Reklama

Reklama

Identita ES

  • angličtina The Identity ES (festivalový názov)
Trailer
Česko / Slovensko / Kanada, 2022, 81 min (Alternatívna 76 min)

Obsahy(1)

Dokument Identita ES prináša neuveriteľný životný príbeh jedného z najuznávanejších svetových imunológov a genetikov, ktorý celý život zasvätil odhaľovaniu tajomstiev génov a pritom sám po desiatky rokov nepoznal svoju vlastnú identitu. Len súhrou náhod objavil, že je niekým úplne iným. Profesor Emil Skamene v roku 1968 opustil Československo a odvtedy žije v Kanade. Len  výnimočne nosí na klope malú zlatú ľaliu rád rytiera najvýznamnejších obyvateľov Québecu a nad ním nenápadný okrúhly odznak - vyznamenanie od britskej kráľovnej Alžbety pre Kanaďanov, ktorí sú významní pre Britské impérium. Profesor Skamene napísal vyše 280 publikácií z oblasti genetiky, imunológie a metabolických porúch. Získal desiatky ocenení svetových univerzít, vedeckých akadémií, výskumných centier a medzinárodných organizácií. Je zakladateľom Ústavu pre klinický výskum Univerzity McGill v Montreale. To je len jedna strana jeho príbehu. Kapitola o úspešnom vedcovi, ktorý patrí medzi svetovú špičku.

Kapitola druhá je nemenej fascinujúca. Profesor ES sa narodil počas II. svetovej vojny v haličskej Bučači (dnešná Ukrajina) asi v auguste 1941. Presnejšie to nevie. Svoju pravú identitu nepoznal tridsať rokov. Narodil sa ako Emil Kleiner, židovským rodičom, významnému haličskému notárovi Benia Kleinerovi a jeho manželke Gizele. Jeho rodičia zahynuli pri pogrome v roku 1943. Krátko pred svojou smrťou však dokázali zariadiť, že osemnásťmesačný synček bol za neuveriteľne dramatických okolností  s pomocou najmenej pravdepodobného muža dopravený do Prahy. Zo 16 000 bučačských Židov prežili vojnu iba štyria. Profesor Skamene je jedným z nich. Za jeho celoživotným snažením stojí túžba dokázať, že stálo za to ho zachrániť. (CinemArt SK)

(viac)

Videá (3)

Trailer

Recenzie (9)

blondboss 

všetky recenzie používateľa

Príbeh Emila Skameneho v sebe nesie jeden veľký odkaz počínajúci ešte z dôb druhej svetovej vojny. Človek, ktorý ako jediný z vojny prežil jej hrôzy, sa rozhodol naplno venovať činnosti, ktorá akousi formou vracia spoločnosti to, že mohol žiť. Je veľkým paradoxom, že imunológ nemal veľa informácií o svojej identite a dokument pekne a citlivo ukazuje jeho históriu. Hudobný klavírny podmaz krásny. 70 % ()

Slarque 

všetky recenzie používateľa

Některé příběhy jsou tak neuvěřitelné, že pořád stojí za to jim věnovat pozornost. I když jde převážně o vyprávění jednoho muže o okolnostech jeho vlastního začátku života, film to utáhne. Nejslabší pasáže jsou ty hrané. Nemůže za to Jiří Ployhar, ale nejspíš to, že na ně tvůrci neměli odpovídající rozpočet. A záběry osamělého muže s batohem se tam zbytečně opakují. ()

TORTERAjirka 

všetky recenzie používateľa

Do kina jsem přišla s velmi neurčitou představou. Do přibližně čtvrtiny filmu, čekáte nějaké překvapení, ale nic moc se neděje. Pak se nicméně před vámi rozloží příběh, který vámi obrovským způsobem pohne. Dokument je sice zpracován více do filmové podoby, a možná to mu dodává nezapomenutelnou atmosféru. Už dlouho se mnou dokument, který by se mně vůbec osobně nedotýkal tak nepohnul. Opravdu doporučuji. ()

Galéria (14)

Reklama

Reklama