Reklama

Reklama

Oscar 2022

(relácia)
  • USA 94th Annual Academy Awards (viac)
Publicistický
USA, 2022, 180 min (Alternatívna 90 min)

Réžia:

Glenn Weiss

Účinkujú:

Regina Hall (moderátor), Amy Schumer (moderátor), Wanda Sykes (moderátor), Zoë Kravitz, Lily James, Jessica Chastain, Kevin Costner, John Leguizamo (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Cena Akademie se udílí pravidelně od roku 1929. Letos budou tedy vyhlášeny výsledky již 94. ročníku. V přímém přenosu z Dolby Theatre v Hollywoodu se dozvíme, které snímky a tvůrčí osobnosti si letos odnesly legendární zlatou sošku, po celém světě známou jako Oscar. Mezi nominovanými snímky letos mimo jiné najdeme tituly jako Belfast režiséra Kennetha Branagha, Ulička přízraků režiséra Guillerma del Toro nebo West Side Story Stevena Spielberga. Šanci na ocenění mužského hereckého výkonu v hlavní roli mají také Will Smith za roli ve snímku Král Richard: Zrození šampiónek, Benedict Cumberbatch za roli ve snímku Síla psa, či Denzel Washington za výkon ve filmu The Tragedy of Macbeth. Za ženský herecký výkonv v hlavní roli jsou nominovány například Olivia Colman za roli ve filmu Temná dcera, Nicole Kidman za roli ve snímku Ricardovi nebo Jessica Chastain za výkon ve filmu Očima Tammy Faye. Slavnostním ceremoniálem nás z pražského studia provedou filmoví publicisté Pavel Sladký a Šárka Gmiterková. (Česká televize)

(viac)

Recenzie (51)

*CARNIFEX* odpad!

všetky recenzie používateľa

Ty vole! Videl si to?! Ty vole, ten Will čo? Ten sa zastal tej ženy Ty vole. A dobre spravil Ty vole! Kokos to je muž! Ty vole to je manžel! Ten komik si to zaslúžil! A mal dostať viac Ty vole! Ty vole To bol ale Oskar! "Nejlepší ze všech!" - "GRCAM. JA GRCAM" - ako by povedal Boborovský. Len úplne ten najväčší, retardovaný, primitívny, zaspatý, degenerovaný idiot na tejto zemeguli môže byť vnútorne presvedčený o tom, že reakcia mnou inak obľúbeného, nesmierne sympatického herca bola čisto "spontánnou reakciou", lebo šak srdiečko sa mu rozbúchalo. A ten koment, ten koment následný: "Will Smith mi práve nafackoval!" To bolo ako čo? Vsuvka pre slepých? Akože: "ak ste to náhodou nevideli, tak ešte Vám to pre istotu potvrdím: Áno, práve som dostal po pisku. Niéééééé nie. To nestačilo len vidieť, to trebalo aj OKOMENTOVAŤ, lebo jebnutý by si nevšimol, že dostal po papuli. Čo to kurva s tými Oscarmi je?? Veď to bola voľakedy vážená, uznávaná relácia, na ktorú sa tešil celý svet so zatajeným dychom. To ozaj pre popularitu treba takéto grcoidné, emocionálne ploché, umelé, nachystané scénky, aby to zvýšilo sledovanosť už tak zúboženej súťaže? Jediné čo by z pohľadu Oscarov stálo zato, je byť na afterparty, kde je najšmakóznéjši fet a luxusné šľapky. Dúfam, že tam niekto spomenul Vlodymyra ako hrdinu Ukrajiny, ktorý bojuje za slobodu národa v prvej línii, lebo inak sú tam všetci fašisti, čo nie sú solidárni a je to z ich strany hanba! ()

vydumnica 

všetky recenzie používateľa

Kde sa podela tá pravá hollywoodská noblesa? Už niekoľko rokov badám, že to s tými Oscarmi ide dolu vodou. Nielenže z tej noblesy rokov minulých už nič nezostalo, ale už to začína pôsobiť ako nejaký kabaret alebo show. Naozaj je taký problém nájsť schopného moderátora? Buď nie je žiaden alebo ako tento rok, dali tam tri moderátorky, na ktorých vtipoch som sa ani raz nezasmiala a ani diváci nešli prasknúť od smiechu a vlastne neboli ani zaujímavé!!! Nechápem, prečo sa každý nasilu snaží o vtip! NA OSCARY SA VŽDY VEĽMI TEŠÍM, no aj tento rok som skôr sklamaná. NAJVIAC MA POTEŠILO, že môj obľúbený film CODA💙 získal Oscara a takisto 💙BILLIE & FINNEAS💙. K Oscarom samozrejme patria aj krásne róby, najkrajšie vyzerala Lily James, najelegantnejšie Marlee Matlin a ešte sa mi veľmi páčila svetlofialová sukňa, ktorú mala na sebe Jessica Chastain. Nepáčili sa mi outfit Billie Eilish a divné šaty Nicole Kidman. Čo ma tento rok na Oscaroch najviac sklamalo, bolo ABSOLÚTNE NEVHODNÉ správanie Willa Smitha a jeho nezaslúžené víťazstvo!!! Mohol si ten problém vyriešiť aj v zákulisí!!! Nezaslúžené nielen preto, že sa zachoval, ako sa zachoval, ale jeho herecký výkon v danej kategórii fakt nebol najlepší! Oscara mal dostať Andrew Garfield!!! No a čo, že je beloch!!!! Bol úžasný!!!!!! Toto nebolo fér👎!!!! Bez Meryl Streep tie Oscary už nie sú ono. Ešte viac som si vychutnala Red Carpet live než samotný prenos. Bolo to celé dosť CHAOTICKÉ. Predstavte si, že by také niečo odvysielali tak 30 rokov dozadu. Už si každý robí, čo chce!!! 30% Och ešte nikdy som Oscarom nedala také nízke hodnotenie. Ešte dodám, že snaha o politickú korektnosť (už len ten názov je hrozný!) ÚPLNE POKAZILA to pravé hollywoodské pozlátko a Oscary posledných pár rokov len zdôrazňujú smutnú skutočnosť, čím sa Hollywood stal. Chýba tu tá pravá noblesa. Chcela by som, aby sa filmy a herecké výkony hodnotili podľa tých správnych kritérií, ale to už je žiaľ minulosť😔. ()

Reklama

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Bohužiaľ už niekoľko rokov mi je úplne jedno, kto získa Oscara (úroveň Oscaroviek roky prudko klesá a za posledných minimálne 10 rokov sa nejaká stálica medzi nimi zrodí veľmi zriedkavo) a aj tento rok ma vlastne potešil len Oscar pre Billie Eilish, ktorej hudbu mám rád. Ale roky rokúce Oscarovú show rád sledujem. S výnimkou minulého roka, keď show dosiahla také dno nudy, že som to po pol hodine vzdal, to tentoraz bola zase raz celkom zábava. Z časti vďaka tvorcom (rôzne retro medailónky Godfather, Bondovky a hlavne Pulp Fiction alebo pekný zostrih zosnulých hviezd) a z časti na úkor zúčastnených. Smith a jeho fackovačka a aj fuckovačka sa zapíše do dejín. Som zvedavý jak mu to ovplyvní kariéru. Trio moderátoriek bolo bohužiaľ znova dokonale nevtipné a rovnako aj pokusy o pre mňa asi navždy nepochopiteľný černošský humor, behom ktorého sa všetci černosi nonstop správali nedôstojne jak nejakí ožrani z krčmy. Takže celkovo si tento ročník zaslúži taký mierny tichý potlesk hlavne pre nepočujúcich. 6/10. ()

dr.horrible 

všetky recenzie používateľa

Na pomery posledných rokov som s výsledkami takmer spokojný. Z mojej tohtoročnej Top 3 (Najhorší človek na svete, Licorice Pizza, The Power of the Dog) si síce odniesla len jednu sošku Campionová, a cenu za najlepší film dostal ten, ktorý ma zaujímal zo všetkých nominovaných najmenej, ale zas dostali oscara všetky kraťasy, ktorým som fandil, dostala ho úžasná skladba Billie Eillish k poslednej bondovke a dostala ho Cruella za kostýmy. Trochu ma mrzí, že Kristen sa nedočkala. Čo sa týka show (a celkovej slaboty ročníku a “prekvapivého” výhercu hlavnej kategórie), mi to pripomínalo rok 2019, tam to bolo tiež bez moderátora. Ale Regina bola zlatá, som rád, že sa tam asi štyrikrát objavila. Úroveň nasnímania hudobných čísel nič moc, skôr mi to pripomínalo MTV Music Awards. Humor takmer žiadny, zasmial som sa asi len keď tam dopadla Spider-Amy Schumacher a možno ešte pri vtípkoch v úvode. Chris Rock ako jeden z najlepších žijúcich komikov sa ani nestihol poriadne prejaviť. Smithovci sú trapná rodina, hlavne tá roegovská čarodejnica. Highlighty No Time to Die a Godfather tribute (hlavne jak si ich Spielberg nahrával na mobil), a ešte odovzdávanie ceny za najlepší zahraničný film; moderátorská dvojica aj ďakovačka boli rovnako roztomilé. Celkovo slabý ročník, tak ako napr. 2019, ale o ďalšiu hviezdu to zráža úbohé a bezprecedentné rozhodnutie ponížiť niekoľko dôležitých kategórií a vyhostiť ich z ceremoniálu, a akadémia tým nedosiahla, ale že vôbec nič. Hanba. ()

Marcos22 

všetky recenzie používateľa

Od předávání Oscarů v roce 2017 je letošní ročník tím vůbec nejzajímavějším a nejkontroverznějším. A nemá to na svědomí pouze profláknutý nekorektní žert Chrise Rocka na adresu Jady Pinkett Smith, kterou šel jako udatný Richard Williams bránit sám Will Smith. Samotný ceremoniál zahájily nádherné sestry Williamsovy, které uvedly dva roky živě na koncertech nevystupivší Beyoncé, se songem ze snímku Král Richard. Samotný úvod tak byl strhující, tedy pokud jste sledovali zahraniční přenos a ne ten český, kdy dechberoucí úvod zcela zazdili čeští komentátoři Pavel Sladký a Šárka Gmiterková, kteří do jejího zpěvu neustále mluvili. Paní Gmiterková si navíc v průběhu večera neodpustila osobní antipatie vůči některým favoritům, jelikož na ně dle svých slov neměla vsazené peníze. Poté již následovalo oficiální představení tří hlavních moderátorek večera Wandy Sykes, Reginy Hall a Amy Schumer, které se zaskvěly řadou povedených fórků, a to především zásluhou Amy Schumer. Regina Hall si jela tvrdě na sexistické vlně, kterou s ní odmítl zkraje večera narozdíl od kvarteta Bradley Cooper, Timothée Chalamet, Tyler Perry, Simu Liu, hrát Will Smith. Poté od Reginy následoval jeden z nejnechutnějších okamžiků a sexuálních ataků v rámci historie udílení filmových cen, když začala osahávat Joshe Brolina a Jasona Momou. Poté se již předávaly ocenění vesměs řádně pozvanými hosty. Slovo vesměs uvádím z důvodu, že kontroverzní novinkou bylo předtočení osmi předání filmových cen (za hudbu, zvuk, střih, výpravu, masky, krátkometrážní animovaný film, dokumentární film a hraný film) před samotným živým přenosem, z důvodu zkrácení jeho celkové doby. Tato předávání byla vysílána v několikasekundových prostřizích před komerčními přestávkami. Akademie letos oslavovala šedesátileté vyvrcholení filmové etapy postavy Jamese Bonda povedeným stodvacetisekundovým sestřihem. Poté večer nádherně rozjasnila hudební muzikálová představení z animovaného snímku Encanto. Diváci byli provedeni nově otevřeným Muzeem filmové akademie. A poté přišel nejemotivnější projev večera v podání nejlepšího herce ve vedlejší roli Troye Kotsura, po kterém jsem mu i já doma před televizní obrazovkou tleskal. Jeden z nejkrásnějších a nejupřímnějších projevů napříč historií. Poté své povedené hudební vystoupení z filmu Není čas zemřít předvedla Billie Eilish, kterou následoval již valné většině diváků po celém světě známý příchod Chrise Rocka, který měl oznámit vítěze v kategorii nejlepší dokument. Ten si však chtěl užít svoji chvíli slávy, a tak před si před oznámením vítěze nejprve vzal povedeně na paškál Denzela Washingtona, poté duo Penélope Cruz - Javier Bardem, od něhož oslím můstek přikročil k Willovi, utrousil nemístnou poznámku na jeho vlasy prostou manželku, a bylo o jeden z nejdiskutovatelnějším momentů oscarové historie postaráno. Lehce ve stínu tak zůstala zřejmě ta nejlepší a z historického hlediska ta nejoptimističtější IN MEMORIAM oslavná sekvence v dějinách, v níž se Bill Murray zmíní mj. o Československu. Wow. Následovalo naprosto geniální vyhlášení herce v hlavní roli ve stylu Pulp Fiction s nezapomenutelnou taneční kreací Umy Thurman a Johna Travolty. Hřeb večera si však organizátoři nechali na samotný závěr u předávání ceny za nejlepší film roku, kdy diváci na pódiu spatřili legendární Lizu Minnelli, trpící encefalitidou, která vyjma svých hereckých předností patří mezi největší ženské gay ikony všech dob. Té nádherně empaticky na pódiu pomohla všechno zvládnout Lady Gaga a zařadila se tím k jedné z největších vítězek večera. Vše vygradovalo oslavným předáním hlavní ceny pro snímek V rytmu srdce. Jeden z nejúžasnějších emotivních oscarových večerů novodobé historie tak skončil a já si jej náramně užil. Nepamatuji si, že by mě od roku 2008, kdy jsme měli oscarové želízko v ohni s účastí Markéty Irglové, bavil nějaký ročník více. Silné čtyři hvězdy. 👍 (28.03.2022) () (menej) (viac)

Galéria (922)

Súvisiace novinky

Jak se to má s příštími Oscary?

Jak se to má s příštími Oscary?

28.08.2022

S trochou nadsázky lze říct, že z letošního předávání Cen Akademie už si všichni pamatují jen facku, kterou herec Will Smith přímo na pódiu vlepil komikovi Chrisovi Rockovi kvůli pichlavému vtipu.… (viac)

Will Smith má na čas s Oscary utrum

Will Smith má na čas s Oscary utrum

08.04.2022

Po impulzivním útoku Willa Smithe (Král Richard: Zrození šampiónek) na komika Chrise Rocka během letošního ceremoniálu předávání prestižních Oscarů, kdy slavný herec po nekorektním vtipu na účet své… (viac)

Projekty s Willem Smithem dostávají stopku

Projekty s Willem Smithem dostávají stopku

04.04.2022

Pokud poslední týden sledujete novinky a to nejen ze světa filmu, určitě vám neunikl enormně diskutovaný incident na předávání Cen Akademie, kdy herec Will Smith (čerstvý držitel Oscara za hlavní… (viac)

Will Smith vydal omluvu

Will Smith vydal omluvu

30.03.2022

Je úterý, takže touhle dobou už nejspíš zpráva o facce, kterou dal Will Smith během oscarového večera komikovi Chrisi Rockovi za nepovedený vtip na adresu jeho manželky Jady Pinkett Smith, dorazila i… (viac)

Reklama

Reklama