Reklama

Reklama

A E I O U - Rychlá abeceda lásky

  • Francúzsko A E I O U - L'alphabet rapide de l'amour (viac)
Trailer

Před vyhlášeným barem v Západním Berlíně je okradena herečka. Mladý muž ji srazí k zemi, vezme jí kabelku a zmizí ve tmě. Po nějaké době se Anna a Adrian znovu setkávají. Tentokrát je ona mladíkovou učitelkou, která má zlepšit jeho řečnické schopnosti. Adrian je sirotek a je považován za beznadějný případ. Anna je herečka, ale už nějakou dobu je bez práce. Oba sešli na scestí a nedokážou se zcela zorientovat v realitě. Hodiny doučování brzy vystřídají večeře, procházky a přestávky na cigaretu. Anna a Adrian se rozhodnou dobýt svět. Chtějí společně odjet k moři do Francie. (Cinemax)

(viac)

Videá (4)

Trailer

Recenzie (7)

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Napriek silne podpriemernému hodnoteniu som neodolal a vzhľadom k zaujímavému popisu som sa do toho pustil. No ak mám pravdu povedať, akosi nerozumiem tým slabučkým hodnoteniam. Podľa mňa bol film zaujímavý, poetický, mierne kontroverzný, no napriek tomu určite pozoruhodný. Puto, ktoré vzniklo medzi vyzretou pani Annou a mladým zajkom Adrianom, bolo pekné a ich rozhovory ma bavili. No najviac zo všetkého ma upútali tie vnútorné monológy, ktoré film sprevádzali. Mimochodom, Sophie Rois to zahrala skvelo, až mi bolo ľúto, že sa film tak pozvoľna prekĺzal až k tomu nevýraznému záveru. Silné 3* (pretože si myslím, že tento film mal ešte na viac). ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Film pre labužníkov. Romanťárna pre bonvivánov, ktorých vzrušuje, keď sedemnásťročný nakladá šesťdesiatničku. On - popolníkový panic, ona - špatná aj za mlada. To sa muselo spojiť, keď mladíka evidentne dráždia zhrubnuté trojcentimetrové päty s puklinami, že také nemajú ani v Arizonskej púšti, a krkom zošúvereným, že by jej aj 200-ročná galapágska korytnačka závidela. ()

Anet21 

všetky recenzie používateľa

⚪Nie, že festivalovka, ale veľmi veľmi slabá hra na art a zároveň snaha spracovať psychologizáciu života starnúcej ženy a mladého delikventa. Film sa chce aj výberom narácie a formy ponášať napr. na diela M. Durasovej, skrz monológy hlavnej ženskej postavy, jej nahlas prednášané introspekcie a snahu komplexne zachytiť dušu ženy. Nedeje sa ale nič z toho. Hlavná herečka nie, že nie je dostatočne pekná, je v prvom rade nesympatická, a to nielen vzhľadom, ale, predovšetkým, správaním a charakterom, čo platí aj pre mužského hrdinu. Vo filme v podstate nie je sympatická postava (čo by samé o sebe nevadilo, ak by to bol účel, ale tu, očividne, nebol), obe postavy si neprejdú v podstate žiadnym charakterovým vývinom, sú v jadre absolútne odlišné (a neprimýšľať si, prosím, žiadne parafrázy, že odlišnosť ich vlastne spája), nemajú žiadne spoločné záujmy, okrem toho, že nevedia, čo so životom. Ženská postava mužskú skoro nič nenaučí (ak nepočítame pár textov do divadlenej hry), nepredá jej nič zo svojho života, začo by ju chlapec mohol obdivovať či sa do nej zaľúbiť, a postavy ani nevedú žiadne hlboké dialógy o živote, filozofii či čomkoľvek, čo by ich tak osudovo spojilo. Záver vyznieva skoro až tragikomicky, kedy dospelá, skoro už stará žena toleruje a podporuje mladíka v kradnutí a olupovaní ľudí na ulici.⚪Leitmotív ako taký nie je ničím novým (dvaja ľudia, ktorí sú si na prvý pohľad vzdialení sa spoja skrz zdieľanú vášeň/myšlienky/čas), často je však zobrazovaný v opačnom garde, teda starší muž - mladšia žena. Tu by scenáru pomohlo, ak by sa zameral viac na samotný vývin vzťahu postáv, možno viac i na prípravu mladíka na divadelnú úlohu, na jeho charakterový prerod atď.⚪Takto je to iba veľmi slabý odvar iných, kvalitnejších snímkov na túto tému. Plytké, kĺzajúce po povrchu, isto nie psychologické.⚪PS.: Čerešničkou je hysterický výstup hrdinky v televízii, kedy v debate označí mužov moderátorov, ktorí jej pochvália postavu za sexistov, čo obsiahne v 10 minút dlhom prehrotenom monológu, ktorý by sa dal s gráciou zhrnúť do jednej vety: ,,Ďakujem, že ste mi pochválili postavu, ale bavme sa radšej o mojej práci herečky."⚪ ()

Galéria (14)

Reklama

Reklama