Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stefan Radetzky (Anton Walbrook), vynikajúci poľský hudobný skladateľ, odmieta po prepadnutí Poľska hitlerovským Nemeckom opustiť svoju vlasť a bojuje ako bojový pilot. Pri jednej invázii sa spoznáva s americkou novinárkou Carol Peters (Sally Gray). Po páde Poľska utečie do USA, kde sa presadí ako klavírny virtuóz a opäť stretáva Carole, s ktorou sa ožení. Jeho túžba po pomste je ale silnejšia ako láska a odchádza do Veľkej Británie, kde v poľskej perute RAF bojuje v bitke o Britániu. V nej utrpí stratu pamäti. Spomienky mu vráti skladba "Varšavský koncert". (Volodimir2)

(viac)

Recenzie (3)

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Filmom samotným nie som nadšený, nakoniec ide o štandardnú vojnovú kombináciu romantiky a propagandy. Jeho cieľom bolo udržať morálku v boji o Britániu ale aj ovplyvňovať verejnú mienku doposiaľ ešte v neutrálnej Amerike. Hlavný príbeh sa zaoberá obdobím nacistickej invázie do Poľska (začala sa 1. septembra 1939), do ktorého je zakomponovaný fiktívny príbeh poľského bojového pilota. Ďalej dej sa prenesie do obdobia bitky o Britániu tentokrát do obdobia júl až september roku 1940 kde v poľskej peruti RAF bojoval aj hlavný hrdina filmu Stefan Radetzky. Cez neho sme sa dostali na začiatok filmu, kedy v novembri 1940 leží tento stíhací pilot v londýnskej nemocnici a snaží sa rozpamätať na svoju minulosť. Obrovským kladom filmu je že bol vyrábaný vo veľmi ťažkých podmienkach, s využitím skutočných bojových záberov. ()

Zaujímavosti (1)

  • Producenti se původně obrátili na ruského skladatele Sergeje Rachmaninova s návrhem na zkomponování koncertu (jenž v ději hraje klíčovou roli), ale ten odmítnul. Volba padla na britského skladatele Richard Addinsella kterému ovšem při orchestraci jeho melodií a témat pomáhal aranžér filmové hudby Roy Douglas (není uveden v titulcích). (mac000)

Reklama

Reklama