Reklama

Reklama

Monstrum

(seriál)
Trailer 1
USA, (2022–2024), 9 h 53 min (Minutáž: 45–63 min)

Tvorcovia:

Ryan Murphy, Ian Brennan

Hrajú:

Evan Peters, Richard Jenkins, Niecy Nash, Michael Learned, Molly Ringwald, Karen Malina White, Penelope Ann Miller, David Barrera, Shaun Brown (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(2) / Epizódy(11)

Obsahy(1)

Usvědčený zabiják Jeffrey Dahmer (Evan Peters) za víc než deset let zavraždil sedmnáct mladých kluků a mužů. Jak to, že tak dlouho dokázal unikat spravedlnosti? (Netflix)

Recenzie používateľa warrenur k tomuto seriálu (8)

Monstrum (2022) 

Peters-a vnimam od prvej serie American Horror Story a o jeho hereckom talente som uz vtedy nemal ziadnu pochybnost. Tu je vo svojej roli "twisted magora" tak presvedcivy, az to moze slabsie povahy znechutit a serial ani nedopozeraju. A to aj vdaka skutocne grafickym scenam a "rekvizitam". Serial rozhodne nie je pre slabsie povahy a tym ani neodporucam ho sledovat. Necakajte ziadne zadostucinenie, skor akysi dokument az psychologicku sondu a "studiu". Posledne tri diely su venovane pozostalym, spravaniu sa medii, rodicom Dahmera a policii. Drsny pribeh. Tym otrlejsim divackam a divakom odporucam. 65% Mierny nadpriemer, ale pre mna divacky nebol az tak zabavny. Skor vzbudzuje negativne pocity. ()

První díl (2022) (S01E01) 

Uz ked som videl Peters-a v prvom American Horror Story, bolo mi jasne, ze chalanisko ma talent. Tuna hra uplne odtaziteho creepy magora. Celkom drsne a spinave. Uvidime, kam to bude smerovat. Slusny otvarak urcite nie pre slabsie povahy. ()

Neopouštěj mě (2022) (S01E02) 

Stale dost temne az ubijajuce. Ukazali nam i mierne nahliadnutie do detstva a "uzasneho" pristupu rodicov k synovi. O tom policajnom pristupe v tych casoch v ramci rasovych problemov, naviac pocas prebiehajucej sexualnej revolucie, tiez nemozno usudzovat moc pozitivneho. Zvlast, ked nam pustia realnu nahravku rozhovoru policajta a znepokojenej susedky. Kedze som vsak podobny scenar a opis videl uz mnohokrat - priemer. ()

Mají krev na rukou (2022) (S01E05) 

Viac-menej sme svedkami Dahmeroveho nezucastneneho, takmer usluzneho opisu jeho hroznych cinov a vysetrovatelov, ktori neveriaco cumia a pocuvaju, akoby videli mimozemstana. V tych casoch, ked niektore postupy a psychologicke profily, uz zrejme boli beznymi policajnymi metodami, to asi bolo riadne "osviezenie" i pre samotnych vysetrovatelov. ()

Umlčený (2022) (S01E06) 

Citlivo a precizne natocena epizoda, kde nas psychopat mal snad jedeny krat zrejme "pocit" blizkosti z druhej bytosti. A tiez,, kde "haluzne predratovanie" v jeho gebuli dojde az k zvlastnemu telefonatu jeho matke. Taka psychologicka sonda. Nesadne zrejme kazdemu, kedze dotycny bol hluchonemy. ()

Kassandra (2022) (S01E07) 

Velmi silna epizoda, tentokrat konecne vyobrazena z pohladu susedy zijucej vedla "monstra" v neustalom strachu a ignorovanej autoritami cele mesiace. Bezmocnost je z toho citit priam z obrazovky. Na strane druhej klasicke politicke sracky, nakolko je pripad "citlivy" pre predstavitelov mesta, ci policie. Huste. 85% ()

Lionel (2022) (S01E08) 

Kym vyjadrenia rodin obeti na sude boli velmi silne a emotivne a zasluzili by si plny pocet, vycitky rodicov voci vlastnemu zlyhaniu a hlavne marnost v uplnom zavere, ked sa zodpovedni fizli dostali spat do sluzby opat pripominali boj s veternymi mlynmi. Nakoniec, mnohokrat sa vinnici v nejakom spore na chvilku upracu z oci a ked sa "vody ukludnia" a zaujem okolia polavi, akoby sa nic nestalo a spravodlivost bola slepa. Slusny diel. 70% ()

Strašák (2022) (S01E09) 

Viacmenej dohra. A sice, ako udalost pomaly "zapadne" prachom, ako ho prezivaju pozostali, kolko uchylov sa najde a zosmoli obdivne listy pre svoje "idoly" vo vazeni, ako prevazia povodne nizke pudy medzi ludmi a ake zranenia ostanu otvorene. Autorske prava, uleteni fanusikovia.... Epizoda je viac-menej psychologickou sondou do zivotov ludi, ktori sa z vycinania, ktore zasiahlo ich zivoty uz niekedy nemusia zotavit. Mozno povodne vycitky, ci priznania pred samym sebou uplne osobu pokrutia do niecoho pitorskneho - vid. Dahmerovi rodicia. ()

Súvisiace novinky

Netflix si připsal na konto nečekaný hit

Netflix si připsal na konto nečekaný hit

30.03.2023

Kdybyste si měli tipnout nejsledovanější premiéru Netflixu v letošním roce a třetí nejlepší start v historii streamovací služby vůbec, pravděpodobně byste to neuhodli. Co víc, podobný úspěch nejspíš… (viac)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (viac)

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

12.10.2022

Nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera od tvůrce Ryana Murphyho (American Horror Story, American Crime Story) se na Netflixu stala doslova smrtícím hitem. Příběh nechvalně proslulého… (viac)

Jeffrey Dahmer ovládl Netflix

Jeffrey Dahmer ovládl Netflix

09.10.2022

Před necelými třemi týdny na největší streamovací službě vyšla nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera. Její titulní postava, pro niž se označení „zloduch“ zdá jako zcela nedostačující,… (viac)

Reklama

Reklama