Reklama

Reklama

Plavat proti proudu

  • Austrália Swimming Upstream (viac)
všetky plagáty
Trailer

Obsahy(1)

Pravdivý příběh obyčejného chlapce z problémové rodiny, který v sobě našel sílu stát se šampiónem. Přísný Harold Fingleton (Geoffrey Rush) žije se svou ženou Dorou (Judy Davis) v Queenslandu a má pět dětí. Když si všimne, že dva synové, Tony (Jesse Spencer) a John (Tim Draxl), neobyčejně rychle plavou, začne je trénovat. Je nesmlouvavý, křičí na ně a zatím netuší, že z tolik odlišného Tonyho jednou vyroste sportovec, na kterého bude celá Austrálie pyšná. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (35)

Lynn 

všetky recenzie používateľa

Dojemný film, kterému nechybí mimořádně vypjaté dramatické scény a který ve vás vyvolá silné emoce, aniž by však nějak tlačil na pilu nebo působil slzopudně. Ostatní ve svých komentářích zmiňují podobnost se "Září" spojenou navíc se jménem vynikajícího Geoffreyho Rushe. Mně se však po shlédnutí filmu vybavil ještě "Billy Elliott", ve kterém je možná trochu podobný přístup otce k synovi, zdánlivému slabochovi. ()

MM11 

všetky recenzie používateľa

Velmi vydařený příběh, natočen podle skutečné události, k němuž dokonce skutečný hlavní hrdina napsal scénář. Film na první pohled vypadá jako obyčejná autobiografie, ale nenechte se zmást, je mnohem víc. Je točen velmi lidsky, což aby dnes pohledal. Snímek má úchvatné herecké výkony v čele s Geofrey Rushem a hlavně jeho postava přinutí diváka přemýšlet. Určitě jeden z nejlepších Australských filmů co jsou k vidění. ()

Reklama

balcazar 

všetky recenzie používateľa

Podobné prípady filmov, pri ktorých si pozriete najskôr plagát (hodnotenie zo zásady nie) a očakávate typický rodinný film, vás často prekvapia. Skvelý Rush, bolo z obrazovky vidno, ako si túto rolu vychutnáva, citlivá téma, založená na skutočnej udalosti, skôr dráma ako športový film (šport bol na pozadí a bol len akýmsi podkladom k dráme), dráma, napätie, akcia, dialógy, to všetko tvorí mozaiku pozitív, z ktorých sa film skladal. A hoci je pravda, že sa časom trochu naťahoval a že to chcelo viac takých výrazných momentov ako ten, keď sa matka predávkovala a šla do nemocnice, jednoducho viac momentov, ktoré by napätú situáciu v dome ešte viac vyhrotili a prestrihli, je pravda, že nie som o tom 100% presvedčený, rozhodol som sa dať plné hodnotenie. P.S. Som rád za minutáž, akákoľvek dupľa by filmu ubrala, takto to bolo akurát. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Jeden z filmov, kde som teda neočakával nič a bola z toho vynikajúca dráma. Kto vie, ako by to bolo bez skutočne fantastického výkonu Geoffreyho Rusha. Ten sa pre úlohu polotyrana a alkoholika snáď aj narodil. Dej má spád, je zaujímavým aj tým, že ide o skutočnú udalosť, navyše zo sveta športu, kde o zápolenie a víťazstvá či prehry nie je núdza. Rodinná stránka, ktorá je tu ale nosnou, je zdramatizovaná na vysokej úrovni. Je až na nepochopenie, ako môže mať jeden otec tak rozdielny prístup k svojim deťom. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Nekompromisný tyranský otec, športový talent, zlé sociálne zázemie a snaha niečo dokázať. Mám rád drámy postavené na týchto pilieroch. Emotívna stránka tu postupne naberá na sile hneď v dvoch rovinách. V prvom rade je to vývoj vzťahu medzi oboma bratmi, v ktorom hrá kľúčovú úlohu ich otec a jeho zhubný vplyv. G. Rush sa v tomto smere prekonal, miestami som ho mal chuť kopnúť niekam do gulí. Potom je tu silný sociálny podtón celkového neutešeného rodinného zázemia budúceho plaveckého talentu a pekná myšlienka, že svoj osud máme vo vlastných rukách, pričom keď je túžba a dostatok trpezlivosti opustiť takýto hrozný svet sociálneho marazmu, tak je možné aby sa človek prekonal a tým prekvapil aj sám seba. Naozaj perfektný film, ktorý stojí za pozretie. 85/100 ()

Galéria (14)

Reklama

Reklama