Reklama

Reklama

Prípad Kuciak

(TV film)
  • Česko Případ Kuciak (viac)
Francúzsko, 2021, 54 min

VOD (1)

Obsahy(1)

26. februára 2018 boli vo Veľkej Mači nájdené telá 27-ročného Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Investigatívny novinár Ján sa špecializoval na články, kde objasňoval prepojenie medzi politickou vrchnosťou a talianskou mafiánskou skupinou Ndrangheta. Poprava mladého žurnalistu spôsobil v slovenskej spoločnosti ošiaľ a viedol aj k odstúpeniu Roberta Fica, vtedajšieho premiéra a jedného z hlavných hrdinov Kuciakových článkov. Bola ale táto investigatíva dôvodom, prečo sa ocitol v hľadáčiku vrahov? (RTVS)

(viac)

Recenzie (17)

Radko 

všetky recenzie používateľa

Skôr dokument pre zorientovaných (skákanie z témy na tému, ba dokonca aj nevysvetlené skákanie Kuciaka z mosta Lafranconi (??), nedopovedanie súvislostí, náhle sa objavujúce mená, novinári), navyše podaný z mainstreamového (teda spravodajsky a novinársky väčšinového uhla) pohľadu. Chválihodné, že sa výroby zhostili Francúzi. Predsa len majú väčší odstup od prípadu, než my všetci tuná všakovako mudrujúci Slováci. Nezanedbáva sa stopa Ndranghety, ktorá síce podľa mňa priamo s vraždou nič nemala, no s prípadom mladého, odvážneho ba až prismelého novinára áno. Tie pohodené nábojnice na mieste činu. Ono to vyzerá, že mafia chcela novinára varovať, no čosi sa vymklo z rúk. Niečo čo nik nečakal. Pretože varovania tohto typu sú časté aj v Taliansku, no na skutočnú vraždu žurnalistu si tam trúfnu zriedkakedy. A potom ten zvláštny milión eur na stole úradu vlády v hotovosti... ...akoby vystrašený predseda vlády spolu s ministrom vnútra a policajným prezidentom (a zvláštnym kukláčom zo samopalom v pozadí - wtf?) odkazovali Ndranghete: toto ale my ozaj nye, toto bolo niečo iné. Neviem, z celého prípadu dosiaľ ostáva zvláštne mrazivo, snáď sa dozvieme niekedy, že čo, kto ako a prečo. No či nás pravda vskutku oslobodí, uvidíme. Zdá sa byť totiž temnejšia, ako sa na prvý pohĺad javí. Z celého filmu za najvystížnejšie považujem slová fešnej talianskej investigatívnej novinárky o Tom, že celá Európska únia by sa mala veľmi kritický pozrieť sama na seba, lebo sú tam veľmi desivé veci.' ()

Arsenal83 odpad!

všetky recenzie používateľa

54 minút na taký komplikovaný prípad? Vidno, že to točili Francúzi na základe čisto mainstreamových informácií, žiadna hĺbka tu nie je. Ešte aj sami priznali, že talianska stopa bola o hovne, pritom ju tak polroka živili. Ani vláda mrzkej lúzy, banda čurillovcov, zmanipulované súdnictvo a Lipšic na špeciálnej prokuratúre ju však nedokázali. Analýza extrémistu tu. ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Francúzsky dokument o vražde investigatívneho novinára na Slovensku sa venuje predovšetkým dvom vyšetrovacím linkám. Jednou bola talianska stopa a druhou Kočner. Látka je však natoľko rozsiahla, že do hodinového dokumentu je nemožné dostať všetky záležitosti, takže tvorcovia využívajú skratkovitosť. Pre neznalého diváka však postačujúce. Druhá recenzia. ()

jedna_vrana 

všetky recenzie používateľa

Niečo strašné. Lebo toto nie je taký obyčajný dokument o krásach Zemegule, ale dokument o nás, o našej slovenskej spoločnosti. O tom, čo sa deje na najvyšších miestach. A o tom, že sa niekto začne hrať na Boha a myslí si, že ho nikto a nič nemôže zastaviť. Pohľad na ten milión vyložený na stole! Priznám sa, vyhŕkli mi slzy. Dvaja mladí ľudia prišli o život, nezmyselne, ale cielene. Ich rodiny sa z toho nikdy nespamätajú. A ak aj dokument nešiel do dostatočnej hĺbky, ukázal to bahno, ktoré sa tu miesilo a asi stále miesi. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Francúzov sa nedá obviňovať z neobjektívnosti a nadržiavania niektorej strane. Síce to nám, čo sme celé to obdobie prežili naživo, nepovie nič nové, ale o tejto temnej stránke histórie Slovenska sa môžu všetko podstatné dozvedieť aj v zahraničí. No a samozrejme, nebolo by to Slovensko, keby sa nenašli ľudia, ktorí majú na všetko svoj iný "názor", ktorý odporuje celému mainstreamu a hlavne zdravému rozumu, ako napríklad tunajší Arsenal83. ()

jefff 

všetky recenzie používateľa

Samotný dokument není nic extra. Ale fakta jsou zdrcující. A ještě víc zdrcující je krátká paměť lidí. Člověku se chce brečet. ()

Vajonek 

všetky recenzie používateľa

Dokument o případu, který před pár lety otřásl ne jen Slovenskem či Českou republikou, ale zarezonoval určitě i daleko za hranicemi. O případu velmi tragickém, ale svým způsobem i vzbuzujícím určité naděje na lepší zítřky, vezmeme-li do úvahy, že ve své hrůznosti odstartoval řadu obrodných procesů ve slovenských (nejen) státních složkách. Ano, šlo/jde to asi pomaleji než by se chtělo, občas asi na pár krůčků dopředu připadá mnohem více kroků zpátky, ale vždyť sám Ján Kuciak (s určitou, vzhledem ke všem okolnostem až děsivou náloží prozřetelnosti) počítal s tím, že nějaký pozitivní posun bude trvat hodně dlouho... Bohužel přes "atraktivní" (vím, tohle slovo je vzhledem k tomu, o čem se bavíme, blbé, bohužel mě ale nyní nic lepšího nenapadá) námět se za mě dokument příliš nepovedl. Skáče se v něm poměrně nepřehledně od jednoho dílčího tématu k druhému, navíc jen velmi po povrchu. V průběhu celého snímku mě strašně rušilo a rozčilovalo, jak špatně bylo jednotlivým mluvčím rozumět. A kromě rozčílení nad právě uvedeným a s připomenutím tragických událostí okolo Jána Kuciaka také zas a znovu nad zmařenými mladými životy, mě ke konci dokumentu až do běla vytočila scéna, kdy se asi sto padesát různých novinářů jako sarančata vrhlo po vynesení ne zrovna potěšujících rozsudků na nebohé pozůstalé a nedalo jim ani chvilku oddechu v tak těžké chvíli. Vím, asi by mě to nemělo překvapovat, zároveň tu rozhodně nechci generalizovat a dělat z novinářů nějaké hyeny (v tom mě ve veřejném prostoru bohužel asi zastoupí řada jiných). Ale přijde mi prostě až absurdní, že se díváme na film o novináři, který evidentně ctil svou práci, dělal ji, jak nejlépe mohl a v podstatě za ni a lepší zítřky položil život a zároveň v tom stejném filmu mají prostor záběry na některé jeho kolegy, kteří nedodržují elementární základy nějaké novinářské slušnosti (za které mimo jiné, ač nejsem novinářka, nějakou úctu k pozůstalým v takto vyhroceném případu rozhodně považuji). A stylem podání to na mě bohužel trochu působí tak, že se sami dokumentaristé v tomto případě nepokouší pouze střízlivě natočit (smutnou) realitu, ale že se na tom sami přiživují, zapojují se a dávají té nepříjemné situaci ještě (zbytečně a možná s cílem jít po určité senzaci, efektu) vyniknout a zesílit. 40 %. ()

bobstock 

všetky recenzie používateľa

Hrubě shrnuté hlavní body brutálního činu u našich sousedů. Život už jim jakýkoliv trest pro Kočnera nevrátí. Naopak se obávám populistického návratu Roberta Fica, který skočil na vlnu nespokojených a zblblých lidí proruskou propagandou a znovu snahou chopit se moci na Slovensku, což by do budoucna nemělo dobrý vliv na vztahy Visegrádské čtyřky a naprosté neúctě k pozůstalým zavražděných, kvůli kterým původně odstoupil z vlády. ()

warrenur 

všetky recenzie používateľa

Menej obsazne a kvalitne spracovany dokument o udalosti, ktora mala velky vplyv na nase zivoty, ako v kine premietany dansko-cesky-USA dokument Kuciak: Vražda novináře (2022). V tomto je vsak i pohlad a vyjadrenia talianskej novinarky. Mnozstvo footage ste mohli vidiet s spominanom kvalitnejsie spracovanom dokumente. ()

agassi68 

všetky recenzie používateľa

Všetci rozumní vedia, kto je za tým. Bohužiaľ, Gaussova krivka nepustí a stádo si tú svoloč ešte zvolí za svojich zástupcov.. ()

Biopler 

všetky recenzie používateľa

Nie je to super dokument, ale neznalému divákovi, či nenašincovi čo-to napovie, aj keď má stopáž pod jednu hodinu. Podstatu k talianskej mafii a jej prepojeniu na vládu objasní, podobne sa venuje aj Kočnerovi. Ale končí pesimisticky. Medzičasom sa to podarilo napraviť (Zsuzsová odsúdená), no iba sčasti (Kočner oslobodený). ()

Likan7 

všetky recenzie používateľa

Dokument je sice možná občas nepřehledný a divák se v tom může ztratit, jako souhrn těchto událostí to funguje ale na výbornou. Nevím jak moc je Slovensko podobné Česku, ale minimálně u našich sousedů je neuvěřitelný, jak to tam funguje. A když se podíváte na výsledky posledních voleb, tak o to absurdnější to potom celé je. ()

ostravak30 

všetky recenzie používateľa

Je trošku smutné, že tento případ museli zpracovat francouzští filmaři a Slováci si na něj asi netroufli. Na případ si pamatuji a docela jsme asi koukali, co je v evropské zemi možné. Donedávna se novináři stříleli jen v Rusku a USA. Slovensko je ale ještě kus za námi a to i co se politické kultury týče. Propojení vlády a mafie se v Česku také dělo, ale 90. léta máme naštěstí za sebou. Hlavně je důležité, aby se novináři dál nebáli psát pravdu, v tomhle je naopak slovenský stát trochu dál. U nás se už i seriózní novináři věnují bulváru a pomluvám bez důkazů. A také, aby lidé vyšli do ulic pokaždé, když to cítí. ()

bmoss 

všetky recenzie používateľa

54 minút je celkom krátky čas na všetky informácie. Každopádne sú tam všetky hlavné informácie. Ďalší film Kuciak: Vražda novinára tému preberá podrobnejšie. Chcem ešte podotknúť, že hodnotenia uživateľov Arsenal83 a EuroSVK sú vysoko neobjektívne, nakoľko sú zrejme fanúšikovia alternatívnych médii a zrejme aj strany Smer. Proces s objednávateľom končí v apríli. ()

Reklama

Reklama