Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na konci šesťdesiatych rokov sa v Ríme odohral súdny proces, ktorý vyvolal spoločenský rozruch. Dramatika a básnika Alda Braibantiho odsúdili na deväť rokov väzenia za trestný čin manipulácie, podľa ktorého sa vinník dopustil fyzického a psychického nátlaku na svojom plnoletom študentovi. Chlapca na žiadosť rodiny zatvorili do psychiatrickej liečebne a podrobili zničujúcim elektrošokom, aby ho „vyliečili“ a „vytrhli z pazúrov diabla“. O niekoľko rokov neskôr trestný čin psychickej manipulácie vymizol z trestného poriadku. V skutočnosti slúžil len na to, aby mohol obviniť ľudí „inak orientovaných, vymykajúcich sa normám.“ Film vychádza zo skutočných udalostí a rozpráva príbeh v niekoľkých rovinách, kde popri odsúdenom ožívajú hlasy rodinných príslušníkov a priateľov, žalobcov a ich podporovateľov, ako aj zmätočná a nevýrazná verejná mienka. Nájde sa len jediný novinár, ktorý sa pokúsi zrekonštruovať pravdivý sled udalostí, čím sa vystaví podozreniam a cenzúre. (MittelCinemaFest)

(viac)

Videá (11)

Trailer 2

Recenzie (11)

FemmeFragile 

všetky recenzie používateľa

Nebála bych se přitlačit na explicitnosti, která by speciálně tomuhle filmu mohla dost slušet, ale jinak je to za mě pěkné, kvalitní queer drama - rozhodně důstojné memento svých reálných předobrazů. Vztah hlavních hrdinů je uvěřitelný, byť se dějově dost skáče a někdy se zdá, že se příběh v čase posouvá moc rychle nebo naopak moc pomalu; celkově to však dává smysl. Co bylo za mě obzvláště dobře zpracované, je Ettorovo okouzlení, které pramení nikoli z fyzična (právě proto snad porota jejich vztah nechápe, protože vidí "fyzicky sešlého" postaršího muže, jak se sám soudce vyjádří), ale z toho, co starší z mužů představuje - životní zkušenosti, intelekt, umělecký cit... bohatství ne finanční, nýbrž myšlenkové. Proti společnosti konvenčních maloměšťáků představuje Aldo svobodný svět, který všechny a všechno, co Ettore do té doby zná, nechává daleko za sebou ve stínu. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Elán síce spieva, že hudba je liečba šokom, ale z elektrošokov neurobíš hudbu a z homosexuála heteráka. Evidentne. Film o nesympatickom človeku, ktorý zažil nespravodlivosť. Trestný čin psychickej manipulácie medzitým zmizol z trestného poriadku a to majú teda šťastie všetci vlastníci médií. Tých by dnes na lavici obžalovaných bolo viac než slovenských hokejistov na trestnej lavici, keď im to zase nejde. ()

Reklama

mardun 

všetky recenzie používateľa

Velice smutný příběh filmu využívá vztah Alda a Ettora a atmosféru doby, aby vytvořil paralely mezi tím, jak vypadá péče na mikro a makro úrovni, ale není vše ztraceno. Pán mravenců také prohlašuje mládež za hlasatele přijetí a změny, ale tak to bylo vždy. Mnoho život měnících hnutí zažehnou ti, kdo porušují tradice, a přivádějí pozornost k puritánům, kteří odmítají přijmout budoucnost. Amelio je vášnivý spisovatel a režisér, kterému se daří předvádět šílenou hysterii kultury, která je stále posedlá konsonancí. Toto téma je aktuálnější než kdy jindy, zejména s celosvětově rostoucím konzervatismem a diktaturou marginalizovaných komunit. Poselství se občas stává kazatelským a hyperbolickým. Přesto je Pán mravenců mocnou připomínkou toho, co se stane, když se lidé raději podřídí, než aby převzali kontrolu nad svým osudem. Dokud bude fašistické mentalitě umožněno vzkvétat, každý je v nebezpečí. ()

AlexUnited 

všetky recenzie používateľa

To bol ale somár ten chalan. Taká krásna, milá, sympatická dievčina po ňom išla a on sa miesto toho radšej nechal namotať nejakým obstarožným chlapom - spisovateľským skrachovancom (a ešte aj fajčiarom :) na akési filozofické reči a následne si ako bonus nechal do gebule nasúkať zopár elektrošokov. Inak dobre spracované, uveriteľné herecké výkony a napriek dlhšej stopáži a obavám z toho, že tieto životopisné drámy nie sú mojim preferovaným žánrom, som sa ani chvíľu nenudil (aj keď podľa názvu by som skôr čakal, že to bude životopisné dielo o Lacovi Meliškovi :) ()

Danikaa 

všetky recenzie používateľa

Odsúdiť niekoho za lásku na 9 rokov väzenia s odôvodnením, že si toho dotyčného podriadil fyzicky aj psychicky, to je neuveriteľné. A že sa to udialo v Taliansku pred cca 60-timi rokmi ešte viac. Liečba psychických porúch elektrošokmi to bolo tiež poriadne  brutálne. Áno aj dnes majú ľudia problém prijať homosexualitu, no človek očakáva aspoň od rodičov porozumenie a akceptovanie svojej orientácie. V tomto mal starší Aldo šťastie, mama ho milovala bez výhrad. Jeho partner Ettore toho šťastia toľko nemal. Zaujímavý, no smutný film. ()

Galéria (62)

Zaujímavosti (1)

  • Film sa natáčal v mestách Fidenza, Fiorenzuoli d'Arda, Rím, Parma, Busseto, Salsomaggiore Terme a Piacenza (Taliansko). (Arsenal83)

Reklama

Reklama