Reklama

Reklama

Prípad Kuciak

(TV film)
  • Česko Případ Kuciak (viac)
Francúzsko, 2021, 54 min

VOD (1)

Obsahy(1)

26. februára 2018 boli vo Veľkej Mači nájdené telá 27-ročného Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Investigatívny novinár Ján sa špecializoval na články, kde objasňoval prepojenie medzi politickou vrchnosťou a talianskou mafiánskou skupinou Ndrangheta. Poprava mladého žurnalistu spôsobil v slovenskej spoločnosti ošiaľ a viedol aj k odstúpeniu Roberta Fica, vtedajšieho premiéra a jedného z hlavných hrdinov Kuciakových článkov. Bola ale táto investigatíva dôvodom, prečo sa ocitol v hľadáčiku vrahov? (RTVS)

(viac)

Recenzie (16)

Arsenal83 odpad!

všetky recenzie používateľa

54 minút na taký komplikovaný prípad? Vidno, že to točili Francúzi na základe čisto mainstreamových informácií, žiadna hĺbka tu nie je. Ešte aj sami priznali, že talianska stopa bola o hovne, pritom ju tak polroka živili. Ani vláda mrzkej lúzy, banda čurillovcov, zmanipulované súdnictvo a Lipšic na špeciálnej prokuratúre ju však nedokázali. Analýza extrémistu tu. ()

jedna_vrana 

všetky recenzie používateľa

Niečo strašné. Lebo toto nie je taký obyčajný dokument o krásach Zemegule, ale dokument o nás, o našej slovenskej spoločnosti. O tom, čo sa deje na najvyšších miestach. A o tom, že sa niekto začne hrať na Boha a myslí si, že ho nikto a nič nemôže zastaviť. Pohľad na ten milión vyložený na stole! Priznám sa, vyhŕkli mi slzy. Dvaja mladí ľudia prišli o život, nezmyselne, ale cielene. Ich rodiny sa z toho nikdy nespamätajú. A ak aj dokument nešiel do dostatočnej hĺbky, ukázal to bahno, ktoré sa tu miesilo a asi stále miesi. ()

Reklama

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Francúzov sa nedá obviňovať z neobjektívnosti a nadržiavania niektorej strane. Síce to nám, čo sme celé to obdobie prežili naživo, nepovie nič nové, ale o tejto temnej stránke histórie Slovenska sa môžu všetko podstatné dozvedieť aj v zahraničí. No a samozrejme, nebolo by to Slovensko, keby sa nenašli ľudia, ktorí majú na všetko svoj iný "názor", ktorý odporuje celému mainstreamu a hlavne zdravému rozumu, ako napríklad tunajší Arsenal83. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Skôr dokument pre zorientovaných (skákanie z témy na tému, ba dokonca aj nevysvetlené skákanie Kuciaka z mosta Lafranconi (??), nedopovedanie súvislostí, náhle sa objavujúce mená, novinári), navyše podaný z mainstreamového (teda spravodajsky a novinársky väčšinového uhla) pohľadu. Chválihodné, že sa výroby zhostili Francúzi. Predsa len majú väčší odstup od prípadu, než my všetci tuná všakovako mudrujúci Slováci. Nezanedbáva sa stopa Ndranghety, ktorá síce podľa mňa priamo s vraždou nič nemala, no s prípadom mladého, odvážneho ba až prismelého novinára áno. Tie pohodené nábojnice na mieste činu. Ono to vyzerá, že mafia chcela novinára varovať, no čosi sa vymklo z rúk. Niečo čo nik nečakal. Pretože varovania tohto typu sú časté aj v Taliansku, no na skutočnú vraždu žurnalistu si tam trúfnu zriedkakedy. A potom ten zvláštny milión eur na stole úradu vlády v hotovosti... ...akoby vystrašený predseda vlády spolu s ministrom vnútra a policajným prezidentom (a zvláštnym kukláčom zo samopalom v pozadí - wtf?) odkazovali Ndranghete: toto ale my ozaj nye, toto bolo niečo iné. Neviem, z celého prípadu dosiaľ ostáva zvláštne mrazivo, snáď sa dozvieme niekedy, že čo, kto ako a prečo. No či nás pravda vskutku oslobodí, uvidíme. Zdá sa byť totiž temnejšia, ako sa na prvý pohĺad javí. Z celého filmu za najvystížnejšie považujem slová fešnej talianskej investigatívnej novinárky o Tom, že celá Európska únia by sa mala veľmi kritický pozrieť sama na seba, lebo sú tam veľmi desivé veci.' ()

Likan7 

všetky recenzie používateľa

Dokument je sice možná občas nepřehledný a divák se v tom může ztratit, jako souhrn těchto událostí to funguje ale na výbornou. Nevím jak moc je Slovensko podobné Česku, ale minimálně u našich sousedů je neuvěřitelný, jak to tam funguje. A když se podíváte na výsledky posledních voleb, tak o to absurdnější to potom celé je. ()

Galéria (12)

Reklama

Reklama