Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film zpracovává fiktivní osudy ustašovské teroristické buňky, připravující se na provedení atentátu na krále Jugoslávie Alexandra I. Karađorđeviće. Spíš než konkrétní osudy reálných jednotlivců zajímá Jancsóa paranoidní nedůvěra mezi atentátníky a jejich hostiteli, všudypřítomná zrada, ponížení a - zcela v intencích všech vrcholných Jancsóových filmů - vztah utlačovatele, utlačovaného a vratkost viděné a sdělované pravdy. (garmon)

(viac)

Recenzie (2)

garmon 

všetky recenzie používateľa

...aneb scirocco jako vítr nesoucí extrémně proměnlivé počasí: jednou jsi dole, jednou nahoře. To pak i ty revolucionářky šíliou, když začne vát - lesbické scény jsou tu lehce navíc... Občas nádherné obrazy - János Kende je tu génius -, tematika u Janscóa klasická (a jediná možná u politického umění). Ticho a křik tuhle šachovou partii s lidmi umocnil patrně i díky znalosti národní tématiky - zde je přeci jen patrné, že jde o zakázkovou výrobu (ta Jancsóa poznamenávala častěji). Je to pro minimum záběrů patrně nejextrémnější Jancsó. ()

Daddko odpad!

všetky recenzie používateľa

Miklós Jancso nepatrí medzi velikánov Maďarskej kinematografie, tak 3. liga. A tento film je toho dôkazom. Král  Alexander I. Karadžordževič nastúpil na trón po smrti svojho otca asi najoľúbenejšieho Srbského a Juhoslovanského kráľa Petra I. Vládol pevnou rukou, v roku 1929 premenoval krajinu na Juhoslovanské kráľovstvo a rozpustil parlament. Poštval si proti sebe Chorvátov, ktorí chceli nezávislosť, Maďarsko (otázka anektovanej Vojvodiny) a fašistického Talianska. Tieto krajiny sa ho potrebovali zbaviť. Najviac sa snažil Ante Pavelič, poglavnik Ustašovcov (v tom čase ešte neznámy sympatizant fašizmu pod krídlami Duceho). A podarilo sa. 9.10.1034 pri oficiálnej návšteve Alexandra I vo Francúzsku atentátnik (Vlado Černozemski bol Bulhar, osvedčení atentátnik,  neskôr inštruktor Ustašovcovvo , vo Francúzsku mal  čsl. pas) zastrelil kráľa aj Francúzskeho ministra zahraničných veci. A to všetci vedeli že sa niečo chystá, napriek tomu išli cez húfy ľudí v odkrytom aute. Pravdou je, že výcvik atentátnikov prebiehal najmä v Maďarsku. Toto čo ponúka film je jeden zmätok, bez súvislostí, historická hodnota nula pod taktoukou žabožrútov. Aký bol vlasne zámer a poučenie z tohto paškviľu?  Katastrofálny výsledok atentátu sa dostavil neskôr keď Nemecko zaútočilo na Juhosláviu a Balkán. 17 ročný neplnoletý puberťák a bohém princ Peter II bol bez autority, emigroval do Anglicka bez politickej podpory. Churchil nakoniec podporil komunistických Titovcov (jeho syn bol v Juhoslávii dlhý čas na misii) a nie monarchistických Četnikov. Na Petra II sa vykašlali a skončil ako bezdomovec u srbského popa kdesi v USA a ani pes po ňom neštekol. Našťastie Beneš zobral aspoň kasu do Londýna a slušnú diplomatickú a spravodajskú službu. ()

Reklama

Reklama