Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Azda najbolestivejšími zážitkami mladosti sú prvé sklamania, neúspešné prvé lásky a nepochopenie rodičmi. Našťastie, to čo sa v mladosti javí ako vážne až tragické, s odstupom času vnímame ako osožnú a často až tragikomickú skúsenosť. Slovenský film Citová výchova jednej Dáše z roku 1980 hovorí práve o takejto etape života. Mladá Dáša /Y. Kornová/ žije v malom meste. Jej otec je ale významný človek, majiteľ reštaurácie. Keď však otcove konexie nestačia Dáši zariadiť prijatie na vysokú školu, musí sa letom pretĺkať na brigáde v otcovom podniku. Lásky, priatelia, ba aj úteky z domu, to všetko patrí do tohto obdobia Dášinho života. Nevydarená svadba, zorganizovaná rodičmi, protekčné nanucovanie na vysokoškolské štúdium za cenu, ktoré sa dievčaťu bridí - to všetko prináša na jednej strane hlboké sklamanie z vlastných rodičov, no časom aj spoznanie vlastných omylov. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (14)

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Je to vyslovene utrpenie. Citová výchova jednej Dáše je zmätočný film o dospievaní, predpokladajme, že aj láske aj keď mám o tom svoje pochybnosti a o rozdielu medzi generáciami, ktoré ale nie sú rozdielne v názoroch ale v postavení. Samozrejme že je to zasadené do socializmu a úprimne je to príbeh sakra desivý. Celá tá zábava pre mladých aj utrpenie ktoré prežívajú,je umocnená ani neviem ako to slušne povedať, absolútnou nezaujímavosťou prostredia, postáv a réžijnej invečnosti. Zeman je skrátka fušer. Podobný film by dokázal natočiť naozaj každý a verím tomu, že aj môj sused Fero by tam vložil podstatne viacej osobitosti ako je tomu v tomto prípade. Ja uznávam, že doba bola ťažká a že zlaté 60 roky boli nenávratne stratené, ale toto je skrátka moc. Zbytočný a nezaujímavý film. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Dovolím si nadhodnotiť, kedže v prípade Hry na telo som trochu podhodnotil. Ján Zeman nebol žiaden majster, ale snažil sa dotýkať pomerne nepríjemných vecí, čo v období normalizácie stojí za povšimnutie. Citová výchova nesporne zostarla, asi ako interiérové zariadenie všetkých miestností, ktoré sa vo filme vyskytnú. Dáša ani jej prvý milenec nemajú v rodine poriadne vzory, i ked tá rodina si práve myslí opak a potom sa iba nestačia čudovať. Dialogy občas riadne bolia, jednotlivé situácie však nie sú zvolené najhoršie, ani celkové pesimistické vyznenie života bez pevného bodu. Film ma nikdy nenudil, čo je spôsobené určite aj tou občasnou nechcenou vtipnosťou. ()

Reklama

Vesecký 

všetky recenzie používateľa

Velice průměrný film se slabým scénářem. Jako televizní inscenace na jedno použití by se to dalo snést, ale na celovečerní film? Příběh vnitřně nevyrovnané a nedospělé dívky po maturitě, která dá před plavčíkovi, kterému se líbí, přednost sebevědomému studentovi architektury, jemuž je dobrá jen na sex... Zprvu hrané těhotenství, nakonec skutečné... Svatba nebyla, pak zas měla být, ale oba se z ní už definitivně vyvlékli. Problém osamocené matky za socialismu ještě byl problémem. A dívka utíká z domova, aby našla své místo - jak záhadně prostoduše vymyšleno - v porodnici jako sestra. Mezitím pokusy o kritiku vládnoucích poměrů - úplatkářství, známosti, nekale získaný majetek Dášina otce; a nevěra její matky- Dabovaní čeští herci - Brabec, Dvorská a Kopřiva, jimž role absolutně neseděli. Amatérsky zahraný film od mládežníků, snad Yvetta Kornová ještě jakž takž... Prostě koukat se na to dalo, ale byla to dost nuda. ()

slunicko2 

všetky recenzie používateľa

Reálně-socialistická dobová klasika - vidíme typické prostředí, dialogy, chování i postavy. 1) Neumím posoudit, jak moc se do výsledku zapsaly cenzurní zásahy, ale film ze skupiny "viděl jsi jeden, viděl jsi všechny" vůbec není špatný. 2) Pro mě je to vzpomínka na doby dávno minulé. 3) 19letý Peter Maťo (přitažlivý student architektury Peter) je příjemná postava. Namluvil ho bůhvíproč Milan Bahul. Ještě je tu pěkný 24letý Ján Króner (student Julo). ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Tragikomický príbeh o zložitých vzťahoch medzi rodičmi a deťmi, citové vzplanutie maturantky Dáši a pokrytectvo socialistického malomeštiaka. Témy pre tvorcov značne cez čiaru, oni totiž nedokázali z námetu vyťažiť vôbec nič. Kŕčovité spracovanie pôsobí strnulo a nudne. Dvorskú nahovorila Oľga Zöllnerová, Brabec sa potrápil so slovenčinou sám. ()

Galéria (3)

Zaujímavosti (2)

  • Film byl po natočení nejdřív úplně zakázán, pak podroben mnoha úpravám (předabování dialogů, nový závěr atd.) a do distribuce byl povolen až po 2 letech. (raininface)
  • Film sa nakrúcal v Novej Bani, Bratislave a v Kameničnej pri Bratislave. (dyfur)

Reklama

Reklama