Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jamesa Bonda (Pierce Brosnan) pri tajnej misii medzi Severnou a Južnou Kóreou zajmú. Našťastie, Angličania majú v zásobe kórejského zajatca, ktorého ponúknu na výmenu. 007 sa okamžite presunie do Londýna, kde ho na šermiarsky súboj vyzve miliardár – darebák Gustave Graves (Toby Stephens). Bondova misia pokračuje na Kubu, kde sa zoznámi s Jinx (Halle Berryová), agentkou CIA. Bond sa po niekoľkých peripetiách dostane do ľadového paláca na Islande, kde už očakáva ničomník Graves, jeho pobočník Zaa (Rick Yune) a Gravesova asistentka Miranda Frostová (Rosamund Pikeová). Najmä však je tu zbraň, ktorá môže zničiť celý vesmír, čomu však musí Bond zabrániť... (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (61)

  • Názov filmu sa objaví až v 14. minúte. (ČSFD)
  • Dnes neumieraj je jedinou bondovkou s Brosnanom, kde v intre 007 vystrelí náboj do kamery, ktorú následne zaleje krv. (ČSFD)
  • Snímka mala pracovné názvy ako "Pod ľadom", "James Bond 20" či "D. A. D." (ash99)
  • Bond (Pierce Brosnan) opäť jazdí na britskej značke Aston Martin V12 Vanquish s miernymi vylepšeniami – guľomety, štyri rakety a pár guľovníc. Ford vyrobil špeciálnu športovú verziu auta v počte 500 ks, ich cena bola 228 tisíc amerických dolárov za jeden. (ash99)
  • Keďže filmový Bond oslávil v roku 2002 dvojité jubileum (40 rokov bondoviek a 20 v sérii), scenáristi nastrkali do snímky čo najväčšie množstvo narážok a citácií z predchádzajúcich dielov. Okrem Halle Berry (Jinx) v plavkách (Dr. No, 1962) sem patrí napr. aj bojová scéna uprostred rotujúcich laserových lúčov (pocta Goldfingerovi, 1964). (ash99)
  • Bondovky vždy reagujú na aktuálnu spoločenskú či politickú situáciu. Dnes neumieraj by sme mohli nazvať „ekologická“ bondovka, pretože agent musí zakročiť proti ekologickému teroristovi, ktorý chce pomocou zásahov do klímy a génových experimentov získať vládu nad svetom. (ash99)
  • Rozpočet sa vyšplhal na 150 miliónov amerických dolárov. (ash99)
  • Niektoré scény sa odohrávajú aj v Eden Project, najväčšom skleníku na svete, ktorý leží v Cornwalle. (ash99)
  • V domovských štúdiách spoločnosti EON Productions v Pinewoode vzniklo niekoľko monumentálnych stavieb, vrátane interiérov ľadového hotela, ktorý mimochodom skutočne existuje. Tento exkluzívny komplex sa nachádza v prekrásnej zasneženej scenérii Laponska. Nie je to trik, skutočne je v ňom všetko z ľadu. Posteľ pokrytá kožušinami zo sobov, ľadový bar aj poháre, ľadové reštaurácie a apartmány. (ash99)
  • Nakrúcalo sa aj v exkluzívnom Reform Clube, premenenom na šermiarsky klub Blades, v ktorom po prvýkrát došlo ku konfrontácii medzi Bondom (Pierce Brosnan) a jeho protivníkom Gustavom Gravesom (Toby Stephens), ako aj v blízkosti Buckinghamského paláca. (ash99)
  • Úvodný „teaser“ (predtitulková sekvencia) sa nakrúcal v armádnom výcvikovom stredisku v Aldershote, 48 km južne od Londýna, ako aj na ďalších miestach, ktoré nahradili prostredie horúcej zóny medzi oboma kórejskými štátmi. (ash99)
  • Na zamrznutej lagúne v islandskom Jokulsárlón sa nakrúcali zábery do automobilovej naháňačky, ktorá dostala názov „ice ballet“ – ľadový balet. Oba super automobily (Aston Martin a Jaguar) mali pohon na všetky štyri kolesá. (ash99)
  • Pri prehliadke muzeálnych predmetov v pracovni Q (John Cleese) si môžeme všimnúť niekoľko vecí z predchádzajúcich bondoviek (topánky Rosy Klebbovej - Lotte Lenya - apod.). (ash99)
  • Producenti sa stretli s problémom, kde nakrútiť zábery z Kuby - podobne v Dychu života (1987) museli nahradiť Bratislavu Viedňou. Napokon si vybrali španielske mesto Cádiz. V neprívetivých poveternostných podmienkach tam Halle Berry (Jinx) nakrútila záber, v ktorom vychádza z morských vĺn tak, ako pred 40 rokmi Ursula Andress (Honey Ryder) vo filme Dr. No (1962). (ash99)
  • Nakrúcať sa začalo 14. januára 2002 v Pinewoodských štúdiách a skončilo sa 12. júla 2002. (ash99)
  • V časech, kdy se film stále ještě s úspěchem promítal v kinech, se začaly objevovat zprávy, že tradiční bondovští producenti Barbara Broccoli a Michael G. Wilson připravují "spin-off", tj. samostatný film, jehož hlavní hrdinkou by byla postava Jinx (Halle Berry). Nakonec z toho nic nebylo. Později vyšlo najevo, že Neal Purvis a Robert Wade (také "inventář" bondovek) skutečně napsali scénář a coby režisér byl už angažován Stephen Frears, ale pak studio MGM celý projekt zastavilo. Přesné důvody nebyly nikdy zveřejněny, zůstalo u vágního konstatování "tvůrčích neshod". (NIRO)
  • Jubilejní dvacátá bondovka utržila 160,9 milionu amerických dolarů v severoamerických kinech a 432 miliony v součtu těch celosvětových. (NIRO)
  • Ještě před začátkem natáčení dostal režisér Lee Tamahori od producentů bodový seznam, na kterém bylo přesně a závazně sepsáno, co všechno musí ve filmu být. Takzvaný "bondovský vzorec". Tamahori: „Bylo mi jasné, že prohřešit se proti němu by mohlo být velmi škodlivé, protože existují miliony lidí, kteří chtějí vidět, jak bude přesně tenhle vzorec naplněn.“ (NIRO)
  • Když Q (John Cleese) předává Bondovi (Pierce Brosnan) hodinky do jeho výbavy, prohodí větu: „To už jsou dvacáté.“ Je to jasný odkaz na fakt, že se jedná přesně o dvacátou bondovku v pořadí (nepočítáme-li neoficiální Nikdy neříkej nikdy, 1983). (TaNya_)
  • Satelitní zrcadlo Icarus, které má z vesmíru odrážet sluneční paprsky na stinná místa na planetě a přispívat tak ke zvýšení zemědělské produkce, má svůj předobraz ve skutečném projektu rakousko-uherského fyzika Hermanna Obertha. Ten ve 20. letech 20. století přišel s teoretickým návrhem na umístění asi stometrového konkávního zrcadla na orbit. Jeho plánů si později všimli nacisté, kteří vážně přemýšleli, že by podobné zařízení zkonstruovali a využívali jej jako sluneční dělo na boj s nepřáteli - stejně, jako to ve filmu činí Gustav Graves (Toby Stephens). Němečtí odborníci však záhy usoudili, že něco takového je aktuálně neproveditelné. (fifox)

Súvisiace novinky

Kdy se vrátí James Bond?

Kdy se vrátí James Bond?

25.07.2017

Produkční společnost MGM začala po Spectre přehodnocovat budoucnost Jamese Bonda. Místo rychlého pokračování přišly 2 roky čekání, během nichž se objevily drby o odchodu Daniela Craiga, návratu… (viac)

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

17.05.2016

Držitel cen Grammy a Emmy, britský skladatel David Arnold, chystá na neděli 5. června svůj první koncert v České republice. Autor hudby k velkofilmům Hvězdná brána, Den nezávislosti, Casino Royale a… (viac)

Parfémový vrah montuje bouchačky pro Bonda

Parfémový vrah montuje bouchačky pro Bonda

26.11.2011

Produkce nové bondovky Skyfall konečně odtajnila, koho bude hrát dávno obsazený Ben Whishaw, jehož proslavila role Grenouilla v Parfému: Příběhu vraha. A je to docela překvapení: jde o roli Q,… (viac)

Závod smrti s Jasonem Stathamem

Závod smrti s Jasonem Stathamem

26.04.2007

Když notorický béčkař Paul W. S. Anderson (Resident Evil, Vetřelec vs. Predátor) nedávno nečekaně zdrhnul z připravované adaptace hororové videohry Castlevania, důvod byl nasnadě: producentské duo… (viac)

Reklama

Reklama