Reklama

Reklama

Joy se setkává se skupinou aktivistek, když se kvůli těhotenství ocitne v ohrožení života. Po úspěšné operaci se z hlavní hrdinky stane zanícená bojovnice za ženská práva. Snímek se zaměřuje na skutečný příběh "The Janes", podzemního kolektivu žen, které se v 60. letech 20. století spojily v Chicagu, aby tajně poskytly téměř 12 000 těhotným bezpečné potraty. (HBO Max)

(viac)

Videá (2)

Trailer 3

Recenzie (12)

fixaman 

všetky recenzie používateľa

Silné a fantasticky zpracované téma, které je třeba znovu a znovu vyprávět. Obzvlášť dnes, kdy se potraty v USA opět zakazují a ženy jsou ze zákona nucené sdílet informace o menstruaci, aby se přišlo na to, zda nejsou těhotné a bylo je možné donutit k porodu. Je až k nevíře, že ženy tvoří většinu světa, cca 51 %, ale nechají si neustále od chlapů diktovat, co si smí s vlastním tělem dělat. Potrat je právem každé ženy, tečka. Jen víc takových filmů. ()

BOURQUE 

všetky recenzie používateľa

Druhý celovečerný film režisérky Phyllis Nagy sa venuje ťažkej a vážnej téme – nelegálne potraty. USA sa nachádza v období, kde spoločnosť sa voči potratom staví svojsky, hlavne muži (viz „ľahké a bezstarostné“ jednanie o tom, či Joy môže podstúpiť potratu, vykonané a kontrolované v nemocnici). Ženy a mladé slečny majú „jedinú“ možnosť – ísť na nelegálny potrat, kde hrozí veľké riziko toho, že v priebehu (alebo po) operácii nastane nejaký problém. Avšak ženy ženám, ktoré majú problém (podobné ako kedysi oni), vytvorili tajnú organizáciu pod menom „Call Jane“, kde po zaplatení mastnej sumy (z čoho najviac profituje ich „doktor“) môžu podstúpiť potratu. Joy, ktorá zo zdravotných dôvodov sama musí podstúpiť potratu, sa neskôr stane jednou z najaktívnejších a najdôležitejších členov tejto organizácii. __ Film má niekoľko chýb a bielych miest (napr. Joy má zakryté oči, ako ju odnesú na potrat. Potom, ako ona musí niekoho odniesť, už vie, že kam má šoférovať.), nehovoriac o tom, že lekársky zákrok pri potratu „trochu“ bagatelizuje – divák bude mať pocit, že je to „jednoduché a po zopár experimentov na tekvici už môže ísť do tuhého. (To, že počas pôsobenia organizácii „Call Jane“ nikto pri/po operácii nezomrela (bavíme sa o viac ako 12 000 žien), je zázrak.) Určte je potrebný oceniť snahu oboznámiť širší publikum s danou problematikou (hlavne z pohľadu súčasných udalostí, hlavne v USA), ale forma a spôsob zachytenia príbehu (nehovoriac o morálnych aspektov a vývoji charakterov) by mali dostať väčšiu pozornosť. Nehovoriac záverečnej časti, kde súdne pojednávanie a s tým súvisiace okolnosti v podstate nedostanú ani trochu širší priestor. Duo Sigourney Weaver /  Elizabeth Banks (vo vedľajšej roli doplnená Kate Marou) je v poriadku. Osobné hodnotenie: 72% (***) ()

Reklama

M.i.k.e 

všetky recenzie používateľa

Joy je obyčejná žena v domácnosti v Americe šedesátých let, toho času v jiném stavu. Když jednoho dne zkolabuje, zjistí, že jí těhotenství způsobuje problémy se srdcem a přímo jí tak ohrožuje na životě. Jedinou variantou je tak potrat, který je ovšem zakázaný a tak jí nezbývá nic jiného než vyhledat pomoct jinde a "zavolat Jane" , což je spolek žen, který zprostředkovává mimo jiné i potraty, což jí změní život v mnoha směrech. Call Jane je jeden z těch filmů, který pracuje s velkým tématem (v tomhle případě jsou středobodem ženská práva), ale podává to způsobem, který není až tak záživný a je tu mnoho jiných povedenějších a silnějších. Slušné herecké obsazení se sice snaží, nicméně z průměru tenhle kousek nevytáhne...50% ()

Marze 

všetky recenzie používateľa

Drama ze 60. let o osobní síle a potratech je nadčasové. Jsou zde plačící ženy, které chtějí mít právo na své vlastní tělo. Je to dobře odvyprávěno a zahráno, ale koukněte se radši na dokument. Nyní je Amerika potratové království. Původní bílá většina o níž je tento snímek se scvrkla na menšinu a nové obyvatelstvo je rabováno z komunit v zapadlých částech planety i když sociologická teorie tzv. tavícího kotle byla opuštěna jako  nefunkční. Přestože je téma filmu dost úzké, jde o podařenou dramatizaci části americké historie. Vadil mi jen trochu zmatený scénář a těžkopádný humor. ()

Arsenal83 odpad!

všetky recenzie používateľa

"Si pripravená robiť 20 potratov denne?" To je skutočne, že ponuka na brigádu. Novodobých hrdinov dnes vytvárame z regulérnych vrahov, čo robili výškraby za drobáky, no a film sa ani nepokúša dávať priestor na pochyby, nejaké morálne hodnoty ho nezaujímajú, stanovil, že za všetko sú aj tak vinní muži a potrat je vrchol humánnosti. Napriek tomu, že tam mladá ženská povie: "Spím len s boháčmi a nevytiahol ho, tak to vyriešil..." Iné dievča berie interrupciu ako antikoncepciu... Normálne všetko, že etalón mravnosti. Samozrejmou súčasnou povinnou vsuvkou sú frázy, ako "genocída čiernych", hoci to mi štatisticky nijako nesedí. Ilegálna klinika urobila za pár rokov 11-12 tisíc potratov, ani sami nevedia, že koľko, ale napriek tomu, že sa oháňajú tým, ako pomáhali ženám v núdzi alebo dokonca znásilneným ženám, mnohé z ich klientiek boli aj paničky, čo sa potrebovali zbaviť "problému", aby mohli ísť na manikúru. ()

Galéria (27)

Zaujímavosti (3)

  • Hoci sa film odohráva v roku 1968, jedna z úvodných scén ukazuje dom so solárnymi panelmi. (Arsenal83)
  • Natáčalo sa v Hartforde v štáte Connecticut od mája 2021. (Arsenal83)
  • Film sa spojil s neziskovými organizáciami Planned Parenthood a Abortion Care Network a premietal sa na desiatkach amerických potratových kliník. (Arsenal83)

Reklama

Reklama