Reklama

Reklama

Očista

  • Slovensko V hmle (pracovný názov) (viac)
Trailer
Slovensko / Česko, 2021, 75 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Právo reprezentuje pevnú štruktúru spoločenských vzťahov. Keď je tento systém práva spochybnený, spoločnosť sa ocitá v hmle. Hmla je aj názov policajnej akcie, ktorá vyšetruje korupciu sudcov, a tú odhalila aplikácia Treema v Kočnerovom mobile. Film sa však nezaoberá Treemou, ale dôsledkami toho, na čo ukázala. Cez konkrétne príbehy týkajúce sa samotných sudcov, podnikateľov či bežných ľudí film tematizuje dôsledky straty spravodlivosti zo slovenského života, čo je fatálne pre celý štát aj demokratický systém. Film reflektuje aj procesy uzdravovania justície. (Filmtopia)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (13)

peetrejr 

všetky recenzie používateľa

Najúžasnejší dokument o mafii na Slovensku. Človek niekde v podvedomí dúfa, že nie je to až také zlé. Dokument nám ukazuje opak. Politické hry, pretvárky a ťahy, bez ktorých by slovenská politika asi ani neexistovala. Iba prázdne sľuby, no žiadne činy. Je to fakt  veľmi smutné vedieť, čo sa vo vašej krajine deje, a vy to ani nedokážete ovplyvniť. Je to priam mrazivé ako sponzor strany Smer - SD, teraz sponzoruje Oľano. Ako tí najchudobnejší trpia, pretože tí mocní majú moc ich zničiť. Ja som bol v tom klamstve, že je to na Slovensku lepšie ako za vlády Smeru. No možno sú veľké ryby za mrežami, no skorumpovaný systém, ktorý tu bol roky, sa už asi nedá zničiť. Film sleduje životy ľudí, ktorí bojovali za svoje práva, a boli za to prenasledovaní a niektorí aj zničení. Veľmi kvalitný a mrazivý dokument, z ktorého mi padla sánka. ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Dám štvrtú z milosti, za záverečnú pointu, ktorá visí nad celým tým pozlátkom, vďaka ktorému v čase volieb, vždy ojebú nie polku, ale takmer celý národ. Mňa tá Piussi tak neskutočne serie (v dobrom). Ona naozaj vie pracovať s informáciami (!), dokáže sa k ním nejakým spôsobom prehrabať, no kurva fix, ona tú svoju chabú, dokumentárnu štruktúru jednoducho nemení, a tak divák vo výsledku dostáva len filmárske (NE)zručnosti, bez popudu emócií. Nie, ona nikdy nenatočí dokument, ktorý by pobúril tak, ako by pobúriť mal. Nebude z nej "dobyvateľ" Netflixu, ktorého si budú pamätať ako jedinca, ktorý sa dokonale mácha vo vlasteneckých sračkách, ako mnoho iných žurnalistických dokumentaristov, ktorí permanentne osierajú svoju krajinu. Ja osobne som veľmi rád za "Očistu", ktorá omnoho viac ako na Fila, či neprávom prenasledovaného, fekálneho fantóma, poukazuje na týchto kokotov vo vláde, ktorí populisticky ojebali celý národ, aby si poplnili vlastné sny. V živote nezabudnem na tie vyhlásenia blízkych, ale aj neblízkych, ktorí jak jebnutí, pristupovali k volebným urnám s myšlienkou vedomia, že je Matovič a spol banda kokotov, no budú ich voliť aj tak, lebo že veď sranda bude, lebo že šak recesiu treba. Dnes sú v totálnom kokote a Ja nemám voči ním štipku ľútosti. Tak Vám treba VY dementi! Lebo VY zato môžete, nie tí, čo ich volili z vnútorného presvedčenia pričom sú tak mentálne či intelektuálne slabí, že to čo iní videli z vesmíru, by oni nepoznali, ani keby im to niekto napíše na luxusný zdrap papiera keramickým, tužkovým perom od Vuittona. ()

Reklama

Vajonek 

všetky recenzie používateľa

Poměrně zajímavá sonda do slovenské justice s poukazem na některé kriminální kauzy, které v poslední době hýbaly společností (o fekálním fantomovi jsem tedy doposud neměla tucha :D). Místy s nadějeplným, místy naopak s beznadějným výhledem do budoucna. Dokázala bych si představit příjemnější hlasový doprovod. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Piussi sa rozhodla dokument primárne venovaný operácii Očista našej súčasnej vlády venovať dvom prípadom, na ktorých sa skvele dajú znázorniť všetky klady a zápory tejto akcie. Začíname samozrejme hlbšie v minulosti, ale končíme v prítomnosti, ktorá nie je ani zďaleka tak ružová, ako nám sľubovala istá politická strana. A Piussi sa tento zámer z väčšej časti vydaril, i keď sa môžeme pýtať, či by nestačil iba prípad jeden, prípadne či vôbec nejaký. Alebo či by nestačil iba samotný prípad. Ale ono to funguje, tak načo zbytočne fabulovať. Spočiatku sa možno zdá, že režisérka bude Matoviča obhajovať, okolnosti a jej skúsenosti a profesionalita jej v tom ale bránia. Máme tu tak ďalší vydarený dokument vyzretej dokumentaristky, ktorý by si, podobne ako Ukradnutý štát, zaslúžil o pár rokov aj pokračovanie. ()

janesX 

všetky recenzie používateľa

Tu asi pomôže jedine vyvynutie špeciálnych psychotestov, určených pre sudcov a budúcich sudcov, ktorí by takými testami museli v kombinácii s detektorom lži pravidelne prechádzať. Iste, naivná myšlienka, ale ja si  myslím, že česť sudcov (ale napríklad aj motívy politikov) by sa mala nejakým spôsobom merať.  Inak si neviem predstaviť, ako sa dá dosiahnuť, aby bolo súdnictvo také, aké by malo byť. Keďže na Slovensku platí, že všetko sa dá kúpiť, alebo po známostiach vybaviť, u nás čas tento hlboko zakorenený problém asi nikdy nevyrieši. Dávam tri hviezdy režisérke za snahu, odvahu a citeľnú túžbu niečo zmeniť. No priznajme si, že technicky sa to dalo spraviť lepšie, niečo tu nemuselo vôbec byť (napríklad tá pesnička, kde nejaký opitý pastier veľmi škaredo spieva "ovce moje ovce"). No a ten hlasový prejav komentátorky bol príliš potichu a dosť to celé zrážal dole. Neviem či to bola reportáž, alebo dokument a ak dokument, tak to mohol radšej odkomentovať profesionál. No snáď nabudúce. ()

Galéria (19)

Súvisiace novinky

Pětadvacátá Ji.hlava se vrací do kina!

Pětadvacátá Ji.hlava se vrací do kina!

23.10.2021

Přípravy na jubilejní 25. Ji.hlavu jsou v plném proudu! Nabitý program nabídne režijní debut herečky Charlotte Gainsbourg, příběh popularizátora LSD Timothyho Learyho nebo filmový portrét posledního… (viac)

Reklama

Reklama