Reklama

Reklama

Odpočítavanie, posledný film Ivana Palúcha

  • angličtina Countdown – The Last Film of Ivan Palúch (festivalový názov)
Trailer
Slovensko, 2022, 75 min

Obsahy(1)

Životný príbeh slovenského filmového herca Ivana Palúcha (1940-2015). Film je zostavený z filmových ukážok zoradených v spätnom chode. V 60-tych rokoch sa dotkol hviezd, keď účinkoval vo filmoch po boku európskych legiend, akými boli Annie Girardot, David Warner, Anna Karina alebo Anita Pallenberg. V roku 1969 mal na festivale v Cannes tri filmy: Michael Kohlhaas – Der Rebell od Volkera Schlöndorffa, Čoskoro bude koniec sveta od Aleksandara PetrovićaMarkéta Lazarová od Františka Vláčila. Na rozdiel od západných kolegov sa po návrate do socialistického Československa jeho kariéra zastavila. Osudový príbeh o láske, priateľstve, zrade, vnútornej slobode, pravde a kinematografii. (Slovenský filmový ústav)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (6)

blondboss 

všetky recenzie používateľa

Kaleidoskopický pohľad na život a tvorbu významného slovenského herca a člena legendárnej generácie hercov Ivana Palúcha, ktorý nás preslávil ozaj výnimočnými postavami, najmä v podaní Adama Šangalu. Spätný pohľad na jeho umelecký život a aj zákutia, ktoré mu priniesol komunistický režim. Trošku mi tu chýbalo viac informácií z osobného života, ktoré by ešte viac dokreslili pozadie jeho myšlienok a pocitov. Každopádne ale ako faktografický doplnok pre diváka je to super. 60 % ()

drackula 

všetky recenzie používateľa

Okrem silného príbehu, dokáže tento dokument zaujať aj originálnym "nolanovským" spracovaním, v ktorom sa búra predstava o nudných akademicko-filozofických dokumentoch, ktoré mapujú život významnej osobnosti. 80% RTVS ()

Reklama

Flego 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúci dokument o hercovi, ktorý ku koncu 60-tych rokov stál v žiari reflektorov na európskom filmovom nebi a komunistická zlomoc mu zlomila väzy. Povinná jazda pre filmových fanúšikov. 4+ ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Výborný dokument, pretože nie je vôbec obyčajný. Žiadne hovoriace hlavy, žiadny výpočet životných úspechov a zoznam tvorby. Tento dokument je skoro celý zostavený z filmových ukážok, čo máme veľmi radi, a dokumentárne hlasy filmy iba dopĺňajú a vysvetľujú zásadné životné udalosti Ivana Palúcha. Komunisti sa s ním teda nemaznali a to nebol žiadnym otvoreným disidentom. Románik (možno neexistujúci a iba filmový) s Annie Girardot si každý vysvetľoval po svojom a najkrajšie a najsilnejšie posolstvo podala na konci filmu Eva Ras. –––– V tomto meste žil a pôsobil herecký velikán, nezabudnuteľný Adam Šangala a Princ Bajaja, Ivan Palúch. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Veľmi pekná pocta spomienka na majstra umelca, ktorému štát ani dôchodok nechcel dať, lebo že nemá odrobené, hoci eštebáci mu bránili zamestnať sa. Výborne ladený dokument do jeho hereckých polôh, ktoré sú tu brané ako zásadný element, nesústredí sa na spomienky pozostalých a kolegov, sústredí sa na jeho slová. Šangalu už veru nikto nedá ako on a ani si inak Šangalu ako Palúcha nikto nevie. ()

Galéria (4)

Zaujímavosti (1)

  • Na začiatku filmu Ivan Palúch zomrel 14x. (Autogram)

Reklama

Reklama