Reklama

Reklama

Svoboda v plamenech: Ukrajinský boj za svobodu

(festivalový názov)
  • Veľká Británia Freedom on Fire: Ukraine's Fight for Freedom

Obsahy(1)

V letech 2013–2014 zachytil Jevgenyj Afinejevskyj několik měsíců trvající protesty Ukrajinců a Ukrajinek proti autoritářskému režimu Viktora Janukovyče. Nyní na emotivní dokument Winter on Fire navazuje dalším otevřeným svědectvím o odvaze a jednotě ukrajinského lidu. Po shrnutí osmi neklidných let následujících po Majdanu se zaměřuje na počáteční fázi ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022. Z osobních příběhů civilistů, vojáků, novinářů, lékařů i zahraničních dobrovolníků skládá děsivý obraz humanitární katastrofy i neobyčejné houževnatosti. Znepokojivé záběry zničených měst a roztrhaných těl doprovází komentář Helen Mirren. (MFDF Ji.hlava)

(viac)

Galéria (4)

Zaujímavosti (4)

  • Režisér cestoval so štábom po celej vojnou zasiahnutej krajine, sprievodkyňou i komentátorkou mu bola televízna reportérka Natalia Nagorna. (Biopler)
  • Afinejevskyj ponúka svoj film ako varovanie, nie je to len žaloba či svedectvo. Tiež o ňom prehlásil: “Napoleon. Hitler. Putin. Každé storočie má svojho diktátora, snívajúceho o svetovláde. Každý zatiaľ zlyhal. Napriek tomu 54 percent ľudí na svete žije pod nejakou formou diktatúry. A každý národ, ktorý sa zvrhne k totalite, sa do nej pokúša stiahnuť aj ďalšie.” (Biopler)
  • Afinejevskyj prehlásil o snímke: “Dielo predstavuje obyčajných ľudí v ich najzraniteľnejšom postavení. Snažia sa vyhnúť bombám a guľkám, pričom si v niektorých prípadoch musia vyberať, ktorých členov rodiny zachránia a ktorých nie. Dúfam, že teraz, keď je film v kinách, otvorí oči aj divákom zmäteným zákernou ruskou dezinformačnou kampaňou. Napriek pretrvávajúcej brutalite ukrajinský národ ešte nie je na kolenách. Spieva, objíma sa, dobrovoľníci nosia darčeky a deti kreslia obrázky pre vojakov, ktorí sa snažia udržať ich v bezpečí. To je krása – ľudia, ktorí ani za tých najkrutejších podmienok nestratili schopnosť smiať sa a milovať.” (Biopler)

Reklama

Reklama