Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Narodil sa s darom, ktorý nechcel. Má schopnosť rozoznať anjelov a démonov skrytých pod ľudským výzorom, voľne sa pohybujúcich na zemi. V snahe utiecť pred svojimi víziami si bol Constantine (Reeves) nútený vziať život. Ale nepodarilo sa. Znovuzrodený, sa chytil druhej šance. Vrátil sa naspäť a rozhodol sa strážiť pozemskú hranicu medzi nebom a peklom a viesť vojnu voči pozemským prisluhovačom pekla. Márne dúfa, že si aspoň takto zaslúži spásu. Constantine však nie je svätý. Sklamaný zo sveta, ktorý je okolo neho a toho, čo je za tým, sa bez výčitiek obracia k alkoholu. Pokiaľ niekomu pomôže, nerobí to pre hrdinstvo a vďaku. Chce len jedno dostať sa odtiaľto preč. Jedného dňa sa na neho obráti skeptická detektívka Angela (Weisz) s prosbou o pomoc pri objasnení mysterióznej smrti jej sestry dvojičky. Pátranie ich privedie do sveta anjelov a démonov, ktorý existuje len na mieste súčasného Los Angeles. Prežívajúc neuveriteľné udalosti sa obaja snažia nestratiť seba samých, čokoľvek to stojí. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (72)

  • Sestra hlavnej hrdinky (Rachel Weisz) nemohla byť pochovaná cirkevným pohrebom, lebo spáchala samovraždu. Ide však o stredoveký cirkevný predpis a navyše dosť nepresný. Tento predpis totiž netvrdil, že samovraha nemožno pochovať cirkevne, ale že ho nemožno pochovať do posvätenej pôdy (teda na cintoríne). Už niekoľko desiatok rokov je pochovávanie samovrahov v cirkvi bežnou praxou. V oficiálnych pohrebných obradoch je dokonca špecifický pohrebný obrad, určený pre samovrahov a tých, ktorí si smrť spôsobili sami (napr. narkomanov). (ambrobene)
  • V prepisoch "Biblie" Mamon nie je syn Satana. Je spomenutý v evanjeliu sv. Lukáša ako stelesnenie démona - náčelníka 50 légií určených k službe bohatých a majetných. V samotnej démonológií je Mamon označovaný za knieža hrabivosti, lakomstva, bohatstva a nespravodlivosti. Je jeden zo siedmych kniežat pekla, najmocnejších démonov z pekelnej hierarchie reprezentujúci smrteľné hriechy a božie zatratenie. (Raccoon.city)
  • Keď ide John Constantine (Keanu Reeves) do baru k Polnocovi (Djimon Hounsou), v bare hrá skladba "Passive" od skupiny A Perfect Circle. Kapela natočila k tejto skladbe aj videoklip, kde sú zábery z filmu a dokonca aj zábery, keď sa Angela (Rachel Weisz) dostala do pekla, kde išla za svojou sestrou. Tieto zábery boli z filmu vystrihnuté a je ich možné vidieť iba v tomto videoklipe. (Raccoon.city)
  • Kopija osudu o ktorej film rozpráva má v skutočnosti najmenej šesť exemplárov, ktoré nálezcovia považujú za autentické. Posledným držiteľom kopije mal byť Adolf Hitler, ktorý ju mal v roku 1933 previesť z Viedne do Norimbergu. Po rokoch sa vrátila späť do Rakúska. Mnohí historici sú presvedčení, že sa do krajiny nevrátil originál, ale jej napodobenina. Jedni sú presvedčení, že je ukrytá v americkom Pentagone, iní, že je uložená v trezore pod Vatikánom. (Raccoon.city)
  • Constantinovu milenku Ellie, ktorú mala hrať Michelle Monaghan, vystrihli z filmu najmä z toho dôvodu, aby bola postava Keana Reevesa viac osamelá. Vo filme sa ale predsa len objaví, a to v čase 1:28:10-1:28:20 ako jedna z démonov v nemocnici po tom, čo Constantine pustí svätenú vodu z požiarneho zariadenia. (Greenpeacak)
  • Počas záberu na chodbu v bowlingovej herni je na stene grafika, ktorá zobrazuje číslo 666. (Kadas97)
  • Pri scéne, kde Constantine (Keanu Reeves) drží pod vodou Angelu (Rachel Weisz) to Keanu neodhadol a Rachel sa naozaj začala topiť, avšak aspoň vyzerala reálnejšie. (ludena)
  • V skutočnosti môže vykonávať exorcizmus iba poverený kňaz. (Piri)
  • Pojem Kopija osudu a jeho výklad je vo filme fiktívny. Stotník, ktorý "v skutočnosti" kopijou prebodol bok Kristovi, mu nespôsobil smrť. Kristus už bol mŕtvy. (Piri)
  • Brokovnice, se kterou zde zachází John Constantine (Keanu Reeves), se na aukci vydražila za 27 000 liber. (Jimmy15)
  • Démoni, shromážděni v nemocnici a čekající na příchod Mammona, se zde objeví ve dvou téměř identických záběrech, jen zrcadlově převrácených. Jedná se o reakci démonů na poslední odpor Angely (Rachel Weisz) v čase 01:26:17 a poté jejich reakce na příchod Constantina (Keanu Reeves) v čase 01:27:47. (HonzaR.)
  • Design pekla byl inspirován obrazy polského malíře Zdislawa Beksinského. (ledzepfan)
  • V průběhu filmu můžeme vidět Johna (Keanu Reeves) kouřit celkem 13 cigaret, což je obecně považováno za nešťastné číslo. (TaNya_)
  • Natáčelo se v Kalifornii od 9. října 2003 do 14. února 2004. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 7. února 2005 v Paříži. (Varan)
  • Původní premiéra filmu byla stanovena na 17. září 2004. (Varan)
  • Souběžně s filmem vyšla pro platformy Playstation 2, Xbox a PC i hra "Constantine: The Videogame". (didas)

Súvisiace novinky

Druhé Já, legenda se hýbe kupředu

Druhé Já, legenda se hýbe kupředu

03.12.2023

Já, legenda bylo hitem, zejména na domácí půdě. Postapokalyptický snímek, v němž se Will Smith jako vědec a domnělý poslední člověk na světě snaží vypořádat s následky nákazy, jež zdecimovala lidstvo… (viac)

J. J. Abrams chystá reboot Constantinea

J. J. Abrams chystá reboot Constantinea

18.02.2021

Produkční společnost Bad Robot režiséra a producenta J. J. Abramse (Star Wars: Vzestup Skywalkera, Star Trek) oznámila, že chystá televizní reboot komiksového Constantinea. Oblíbená postava má jedno… (viac)

Jak to vypadá s pokračováním Constantinea?

Jak to vypadá s pokračováním Constantinea?

15.11.2020

Herec Peter Stormare (Armageddon, John Wick 2) na svém Instagramu potvrdil, že dvojka filmového Constantinea s Keanu Reevesem je oficiálně v přípravě. Herec, jenž v prvním filmu ztvárnil Lucifera,… (viac)

Reklama

Reklama