Reklama

Reklama

Víťaz

Obsahy(1)

Dramatický príbeh o hľadaní zmyslu života a životných hodnôt. V boxerskom ringu proti sebe stoja po rokoch dvaja dávni priatelia i športoví súperi, aby vybojovali napriek únave a veku zápas za osobnú pravdu. Na jednej strane stojí Vinco Moravec, ekonomický námestník veľkého podniku s usporiadaným rodinným životom, na druhej strane Vlado Valhar, opravár pneumatík bez pevného rodinného zázemia, s mladou milenkou a napätým vzťahom k dospelej dcére. No s pocitom večného hľadania slobody. Sugestívny film z roku 1978 VÍŤAZ z tvorivej dielne významných osobností slovenskej kinematografie scenáristu Tibora Vichtu a režiséra Dušana Trančíka v cykle Stretnutí so slovenskou a českou hranou tvorbou reprezentuje to najlepšie, čo v slovenskej kinematografii za posledné desaťročia vzniklo. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (16)

kebom odpad!

všetky recenzie používateľa

Hrozný film. Neskutočne zlá artikulácia hercov, ktorú chcel režisér vyvážiť predabovaním niektorých "nehercov" - napr. Dančiakom. Dej žiadny, dialógy zúfalé. Snaha o zatraktívnenie podivnými a zbytočnými "posteľovými" scénami a ženskými prsiami. Strata času. Absolventi by to natočili lepšie. Jedna hviezdička za nápad a niekoľko málo svetlých chvíľ. ()

jhrasko 

všetky recenzie používateľa

Prečo majú mnohé slovenské filmy konca sedemdesiatych rokov jedno spoločné - až bezbreho angažované a uvedomelé dialógy a bonmottá, ktoré si proste nemožem nezapisovať ??? Zopár z nich : "Všetci starneme, aj víťazi, aj outsideri, a najrýcheljšie tí, čo blbo žijú." ALEBO "Nech sedí doma, kúpte mu andulky alebo zajace." ALEBO "Zakaždým som povedala, že treba opraviť dušu. A Ty okrem seba nikoho nevidíš..." Inými slovami: Filmársky koncert pre pozostalých ( RING o ding ). ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Občas mám problémy s filmami o outsideroch, respektíve nerozhodných ľuďoch, pretože postrádajú ciele a tak kedykoľvek stopnem film, tak mám pocit, že sa postava a s ňou ani dej nikam neposunul. Takéto filmy treba vedieť točiť a nie je to jednoduché, aby zaujali diváka. Víťaz tápe, nie je zábavným filmom, ale má svoje kvality a pôsobí na slovenskej scéne pomerne neotrepane. Lenže záverečný súboj s troma štyrmi nedobrovoľnými divákmi nemôže byť tak zaujímavý, ako keď skutočne o niečo ide a zápas by sa odohrával v športovke s publikom. Vlado si možno niečo dokázal, napríklad že je chlap, ale v podstate sa na konci oproti jeho začiatku nič podstatné nezmenilo. Ak mi samozrejme niečo neušlo. ()

javlapippi 

všetky recenzie používateľa

"A neškrabat staré chrasty, šak to poznáš!" Dvaja pánkovia v strednom veku, bývalí boxeri, si idú po rokoch zopakovať spoločný mač. Jeden je dobre zavedený a živený súdruh námestník, žijúci spokojný rodinný život a udržiavajúci sa vo forme kondičnými kolečkami okolo hydinárne. Druhý, ktorému je venovaná väčšina filmu je rozvedený manuálny pracant z pneuservisu, žijúci relatívne bohémsky život s mladou frajerkou vo veku svojej dcéry. Vo filme je hodne nostalgického spomínania na niekdajšie úspechy, veľa nehercov (miestami predabovaných), záberov na šedivú socialistickú realitu, tréningy, pracoviská, vlakové stanice, bufety a dokonca autentické dobové krčmové blues. Dosť často to vďaka veľmi civilným dialógom vyzerá ako dokumentárne zábery v štýle novej vlny, čo ja osobne mám rád. A nemôžem si pomôcť, ale miestami mi to námetom a realizáciou pripomínalo o 30 rokov mladší Aronofského spektákel Wrestler. Veľmi dobré. ()

Jordan 

všetky recenzie používateľa

možno tých 5 hviezdičiek je mierne prehnaných z hľadiska objektívneho, z hľadiska subjektívneho si za nimi pevne stojím, tento film sa mi páčil hádam ešte viac, ako Iná láska z osemdesiatych rokov, vynikajúco vybudovaný scenár, dokumentárne riešenie kamery, skvelí neherci a tak ma to očarilo, že som ochotný prehliadnuť tých zopár chybičiek krásy. ach, to boli časy . . . ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (3)

  • Snímka sa točila v Bratislave a v obci Zbehy. (dyfur)
  • Jaroslav Tomsa  v roli Vladimíra Valhara použil v jednom záběru svoje autentické tričko s nápisem ATK (Armádní tělovýchovný klub Praha) V 50. letech za ně hrál hokej. (sator)
  • Pracovný názov filmu bol Blízky človek. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama