Reklama

Reklama

Kabinet kuriozit Guillerma Del Tora

(seriál)
  • USA Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities (viac)
Trailer
Dráma / Horor / Mysteriózny / Thriller
USA, 2022, 7 h 24 min (Minutáž: 37–63 min)

Tvorcovia:

Guillermo del Toro

Predloha:

H.P. Lovecraft (poviedka), Michael Shea (poviedka) (viac)

Hrajú:

Guillermo del Toro (sprievodca), Tim Blake Nelson, F. Murray Abraham, Kate Micucci, Crispin Glover, Peter Weller, Andrew Lincoln, Rupert Grint, Eric André (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Epizódy(8)

Obsahy(1)

Mrazivá hororová kolekce osmi úžasně vizuálně propracovaných příběhů plných hrůzy, kterou vytvořil Guillermo del Toro. (Netflix)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (9)

Kabinet kuriozit Guillerma Del Tora (2022) 

Ťažko povedať, prečo táto hororová antológia nezabodovala až tak, ako sa očakávalo. Každý príbeh je iný, niektoré sú dokonca diametrálne odlišné. Poväčšinou ide o klasické lovercraftoviny so všetkým (trashom) čo k tomu patrí. Niekedy je to dejovo hutné a chceli by ste viac, inokedy by sme si vystačili aj s polhodinovými epizódami. Preto ma mrzí, že tvorcovia nenakrúcali podľa vhodnosti námetu a scenára, ale aby to všetko malo hodinu. V tomto smere mohli prejaviť viac odvahy. Každopádne v Halloweenskom období určite tento retrom nasiaknutý seriál potešil. A už aj ten Guillermo pripomína Alfreda. ()

Položka 36 (2022) (E01) 

Pozor, má to cca 40 minút a nie hodinu. Rozbieha sa to veľmi pomaly a končí až príliš rýchlo. Vsuvky z vojny v zálive a minulosť hlavnej postavy tu síce majú svoje opodstatnenie, ale ten presah nie je až tak zdôraznený, ako by jeden čakal vzhľadom na to, koľko miesta tu majú. Tim Blake Nelson je skvelý, až by divák chcel, aby bol hlavnou postavou celého seriálu. ()

Hřbitovní krysy (2022) (E02) 

Myslím, že o triedu vyššie než pilot seriálu. Rozbehne sa to v podstate hneď od začiatku, keď sa ocitáme v noci na cintoríne a to doslova v otvorenom hrobe. No a bude ešte horšie, respektíve pre nás divákov ešte lepšie, a omnoho klaustrofóbnejšie v podzemných tuneloch. Tam nás a hlavného anti-hrdinu čaká zopár prekvapení. Rozvíja to síce mytológiu, ktorá nie je vysvetlená, ale vôbec to neprekáža. ()

Pitva (2022) (E03) 

Pokiaľ máte radi prostredie pitevne, najlepšie nejakej pôsobiacej ako spred sto rokov, tak sa máte na čo tešiť. F. Murray Abraham vo výbornej úlohe patológa umierajúceho na rakovinu má za úlohu vypitvať robotníkov v bani, ktorí umreli za záhadných okolností. Jeho zistenia sú pred kamerou zobrazené veľmi explicitne, až by to možno nevydržal ani samotný Lovercraft. Cesta ľudským telom je nezabudnuteľná, takto sme mimozemskú inváziu ešte nevideli. Epizóda by sa mohla volať napríklad aj Posledný hostiteľ. ()

Mimo (2022) (E04) 

Mnohí môžu mať problém s tým, že táto epizóda sa dosť vymyká z lovecraftovského charakteru seriálu a zároveň je aj ideologicky problematická. Byť škaredou šedou myškou asi nie je najlepšia cesta života ženy, rovnako ako ani byť metaforickým výtvorom taxidermie. V tomto prípade ale pomáha celková nadsadená štylizácia ála Nožnicovoruký Edward a skvelá metafora s vycpanými zvieratami. Originálne je hororové poňatie premeny hlavnej postavy, kde sa síce nedozvieme všetky pravidlá tohto fantasy či sci-fi sveta, ale ak chcete, môžete dej chápať ako veľmi subjektívne vnímaný svet z pohľadu Stacey. ()

Pickmanův model (2022) (E05) 

Doposiaľ epizóda s najhustejšou a najstrašidelnejšou atmosférou. Samozrejme pod strašením a atmosférou nemám na mysli ľakačky; i keď aj keď tie použité v Pickam´s Model sú funkčné a opodstatnené. Je to síce trochu prvoplánové, ale ak začneme premýšľať napríklad nad tým, že je to o Willovom alkoholizme, tak sa dostávame buď k implicitným významom, alebo k nadinterpretácii. Táto epizóda tak bude možno pre každého o niečom inom, čím sa nedá vylúčiť, že pre niekoho aj o ničom. ()

Snění v domě čarodějnic (2022) (E06) 

Snáď ešte fajnovejšia atmosféra ako pri poslednom dieli. Opäť sa vydávame do histórie a ak sa príbeh odohráva v roku 1933, tak pôsobí, že je starší ešte aspoň o jedno storočie viac. Rupert sa sem so svojim vyhúkaným kukučom skvelo hodí, po Dreams in the Witch House sa ešte viac teším na Knock at the Cabin. Nebyť trochu rozpačitého záveru, nemal by som problém s plným počtom. Pri tunajšom hodnotení seriálu a špeciálne tejto epizódy mi pripadá, že snaha tvorcov o pripomenutie si osemdesiatkového braku ostala nepochopená. ()

Prohlídka (2022) (E07) 

Vyzerá a znie to absolútne úžasne, za to čistá stovka. Už len to svetlo, keď si niekto zapaľuje. Pripomenie to Blade Runner, Cronenberga a stále je to dostatočne lovercraftovské. Lenže v skutočnosti je to príbeh na zhruba dvadsať minúť. Výsledkom natiahnutia na hodinu je to, že 3/4 počúvame nie príliš zaujímavé dialógy za okrúhlym stolom (s koksom a drahou whiskey) a ten zvyšok je krásne opulentný, ale nič, čo by ste nečakali, neprinesie. ()

Šum křídel (2022) (E08) 

Atmosférou možno jedna z najlepších epizód, máme tu melanchóliu, gotický horor, melodrámu a v dobrom zmysle slova lacnú duchárinu. Lenže opäť sa báchorka vhodná tak na maximálne polhodinku naťahuje až na hodinu. Výsledkom sú neustále dokolečka sa opakujúce tie isté scény, ktoré by ste mohli medzi sebou prehadzovať a nič by to v dramaturgii dielka nezmenilo. Každopádne som si aj napriek tomuto handicapu The Murmuring užil. 70% ()

Súvisiace novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (viac)

Reklama

Reklama