Reklama

Reklama

Sparta

Trailer 1

Kontroverzný film Sparta bol uvedený v súťaži na filmovom festivale v San Sebastiáne po tom, čo bol len niekoľko dní predtým stiahnutý z filmového festivalu v Toronte. Už meno samotného tvorcu spolu s témou naznačujú, že pôjde o hutné, provokatívne a komplikované dielo. Film rozpráva príbeh Ewalda, 40-ročného pedofila, ktorý sa potuluje po niekoľkých malých mestách v rumunskej Transylvánii a snaží sa uspokojiť svoje túžby, pričom sa pokúša ovládať a neposlúchať svoje pudy. V schátraných domoch buduje „džudo centrá", ktoré sa stávajú zvláštnym útočiskom pre množstvo detí mimo domova, ktoré ich navštevujú, pretože väčšina ich rodičov sú alkoholici, čo ich zneužívajú. Sparta nadväzuje na film Rimini a vytvára s ním dvojdielny príbeh o dvoch veľmi odlišných synoch bývalého nacistu trpiaceho demenciou (Hans-Michael Rehberg vo svojej poslednej úlohe). Je to drsný, na hranici odpudivosti balansujúci, no zároveň zvláštne presvedčivý portrét muža, ktorý sa snaží, nie príliš úspešne, bojovať so svojimi vnútornými démonmi. Príbeh stratenej duše, tuláka, vinníka a obete. (Film Europe)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (25)

sochoking 

všetky recenzie používateľa

Film, pri ktorom som sa cítil kurevsky nepohodlne. Absolútne som nevedel, čo očakávať. Až po jeho ohodnotení som si prečítal obsah v anotácii a teraz, píšuc tento koment, si uvedomujem, že som rád, že som sa do filmu pustil "naslepo". Keby som to pozeral s vedomím, že je mi jasné o čo ide, celá tá 'paráda' by asi vyšla navnivoč a stálo by to zahovno v konečnom dôsledku. Tá určitá neistota mi robila z tejto snímky ukrutne drsný a silný zážitok. Takto dlho našponovaný u jednoho filmu som už pekne dlho nebol! ()

dubinak 

všetky recenzie používateľa

Ulrich Seidl má tu moc, že i lidské zrůdy dokáže vykreslit s citlivostí a empatií jako lidi. Sparta se může leckomu znechutit už svým odvážným tématem. týkající se možné pedofílie, nicméně tady je ta problematika vykreslena tak implicitně, že pokud neznáte synopsi snímku, mohlo by vám i chvíli potrvat zjistit, o čem to vlastně má být. A jo, Ewald je odpudivý skřet s divným hlasem a extrémně divnou zálibou v trávení času s malými hochy. Člověk by až řekl, že jeho čin vybudovat sportovní prostory pro děti a dát jim pozornost, kterou jim jejich rodiče nevěnují, byl promyšlený odporný prvoplánový čin, jenomže ono to tak úplně nepůsobí. Ewald v divákovi vyvolává ty schované nechtěné pocity empatie nad tím, že se vlastně snaží své choutky držet na uzdě a jistý morální blok mu říká, že je špatný člověk a že to musí potlačit. Ewald je ve svém životě šťastný pouze v přítomnosti chlapců, jinak mu život prostě nedává smysl. Připomíná mi to život skotského spisovatele J. M. Barrieho, (napsal Petra Pana) který byl obviňován z pedofílie, protože většinu svého života nejradši trávil s malými kluky v jejich fantastických imaginárních světech a považoval je za sobě rovné a vlastně chtěl být navždy malým chlapcem. Seidl prostě opět nastoluje těžkou látku, která se normálně smýšlejícímu jedinci nedaří uchytit za správný konec a vyvolává v něm pocit viny, jako je u jeho filmů železným zvykem. Sparta se mi ale tou citlivou taktovkou vryla pod kůži na hodně dlouho právě asi z toho morálního dilematu. ()

Reklama

SAINTS 

všetky recenzie používateľa

Ulrich Seidl, jeden z najúspešnejších aj najodvážnejších rakúskych filmárov, provokuje diváka k otázkam, ktoré by si iste radšej nekládol. Sparta nie je prvým a iste ani posledným filmom na tému pedofílie, no hoci diváka nemučí priamym vyobrazením jej fyzických prejavov, emočne ide až na hranu znesiteľnosti. Zmes protichodných emócií od opovrhnutia cez ľútosť až po chvíľkové povzbudzovanie Ewalda je pre diváka rozporuplným zážitkom. Ewald je desivý pre svoju nepredvídateľnosť, ale najmä pre všetko, čo predstavuje, hoci sa tomu aj sám bráni. Klásť si otázku, či napokon starostlivý pedofil s dokonalou sebakontrolou nie je pre deti menej nebezpečný než opitý otec s remeňom v ruke je, skrátka, zvrátené. Seidl sa nikdy nebál pichať do osieho hniezda. Obdivuhodný je aj výkon Georga Fridricha v ťažkej, obrazne aj doslovne obnažujúcej úlohe. Pre mnohých ľudí bude jeho otvorenosť či dokonca empatia k hlavnému hrdinovi za čiarou. ()

Adramelech 

všetky recenzie používateľa

Film se snaží přiblížit divákovi psychologii homosexuálního pedofila. Naskýtá se otázka, k čemu je tato osvěta dobrá. Zdá se, že LGBT se dotklo svých hranic a narazilo na problém. Homosexualita je dnes propagovaná až do omrzení, ale homosexuální pedofilii zákon pořád ještě zakazuje a trestá. Nelze vyloučit, že v budoucnu dojde k odtrestnění homosexuální pedofilie, protože homosexuály nelze takto diskriminovat donekonečna. Nejdřív je třeba, aby lidé takové chování pochopili a začali je aspoň částečně tolerovat, pak je odtrestnit a dále masivní propagací přesvědčit veřejnost, že je to normální. – Myslím však, že existuje ještě druhá možnost, totiž že v důsledku politických změn ve světě i v Evropě celý ten ideologický balast se všemi svými vymyšlenostmi půjde kopru včetně těch, kdo jej naplánovali, financovali a vědomě aktivně podporovali ve snaze zničit západní civilizaci jak morálně, tak ekonomicky, a poté nastolit NWO. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Veľa kontroverzie, veľa publicity a dokopy nič. Akurát naháč v sprche, sem tam dotyky s chlapcami, masturbácia pri okukávaní, ale nič explicitné. Je to hnus, ale bojím sa to takto priamo pomenovať, keďže progresivizmus takéto hodnoty uznáva, ako niečo prirodzené. Ako onehdy na SME písali, pedofili predsa nie sú zločinci, treba ich chápať. Možno aj mäsko podhodiť. Takže nakoniec škandalózny film, ale bez škandalózneho prevedenia v mojich očiach. Film nesúdi a netrestá, iba ukazuje a odhaľuje isté chúťky opatrným spôsobom. Ide skôr o boj človeka s vlastnými démonmi. Človeka, ktorému nikto zdravý nefandí. ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (9)

  • Riaditeľ festivalu v San Sebastiane José Luis Rebordinos bol konfrontovaný s tým, prečo dáva práve tomuto filmu priestor na premiéru, na čo odpovedal: "Nemôžeme dovoliť, aby prezumpcia viny nahradila prezumpciu neviny a zasahovala do rozhodnutia, či film zaradiť, alebo nezaradiť do programu. Toto je skutočná moralistická epidémia, ktorá ohrozuje slobodu prejavu." (Arsenal83)
  • Rimini a Sparta boli pôvodne koncipované a natočené ako jeden film s názvom "Böse Spiele" ("Zlé hry"), no počas postprodukcie boli rozdelené na dva. (Arsenal83)
  • Film mal premiéru v súťaži na 70. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v San Sebastiáne 18. septembra 2022. Pôvodne mal mať svetovú premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte v roku 2022, avšak festival zrušil premietanie na základe kontroverzných obvinení. (Arsenal83)

Reklama

Reklama