Reklama

Reklama

Pamfir

  • Česko Pamfír (festivalový názov) (viac)

Obsahy(1)

Západná Ukrajina v predvečer tradičného karnevalu. Pamfir sa po mesiacoch neprítomnosti vracia k svojej rodine. Keď jeho jediné dieťa založí oheň v modlitebni, Pamfir nemá inú možnosť, ako znovu sa vydať na riskantnú cestu na hrane zákona s nezvratnými následkami. (MFFK Febiofest)

Recenzie (12)

jakeer 

všetky recenzie používateľa

VIDENÉ NA FEBIOFESTE 2023 * Aby som nemal pocit previnenia, že som predošlému festivalovému filmu dal vysoké hodnotenie len preto, že vznikol na Ukrajine, môžem sa pre pokoj duše revanšovať na hodnotení Pamfíra. Ide o pomerne jednoduchý, ba až lineárny príbeh o pašovaní. Nič, čo by sme nevideli už v iných filmoch z postsocialistických krajín, Slovensko nevynímajúc. Postavy sú vykreslené pomerne plocho. Ani umelecký zámer s dlhými neprerušovanými zábermi mi veľmi nesadol, niektoré obrazy (napríklad sledovanie pôrodu dobytka) mi prišli dokonca komické. Vonkoncom nemám pocit, že som sa dozvedel niečo nové o ukrajinskej spoločnosti. Za jediné pozitívum považujem to, ako boli ľudové zvyky napasované do príbehu a že neboli vykreslené tak protivne, ako sa to zvykne robiť v slovenských filmoch. Je mi ľúto, že sa mi to nepáčilo, po projekcii nasledovala debata s režisérom, je to príjemný človek. Sám potvrdil, že tento film bol debutom jeho ako režiséra, tak aj väčšiny hercov, producentov a členov kreatívneho tímu a myslím, že výsledok je tomu poplatný. ()

dubinak 

všetky recenzie používateľa

Zdejší synopse k tomuto filmu zní trochu honosněji, než Pamfír ve skutečnosti je. Pro mě je to opět jeden z těch méně výrazných zážitků, které sice budou někde vzadu v hlavě, ale detaily se mi už pomalu, ale jistě vytrácejí. Nebylo to totiž nic, do čeho bych se uměla vžít. Je to prostě taková sonda do života pašeráka na venkově u ukrajinsko-rumunských hranic a zobrazení jeho pletek do špinavého byznysu. Scénář se snaží zvažovat i rodinné hodnoty, emoce, čest a ukrajinskou mentalitu. Pro mě to bylo nějakým způsobem ale málo a nevěděla jsem co po mně tvůrci chtějí, abych si odnesla. KVIFF 2022 ()

Reklama

J*A*S*M 

všetky recenzie používateľa

Sociální drama z prostředí ukrajinsko-rumunské hranice s nádechem krimi, neboť vypráví o pašerácích. Hlavní hrdina to na svých bedrech táhne, co může, přesto se mi ale vývoj příběhu nezdál úplně přesvědčivý (zvlášť momenty bezprostředně vedoucí k závěrečné tragédii jsou vyloženě random). Díky řemeslu a hereckým výkonům je to solidní festivalová výplň, ale zároveň nic, co by se zarylo do paměti. (56th KVIFF) ()

venca163 

všetky recenzie používateľa

Ten všemi vychvalovaný "charismatický" hlavní hrdina mi teda byl trochu protivnej. Jako největší přínos vnímam tu epizodu s pašováním cigár, který mi umožnila kouknout trochu pod pokličku, jak obyčejně vlastně dnešní převaděči pracujou. Jinak taková ta klasika: korupce, místní kápo, sklopený oči...do který tvůrci přidali špetku takovejch těch trochu ušmudlanejch tradic (masky, tancování...tentokrát fakt nudně). Celý to bylo z mýho pohledu takový zkratkovitý, naivní, trochu nevyzrálý. #kviff56 (60%) ()

blondboss 

všetky recenzie používateľa

Vskutku reálne natočená dráma z prostredia západoukrajinských pašerákov, ktorá prináša celistvý pohľad na životné reálie miestnych obyvateľov, ich zvyky, kultúru a postoje. Hlavný hrdina si ide svoje a ostatní mu len sekundujú, takže minimálne herecký výkon hlavného hrdinu stojí za pozretie. Škoda len, že je tu dosť veľa vaty, ktorá trošku podrývala celkový feeling zo snímku. Ako festivalovka fajn, ale nie je to pre každého. 60 % ()

Galéria (14)

Reklama

Reklama