Reklama

Reklama

Kazimír Veliký

  • Poľsko Kazimierz Wielki (viac)
Poľsko, 1975, 153 min

Hrajú:

Krzysztof Chamiec, Zofia Saretok, Władysław Hańcza, Wiesław Gołas, Ignacy Machowski, Stefan Friedmann, Karla Chadimová, Barbara Wrzesińska, Witold Pyrkosz (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Poľský kráľ Kazimír (Krzysztof Chamiec) je zranený počas lovu a pomaly stráca vedomie. V zábleskoch sa pred ním zjavujú obrazy z celého života, počnúc smrťou jeho otca a osamelosťou, ktorú v tých časoch pociťoval. Spomína si, že ako mladý kráľ musel posilniť zdroje svojej krajiny a stabilizovať hranice, v záujme čoho uzavrel dohodu s Rádom nemeckých rytierov ohľadom územia Pomoranska. Jeho hlavnými starosťami boli neustále politické súboje a neúspechy, ako aj zlyhanie jeho manželstva a absencia priameho mužského potomka. Práve preto sa dohodol s uhorskými Anjouvcami, že po jeho smrti na poľský trón nastúpi uhorský kráľ, čím vznikne silná spojenecká únia v strednej Európe. (Incantator)

(viac)

Recenzie (3)

Dr. Hawkeye

všetky recenzie používateľa

Film jsem neviděl, ale podle dobových pramenů by mělo jít o 70 mm film, který byl ale původně z finančních důvodů natáčen na 35 mm a na širší pás byl překopírován až ve finále. Tímto krokem se v Polsku řešil nedstatek 70 mm filmů. Je ovšem logické, že takto vyrobená sedmdesátka degradovala svoji nižší kvalitou celý formát. ()

WANDRWALL 

všetky recenzie používateľa

Je s podivem, jak tenhle film vznikal. Tak na materiál tehdy neměl filmařský štáb peníze, ale zaplatit herce, kostýmy, architekturu atd, tak na to se peníze našly. Patrně životní herecká příležitost Karly Chadimové. Film je možno i dneska koupit v Polsku na bleším trhu. ()

Reklama

gumli 

všetky recenzie používateľa

Film je o živote posledného poľského kráľa z dynastie Piastovcov.Kráľ Kazimír stráca vedomie zranený počas lovu,spomína na svoj život,na smrť svojho otca,na svoju ženu a jej život.Rozmýšľa ako vyriešiť zložité záležitosti kráľovstvá na hraniciach Pomoria a štatút Gdanska.Poľsko sa zmietá v povstaní,politickej katastrofe.Manželstvo ma nevydarené a je zúfalý.Na tú dobu hodne drahý film v rámci Poľska.Dokonalé ilustruje vtedajšiu dobu.Film sa natáčal v Poľsku,Nemecku,Československu a Francúzsku.Film ukazuje aj to,že vôbec nie je ľahké byť kráľom.Natočené naozaj veľmi dobré,veľmi slušný film.A s financiami boli neuveriteľné problémy. ()

Galéria (4)

Zaujímavosti (1)

  • Kvůli natáčení byl jihočeský hrad Zvíkov kulisami předělán k nepoznání. (ondrach)

Reklama

Reklama