Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Proroctvo Kassandry (Emilia Fox), malej dcéry trójskeho kráľa Priama (John Rhys-Davies), vypovedá o jej mladšom bratovi Paridovi. Ten vraj spôsobí zánik Tróje. Keďže sa všetky jej predchádzajúce veštby a predpovede naplnili, otec sa jej rozhodne veriť i tentoraz a chce sa chlapca zbaviť. Po pôrode ho násilne odtrhne od matky a nechá voľne pohodiť na odľahlom mieste. Bezdetný sedliak však dieťa zachráni a vychová, ako by mu bolo vlastným. Jedného dňa sa už dospelému Paridovi (Matthew Marsden) zjavia tri bohyne a ukážu mu tvár nádhernej neznámej ženy, ktorá mu je súdená. Mladíka osud privedie na dvor kráľa Priama, kde sa uplatní ako statočný bojovník. Stretáva sa tu i so svojou sestrou Kassandrou a tá ho vďaka svojim nadprirodzeným schopnostiam okamžite spozná. Nechápe, akým zázrakom sa mu podarilo prežiť. Jeho skutočná matka je dojatá prítomnosťou svojho oplakaného syna. Zmätenému Priamovi nezostáva nič iné, ako ho predstaviť svojim poddaným ako princa Tróje... Vo vzdialenom Grécku vyrastá bez rodičov očarujúca Helena (Sienna Guillory), ktorej matka pred časom spáchala skokom z veže samovraždu. Po moci túžiaci mykénsky kráľ Agamemnon (Rufus Sewell) je vo svojej chamtivosti odhodlaný zničiť Tróju. Tvrdohlavo si zaumieni upevniť svoje postavenie sobášom s Heleninou sestrou Clytemnestrou (Katie Blake). Jeho brat, sparťanský kráľ Menelaus (James Callis), pre zmenu nemôže odtrhnúť zrak od nevestinej krásnej sestry. Helenou je uchvátený aj kráľ Atén Theseus (Stellan Skarsgård), ktorý ju nečakane unesie... (TV Dajto)

(viac)

Recenzie (82)

mm13

všetky recenzie používateľa

Odporúčania mojich (teraz už bývalých) známych, že je to lepšie ako Petersenova Trója som bral s rezervou, každopádne som čakal 'kvalitnú televíznu produkciu' (rozumej skromne, ale sympaticky vyrozprávaný príbeh). ...30 minút som neveriacky zízal na obrazovku plnú totálneho nezdaru a trápnych výkonov a potom to vzdal. ()

Jeremiah 

všetky recenzie používateľa

Nejsem žádný "adrenalinový akčňák", ale přesto mi u tohoto filmu akce chyběla. Hlavní představitelka byla krásná a opravdu živelně svůdná, ale dějová linie a jakési smotání všeho dohromady mi celý film pokazilo. Jediné velké plus vidím v tom, že film ukázal dobu jak by asi opravdu mohla vypadat - tj. spousta drobných městských států, které mezi sebou válčí, jejich králové intrikují a hledají, kde by co mohli ještě uloupit. Byla to i podle mne doba, kde muži byli skutečnými MUŽI a ženy opravdové ŽENY. Silnější 2. ()

Reklama

Cival 

všetky recenzie používateľa

Cítím se jako loser, ale souhlasím s Looserem. :-) Televize za babku s ohromnými poruchami v dialozích, realizačními nedostatky (kolikrát je vidět, že nikdo nikoho nemlátí, i když se tak okázale tváří apod.) a nijakou chutí. Troja mě sice nebavila, ale pořád bych si jí dal stokrát, než podruhé Helenu. ()

kingik 

všetky recenzie používateľa

Ve skromných podmínkách televizního rozpočtu vznikl skromný historický film v jehož ambicioznost by věřil jen zatvrzelý filmový optimista. Oproti rozmáchlým filmovým eposům je však přece jen v nepatrné výhodě a sice, že si může dovolit být nepřesný v historických faktech a méně detailní ve výpravě a dobových kostýmech. Konkurovat totiž velkofilmům nemůže v ničem a tak jen čeká jestli si ho někdo všimne čekajícího v historickém koutě se snahou mapovat podrobněji život krásné plavovlásky Heleny Trojské. Jestli je Sienna Guillory na roli ženy s údajně okouzlujícím půvabem dostatečně krásná je diskutabilní, ale na roli se hodila. Stejně tak do ostatních rolí hladce vklouzli většinou herci nižší svítivosti. Kdo příběh moc nezná bude pro něj tenhle dvoudílný televizní film dostatečnou příležitostí se obšírněji obeznámit se životem Heleny, Agamemnona nebo Parida, pokochat se spartskou armádou a vše vyvrcholí léčkou Řeků ukrytých v trojském koni, což je asi nejznámější scéna z celého obsáhlého vyprávění. Na televizní poměry dobrá volba, ale pro náročného diváka milujícího vysokorozpočtové bombastické opusy je to krok vzad. 60% ()

Antonius 

všetky recenzie používateľa

Levny TV film, ale v leccems lepsi nez jeho velkofilmovy bratricek. Vic se toci kolem postavy Heleny a Sienna Guillory je opravdu k sezrani. Uz jen kvuli ni to stoji za to zkouknout. Dobrý je i Rufus Sewell v roli mocí posedlého Agamemnona. Ostatní postavy jsou ale matné a plesatý Achilles, no skoda mluvit. Uprav deje predlohy je mene nez v Troji, ale i zde jsou a pribeh kazi. Skoda. ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (3)

  • Televízny film sa inšpiroval Homérovým eposom Ilias, ale tvorcovia zaobchádzali s predlohou skutočne veľmi voľne. Vznikol v Grécku a na Malte, podľa scenára Ronnieho Kerna ho nakrútil televízny režisér John Kent Harrison. (ash99)
  • V jednom zábere sa nachádzajú dva papagáje, kakadu a ara. Prvý z nich pochádza z Austrálie a druhý z Južnej Ameriky. V tomto období sa však do starovekého Grécka nemali ako dostať. (Miseno)

Reklama

Reklama