Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hororový snímek Roberta Aldricha kde hlavní postavou je bohatá dáma Charlotte Hollis (Bette Davis), která žije ve starém rodinném sídle se svou služebnou Velmou (Agnes Moorehead) samotářský život, stranící se společnosti. Důvodem je nevyjasněná smrt jejího snoubence Johna (Bruce Dern) , který byl zavražděn před 37 lety a na Charlotte padlo podezření. Další hrozbou je stavba dálnice, které stojí její dům v cestě. Charlotte se snaží za každou cenu zabránit bourání domu a tak si pozve na pomoc sestřenici Miriam (Olivia de Havilland), která má ale svoje plány... (contrastic)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (31)

Radyo 

všetky recenzie používateľa

Velmi dobrý psychothriller s místy skoro hororovými prvky. Atmosférou i stylizací mi tento příběh malilinko připomněl Plynové lampy, ale celkovým pojetím a kvalitou za nimi nakonec přece jen trochu zaostal. Bette Davisová je výborná, což se bohužel nedá říct o Olivii De Havilland, která tady hraje jen lehce nadprůměrně. Škoda, že více prostoru nedostali Joseph Cotten a hlavně Mary Astorová, kterou jsem marně vyhlížel, a teprve v závěrečných titulcích jsem se dočetl, že hrála ani ne minutovou roličku vdovy. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Skláňam hold režisérovi Robertovi Aldrichovi. Vytvoril film, o ktorom sa nedá napísať takmer nič, aby sa nevyzradila pointa. Zároveň ide o skvelé, napínavé pozeranie s prepracovaným scenárom. Na deji a spracovaní sa dá celkom dobre ilustrovať téza o zhlúpnutí ľudstva. Pretože ak porovnám Sladkú Šarlotu s väčšinou súčasných hollywoodskych thrillerov, tieto pred Aldrichovým filmom blednú ako intelektuálne tak herecky ako aj režijne. Zároveň si, na rozdiel od väčšiny spolukomentátorov nemyslím, že Olivia de Havillandová sa zhostila svojej úlohy nejako nemastne-neslane. Práve naopak, jej akoby nezúčastnenosť sa veľmi hodila k typu, ktorá predstavovala. Taktiež nezdieľam názor, že film predstavuje akúsi menej vydarenú kópiu režisérovho predchádzajúceho filmu Čo sa stalo s baby Jane?, pretože tentoraz je vzťah dvoch žien o niečom inom ako o kainovsko-ábelovskom súrodeneckom nenávistno milostnom vzťahu. Tentokrát ide o tú druhú vec, pre ktorú je človek schopný urobiť naozaj takmer čokoľvek. Áno, vážení a milí, nemýlite sa, tentokrát ide o prachy. A tak jediná vec, s ktorou sa so spolukomentátormi stotožňujem je skutočnosť, že napriek viacerým scénaristickým kiksom v Baby Jane, išlo o lepší film a to vďaka celkovej atmosfére, ktorú sa tu, napriek snahe, nepodarilo spracovať tak, aby diváka vtiahla do príbehu absolútne, bez výhrad. Drobná chybička, no vďaka nej nemá u mňa výsledok absolútne hodnotenie. Ostáva však veľká spokojnosť, o čom svedčí opakované pozretie si filmu, bez straty kvetinky a zaujatia ním. ()

Reklama

choze 

všetky recenzie používateľa

Úvodní vražda v minulosti evokuje whodunnit slasher, ale vyleze z toho jen ukecané/hysterické drámo - na horor málo atmosférické a děsivé, na thriller málo napínavé a celkově zbytečně dlouhé. Respektive je to hagsploitaťák, který spáchali přímo tvůrci Baby Jane - Davis a Aldrich (kdo viděl Feud, je doma). Není to špatné, ale čekal jsem od toho něco jiného. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Zhruba pred nejakými tými 24. mesiacmi nakrútili spoločný sugestívny snímok - významná herečka klasického Hollywoodu, Bette Davis, a pomerne renomovaný americký režisér, Robert Aldrich + scenárista Heller, film sa volal : What Ever Happened to Baby Jane ? , čiže spolupracujú opäť, ale nemyslím si, že je to po kvalitatívnej stránke, také strhujúce, ako predtým ! Namiesto nenávidenej Joan, má tentokrát k dispozícii ANTI - sympatickú Oliviu de Havilland ( takto pôsobí iba v tomto snímku ), ktorá inak patrí medzi moje obľúbené herečky, áno, tu je poriadna sviňa ! Pamätám si ju ešte z Classic Hollywood. Obidve stelesnili príbuzné, konkrétne - SESTERNICE, keď akože, tá dobrá, prichádza po dlhých rokoch, na pomoc, tej „chorej, labilnej, troske”, a to z dôvodu plánovaného počatia výstavby mosta, ktorý má viesť cez jej pozemok, ale Ona o tom nechce ani počuť ! Z Charlotty sa medzitým stala známa čudáčka, lebo práve pred viac, ako tridsiatimi rokmi, zavraždili v tomto dome jej milenca Johna, s patričnými otáznikmi ? , a aby som nezabudol, v súčastnosti žije taktiež so slúžkou Vilmou, ktorá na ňu dáva i pozor. Mám tu i doktorského šarlatána, ktorý namiesto liečenia, dopuje pacienta drogami. Čoskoro zíde z pôvodného plánu pomoci, aby sa Miriam angažovala, že zachráni sesternicu. V myšlienkach ide len po majetku, ktorým dotyčná disponuje... Psychologický TEROR na OBZORE ! Všetko toto, čo líčim, sa oplatí určite vidieť, ale s tým, že prvá spoločná vec, týchto výborných umelcov, dopadla presne podľa mojich predstáv a očakávaní... ()

hansel97 

všetky recenzie používateľa

Nepovedená vykrádačka Baby Jane, u které se jasně projevuje to, že Aldrich není zrovna dobrým režisérem. V Baby Jane ho značně podržela předloha, ale tady se příběh tříští, působí nejasně a zmateně. Bette působí jako v té samé roli a podruhé už spíše komicky, ale ona se zbytkem obsazení to jakž takž utahuje na průměr. ()

Galéria (60)

Zaujímavosti (10)

  • Film sa začal pôvodne natáčať s Joan Crawford, ktorá mala hrať sesternicu Miriam. Už počas prvých filmovacích dní vládla na pľaci dusivá atmosféra, ktorá bola poznačená dlhoročnou rivalitou medzi Joan a Bette Davis. (AdamCritic)
  • Počas celého pôvodného filmovania Bette Davis zosmiešňovala a ponižovala Joan Crawfordovú mimo filmovacích hodín na jej večierkoch, ktoré po večeroch usporiadávala. Joan ani na jeden z nich nebola pozvaná. (AdamCritic)

Súvisiace novinky

Zemřela Olivia de Havilland

Zemřela Olivia de Havilland

26.07.2020

Po bouřlivém období, během nějž se oči veřejnosti po letech opět začaly houfně upínat k legendárnímu snímku Jih proti Severu z roku 1939, přichází velmi smutná zpráva. Včera filmový svět opustila… (viac)

Reklama

Reklama