Reklama

Reklama

Kuciak: Vražda novinára

  • Česko Kuciak: Vražda novináře (viac)
Trailer
Dánsko / Česko / USA, 2022, 102 min

Obsahy(1)

Dokumentárny film Kuciak: Vražda novinára podrobne skúma nielen vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ale aj dôsledky tejto dramatickej udalosti, ktorá na Slovensku vyvolala najväčšie protesty od pádu komunizmu. (Bontonfilm SK)

Recenzie (116)

Goldbeater 

všetky recenzie používateľa

I když si člověk může myslet, že celý ten příběh dobře zná z médií, dokument Kuciak: Vražda novináře velmi zručně dává zásadní informace do komplexních souvislostí a úhledně je společně s mnoha překvapeními překládá divákovi, jemuž poté nezbývá než kroutit hlavou nad tím, jak moc „fucked up“ celá ta situace na Slovensku opravdu byla (potažmo stále je; bude). A je dobré si to připomínat, udržovat o tom aktivní konverzaci a nezavírat před tím oči. Co k tomu dodat? Byla to fakt síla. [KVIFF 2022] ()

xxmartinxx 

všetky recenzie používateľa

Vražda novináře je přehledné a silné převyprávĕní zabití Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Pomáhá odstup dánského režiséra, který volí nejčastěji věcný a důsledně vysvětlující přístup. Stylisticky snímek nepřekvapí, to ale ani nepotřebuje. ()

Bebacek 

všetky recenzie používateľa

Megadobré. Informačně hutné, ale ne zahlcující. Dechberoucí. Důležité! Zahraniční novináři na KVIFF též tleskali. Klaním se a děkuji a vy si to dejte do watchlistu! ()

Dadel 

všetky recenzie používateľa

O této kauze jsem měl jen povrchní informace, proto mne překvapilo, jak vysoko chapadla slovenské mafie sahají. Nejtragikomičtější postavou filmu je dnes již bývalý slovenský policejní prezident Tibor Gašpar, který na tiskovce bezprostředně po vraždě na otázku "Proč policie Kuciaka neochránila, když se vědělo, že mu Kočner vyhrožoval?" zoufale odpovídal ve stylu "prepáčtě, toto nie je predmetom tlačouky, dalšia otázka" a později vyšlo najevo, že on sám byl součástí mafie a vraždě de facto napomohl. Nebo dnes již taky bývalý premiér Fico (kdo neznáte, větší zmrd než Babiš a Okamura dohromady) se svým milionem eur na stole. Soudní procesy na Slovensku stále probíhají, tak doufejme, že to dopadne dobře a Slovensko není zcela ztraceno. Zážitek z filmu byl umocněn tím, že pár metrů ode mě seděly matky obou zavražděných a proplakaly celý film. ()

Djoker 

všetky recenzie používateľa

Zatímco ve většině zemí se organizovaný zločin postupně přesunul do politických vod a problémy řeší soudní cestou, tak Slováci se i třicet let po revoluci odmítají vzdát ruční práce. Vraždy novinářů byly vždy znakem útoku na samotné základy demokracie a Slovensko zůstává společně s Ruskem mezi posledními zaostalými státy, kde se tyto odporné praktiky ještě nepodařilo vymýtit. Ono to vzhledem k míře zkorumpovanosti systému ani nejde a dokument předkládá hromady znepokojivých materiálů. Ani to však nestačilo. Kočner může pokračovat v drancování a nepoučitelný národ znovu uvěřil straně SMER, takže Fico má šanci dokončit dílo zkázy. Pokud naši bratia nevytáhnou dalšího prezidenta z klobouku, tak to vypadá na velmi smutný konec. ()

pepo 

všetky recenzie používateľa

Som rozpoltený. Ako film je to vlastne veľmi ok. Len netreba čakať nič výnimočné. Remeselne to funguje bez problémov, no bez akejkoľvek pridanej filmárskej hodnoty, nejakej nadstavby alebo nebodaj nejakého nápadu. No aj napriek tomu, že to neprináša nič nové ani po obsahovej stránke, tak to má nepopierateľnú výpovednú hodnotu. Takže je možno dobre, že sa tvorcovia vykašľali na akýkoľvek autorský vklad a dodali "iba" svižné a presné remeslo. Ten film bude na Slovensku strašne dôležitý za 10-15 rokov, keď sa zabudne a ďalšia generácia nebude tušiť o čom je vlastne reč. Teraz dôležitý nebude, pretože, ten kto by ho mal vidieť ho neuvidí (bohužiaľ) a zvyšok vie what´s ago (našťastie). Každopádne je obrovská hanba, že sme si to nedokázali v tejto kvalite natočiť sami na Slovensku. P.S. Vidieť to ako problematiky neznalý divák, tak sa smejem ako tvorcovia preháňajú a v tej krajine, ktorá je súčasťou EÚ predsa nemohol byť taký bordel. Bohužiaľ je to však ešte strašidelnejšie ako vo filme. ()

Cappuccino 

všetky recenzie používateľa

Bál som sa, že dokument zhrnie iba všeobecne známe informácie a neprinesie nič nové. O to viac ma potešili zábery z výsluchov, sledovania Kuciaka/Kušnírovej a rekonštrukcie vraždy. Cením si, že tvorcovia dali priestor aj advokátovi obhajoby, ktorý sa snažil poukázať na Kočnerovu nevinu. O to viac nerozumiem komentárom, v ktorých dali užívatelia odpad a tvrdili, že dokument vyniesol rozsudok nad Kočnerom a spol. Aj v závere filmári uviedli, že Kočnera a Zsuzsovú Špecializovaný trestný súd oslobodil spod obžaloby a Najvyšší súd SR toto rozhodnutie zrušil. V čase premiéry nie je prípad rozhodnutý a presne tak ho prezentoval aj dokument. Menšiu kritiku však mám na komentáre voči gorovi Matovičovi. Nie, že by som s nimi nesúhlasil, ale k dokumentu o vražde novinára a jeho snúbenice sa mi komentovanie práce politika nehodí. ()

pornogrind 

všetky recenzie používateľa

Přiznávám, že jsem tuhle kauzu znal jen okrajově. Díky tomuhle dokumentu jí už znám dopodrobna. Je to hnus jak je to všechno prolezlý a zkorumpovaný. Nedělám si iluze, že u nás v ČR je to jiný. Je sice hezký, že Kočner s tou pizdou sedí(za jiné věci) ale vražda jim prokázána zatím nebyla... ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Pokiaľ by išlo o slovenský dokument, asi by som skonštatoval, že ide o najlepší slovenský dokument za dlhšiu dobu. Po prvej polhodine som mal dojem, že sa nič nové nedozvieme a nič nové neuvidíme, našťastie ale Sarnecki a spol. získali toľko zaujímavého materiálu, že ich dielo je po zvyšok stopáže napínavé a nikdy nezačne nudiť. Vidíme zábery zo sledovania Jana a Martiny, z kamier, ktoré zaznamenali pohyb pred miestom činu, zábery z výpovedí obžalovaných, ktoré sme doteraz nevideli a podobne. No a okrem toho sa možno ako ja budete pýtať, prečo nie je na Slovensku režisér, ktorý by na základe tejto látky dokázal nakrútiť dokonalý kriminálny triler kombinovaný so súdnou drámou. ()

Frajer42 

všetky recenzie používateľa

Poměrně nenápadný dokument, který je ovšem zpracovaný nesmírně zdařile. Úplně mi politická scéna té doby připomínala mafiánský projekt STAN a Ministra vnitra Rakušana se všemi těmi zloději a mafiány, které tento zločinec zastřešuje, takže je jen otázkou času, než podobný Kuciak schytá kulku v našich luzích a hájích. Nedělám si iluze o tom, co se děje kolem nás a jaká hovada tahají za nitky všech těch zkorumpovaných loutek v politice kdekoli na světě. Vražda Kuciaka byla nesmírně hanebný tah, který v našich končinách nemá dodnes úplně obdoby a je moc dobře, že spustil tak obrovskou vlnu nevole a že se hlasitě ozvalo celé slovenské obyvatelstvo a snad se již nikdy nic podobného nebude v budoucnu opakovat. Nesmírně informačně hodnotný dokument, který dovolí divákům nahlédnout pod pokličku toho, jakou hodnotu má na  Slovensku život novináře a jak zhruba se při objednané vraždě postupuje. Poklona patří i kriminalistům, kterým se podařilo skvěle usvědčit samotného vykonavatele vraždy. Na druhou stranu mě zarazilo, že u soudu nestačila velká spousta důkazů, zejména šifrovaná komunikace. [82 %] ()

nascendi

všetky recenzie používateľa

Vynikajúci dokument o obludných pomeroch na Slovensku, ktoré vyústili do dvojnásobnej vraždy na objednávku. Tým, že film nakrútili zahraniční tvorcovia, sa mu dostáva presnejšieho, nezaujatého pohľadu na udalosti, ktoré slovenský divák prijímal spolu s obrovským množstvom komentárov, dohadov a hoaxov. Cenné je množstvo autentických záberov a rozhovorov. Na druhej strane sa snažím predstaviť si, ako filmu rozumie zahraničný divák málo zorientovaný v prípade. Film ponúka divákovi predstavu o rozsahu a náročnosti policajnej práce pri odhaľovaní páchateľov, o stave slovenského súdnictva a spoločnosti, ktorá dopustila, aby sa niečo také mohlo stať. Dramatický oblúk uzatvorili výsledky nedávnych parlamentných volieb, ktoré odsunuli nádej na lepšie časy do vzdialených horizontov. ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

Je smutné, že tento film asi bude nakoniec pochovaný všetkými, ktorí sa momentálne pozerajú na Roberta Fica ako martýra Slovenskej republiky a skutočne ako najväčšiu obeť vraždy Jána Kuciaka. To je skutočne tragické. "Kuciak: Vražda Novinára" totiž nerobí nič iné, len nám skutočne pripomína nepríjemné udalosti zo začiatku roku 2018, na ktorí už mnohí zabudli. Pretože ho absolútne zatianil svojou nekompetentnosťou a demenciou Igor Matovič, ktorý nezvládol celú situáciu roku 2020. Ale mali by sme kvôli tomu zabudnúť na všetko čo priniesol rok 2018? Ani omylom! Pretože tí, ktorí teraz najviac kričia sú presne tí, ktorí by pre prachy nechali aj zlikvidovať nevinného človeka. A majte ma za slniečkara alebo indoktrinovaného (ako tu bolo nádherne povedané), lenže ja verím tomu, že všetko sa udialo tak, ako to bolo povedané. Pretože dôkazy, ktoré sú tu predostrené a zdôvodnené sú podľa mňa dobré. Môžeme ešte aj hovoriť, že aj tí, ktorí už boli odsúdení sú vlastne nevinní. Že vlastne to bolo tak, že Kuciak zastrelil priateľku a potom spáchal samovraždu. Pretože dnes keď niekto niečo povie, tak to predsa musí byť pravda. Alebo keď má niekto nejaký názor, tak musí byť pravdivý. Nie. V žiadnom prípade to tak nefunguje. To, že nejaký "Jojko Pravdovravný" si myslí, že hovorí pravdu a má pravdu neznamená, že ju skutočne aj má. Takže niekedy je treba sa zamyslieť, či tí, ktorí nie sú "ovce" náhodou nie sú ovcami iného pastiera. Nemali by sme zabúdať na to, čo sa udialo a rozhodne by sme to nemali zľahčovať. Nemali by sme dovoliť, aby sa to stalo znovu a v najhoršom prípade dokonca za obrovského aplauzu bojovníkov za mier a podobného. Pretože mám úprimnú obavu, že ako krajina spejeme k niečo presne takému. Ako ďaleko je od slov a vyhrážok ku skutkom? Ako ďaleko? Je smutné, že 2 mladé životy takto tragicky skončili. A nemali by sme dopustiť, aby sa to zopakovalo. Nikdy. Hodnotenie: A ()

eLeR 

všetky recenzie používateľa

Nevoľno mi bolo skoro celý čas. A smutno ... hlavne pri všetkých tých fotkách a videách zo sledovačky. Dva zmarené mladé životy. Otras. ()

Arsenal83 odpad!

všetky recenzie používateľa

Sú tu aj dobré informácie, dobré zábery, fotky. Ale odpad to je svojou podstatou. Dokument súdi bez súdu a tento svoj súd politizuje a jeho cieľom je opäť označiť určité politické zlo, ktorému sa musíme vyhnúť. Samozrejme, jediná alternatíva je v tom prípade len progresivizmus, viac toho v politickom spektre už nie je. Takže objektívny dokument to nie je ani trochu. Už len v tom je smiešny, že kým nahrávku Danka so Zsuzsovou pustí pomaly celú, nespomenie už, že s tou istou kreatúrou si vypisoval ctihodný to Lipšic, ktorý sa v dokumente tvári ako seriózny svätec, čo bojuje za dobro. Nehovoriac už o angažovaní sociológa Vašečku, jasne napojeného na určitého politické kruhy. Nechýbajú ani nezmysly s talianskou stopou, ktorá nikdy nebola potvrdená, no a povestným výkalom na torte bola angličtina Holcovej a niektorých ďalších, ktorí pôsobili ako nejaký molodec zo zemľanky, čo po videní jedného videa Miley Cyrus ide speakovať sťaby expert filológ. Keď neviem rozprávať anglicky, tak sa radšej nestrápňujem. ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

O tejto politicko-spoločenskej škvrne Slovenskej republiky sa už popísalo a videlo mnoho, ale tento záslužný dokument prináša mnoho záberov z policajných zložiek, ktoré dotvárajú obludnosť zločinu a jeho podhubie. Prínosom je i následnosť všetkých udalostí. ()

Othello 

všetky recenzie používateľa

Velkou výhodou je hledisko osobně nezainteresovaného dánského režiséra, díky kterému máme možnost získat celkem kompaktní náhled na celý problém s pro někoho až cynickým odstupem. Až komicky pak působí zaonačení filmu jako příběhu o naději v neustávajícím boji za spravedlnost v zemi, která je aktuálně na naprostém hodnotovém a morálním dně (s jakým jazykem a s jakými argumenty sem dorazila ta odpadová hodnocení?). Comic relief obstarává Kočnerův snaživý právník, který se chytá každého stéblíčka neurčitosti, ze kterého by mohl udělat ten velký argument pro klientovu nevinu a v té usilovné snaze přesvědčit nás, že tomu sám věří, působí, že každou chvíli vybuchne smíchy. Nejsilnější dopad mají jednoznačně scény, kde poznáváme banalitu zla během rekonstrukce samotné vraždy prostřednictvím jejího vykonavatele. ()

Morholt 

všetky recenzie používateľa

O vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové naše média informovala dost zevrubně a upřímně řečeno nepřišlo mi, že bych tu dostal nějakou novou informaci. Nicméně všechny ty zprávy jsem dostával v jednotlivých a tudíž i menších dávkách a ta zrůdnost celého systému najednou působí úplně jinak, když to člověk dostane naservírované najednou. Hrůza a děs a nabízí se otázka, jak ten stát vůbec mohl fungovat. O to horší je, že Fico, který to měl z velké části všechno na svědomí, se hrabe zpátky k moci a má velkou šanci uspět. Držím našim východní sousedům palce, ať se z toho marastu vyhrabou. 90% ()

Súvisiace novinky

Festival Jeden svět odhalil filmový program!

Festival Jeden svět odhalil filmový program!

01.03.2023

Jeden svět zveřejnil filmový program, který v březnu představí v kinech. Festival letos uvede 75 celovečerních dokumentů a 10 snímků ve virtuální realitě. Nabídne také debatní program s hosty a… (viac)

Ocenění 56. ročníku MFF Karlovy Vary

Ocenění 56. ročníku MFF Karlovy Vary

09.07.2022

Největší filmový svátek v Česku se po devíti dnech uchýlil ke svému konci. V sobotu večer proběhlo ve Velkém sále hotelu Thermal slavností zakončení 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v… (viac)

Reklama

Reklama