podarilo vierohodne zachytiť atmosféru nacistického režimu vo Frankfurte, mesto pôsobilo ozaj dobovo (tak ako aj Lisine hodinky), Filip mal okrem iných predností hlavne „filipa“ na jazyky, keďže bol človekom priam trilingválnym a ladne plával medzi troma jazykmi, čo pôsobilo veľmi prirodzene a nenútene. Dávam 4*pretože to nezaváňa americkými štandardmi. ()

sochoking 

všetky recenzie používateľa

Ak je toto pravdivý príbeh, tak chlapík bol riadny frajer! Film sa chvíľu tváril ako romantika medzi polskym židom a Nemkou, podfarbená navyše super muzičkou, čo som neskutočne oceňoval a čo ma nútilo si vytvárať v hlave najrozmanitejšie možné zakončenia, ale ako hovorím, iba tváril a záver, ktorý je veľmi silný, ma dostal totálne nepripraveného. P.S. Nemecká herečka Caroline Hartig, hrajúca Lisu, mi veľmi pripomínala klon Winony Ryder kríženou s Keirou Knightley. ()

Fr 

všetky recenzie používateľa

„SUPER PLÁN, TAKOVÁ NOVÁ FORMA PONÍŽENÍ NĚMECKÝHO NÁRODA. ŠUKAT A PONIŽOVAT…“ Obsluhoval jsem německý důstojníky, šukal jejich žena a dcery.. a byl jsem Žid… Mohl by to bejt námět na „Péčko“, ale tady je to válečný drama ze života ve Třetí říši, plný „špinění“ německý krve. Je to o sexu, je to dramatický (ne, nejde tady o Filipovu erekci…), protože člověk si ho tak nějak oblíbí… a tak jsem byl napnutej, jak že to dopadne. Potěšil i zajímavej závěr! /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Film je natočen podle stejnojmennýho polobiografickýho románu Leopolda Tyrmanda z roku 1961. 2.) V Polsku byla v kinech k dispozici speciálně verze pro školy bez sexuálních scén. 3.) Thx za titule „Piorun“. ///                         PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  ** ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (4)

  • Pierre, ktorého hrá Victor Meutelet, je údajne Belgičan. Jeho prízvuk je ale jasne francúzsky, nie belgický. Sám herec pochádza z Mainvilliers v severnom Francúzsku. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal vo Varšave, Vroclavi, Jelenii a Toruni (Poľsko) od augusta do októbra 2021. (Arsenal83)
  • Predloha Leopolda Tyrmanda je založená na biografických motívoch. (Arsenal83)

Reklama

Reklama