Reklama

Reklama

VOD (1)

Fabelmanovci je film inšpirovaný detstvom a dospievaním Stevena Spielberga. Rozpráva príbeh pohľadom mladého začínajúceho filmára Sammyho Fabelmana, ktorého filmy neovládateľne uhranú po tom, čo s rodičmi navštívi svoje prvé filmové predstavenie. Vyzbrojený kamerou začne doma Sammy natáčať vlastné filmy, pričom ho jeho umelecky nadaná mama srdečne podporuje. Sammy na tejto životnej ceste odhaľuje kúzlo kinematografie ale aj rodinné tajmostvá. (Forum Film SK)

(viac)

Videá (12)

Trailer 1

Recenzie (307)

tron 

všetky recenzie používateľa

„Umenie nie je hra. Je to levia tlama.“ U Spielberga som tak trochu hodil flintu do žita, keďže posledný film od neho, ktorý ma bavil, je Vojnový kôň z r. 2011. Takže som od Fabelmanovcov nemal žiadne očakávania. Sadal som si k nim v skeptickej nálade, len aby som si ich odškrtol zo zoznamu. Žiaľ, prvá trištvrte hodina mi potvrdila teóriu, že Steven asi už nikdy nič hodné aspoň 4* nenatočí. Našťastie, mýlil som sa! V druhej polovici Fabelmanovci ponúknu množstvo skvelých scén, ktoré sú vtipné, pôvabné, ale i smutné a máte zvlhnuté oči. Spielberg je prekvapivo osobný a nebojí sa ani temných scén. Michelle Williams a Paul Dano sú absolútne fantastickí, ale to tiež Gabriel LaBelle v ústrednej úlohe. Skvelý dojem zanechali i herci z podporných rolí (Spielberg si jedno šialené cameo nechal na koniec). Čo ma šokovalo, bol Seth Rogen, ktorého mám fakt rád, ale keďže som si pred pozretím Fabelmanovcov nepozrel trailer, ani som neštudoval dostupné informácie, nevedel som, že v tom má hrať. No a vlastne som to nevedel až do samého konca! Až vďaka záverečným titulom som zistil, že tu hral (a koho). ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Spielbergova filmografia by bola bez Fabelmanovcov zhruba rovnako nekompletná, akoby bola tá Felliniho bez Amarcord-u. A krásna ukážka, ako vyjadrovať svoje pocity prostredníctvom filmu (aj v rámci rodiny) a bez zbytočných slov, respektíve ak ich neviete slovami vyjadriť. Len tá odpoveď na otázku, kto je najväčší filmový tvorca všetkých čias, je po pozretí filmu (či skôr jeho záverečných scén) značne problematická. ()

Reklama

T2 

všetky recenzie používateľa

║Rozpočet $40miliónov║ Tržby USA $17,348,945║ Tržby Celosvetovo $43,977,543▐  Tržby za predaj Blu-ray v USA ║ Tržby za predaj DVD v USA ║ Steven Spielberg je iná pán! On si natočí svoju biografiu, tak skvostne, precízne až si pýta zas vašu plnú pozornosť. A len potvrdzuje že ani z ďaleka nepatrí do starého železa a svoje výsostné miesto si vie stále zastať. Bravúrne obrazovo aj herecky. Filmový skvost o láske k filmu. Jeden z TOP FILMOV ROKA 2022 /100%/ ()

Snorlax 

všetky recenzie používateľa

Nikdy jsem nepochybovala o tom, že mistr patosu Spielberg umí točit, jen právě ty emoce přepálené do komična mi na mnoha jeho filmech vadí. A ejhle, stal se zázrak! Fabelmanovi jsou noblesně emocionální, přitom to je to milý a dokonce i vtipný film. Z každého filmového políčka (dnes již tedy spíše z každého bitu) sálá radost z natáčení. Je neuvěřitelné, že někdo na prahu osmdesátky má mladickou svěžest a dychtivě vypráví o své lásce. Závěrečná scéna před studiem jako kdyby vypadla z filmu Woodyho Allena, vůbec bych nečekala, že mainstreamový režisér Spielberg je něčeho tak silně zavánějícího filmovou genialitou schopen. ()

Cappuccino 

všetky recenzie používateľa

Som rád, že sa Spielberg neváľal v množstve kinematografických odkazov, ktoré by docenilo iba malé percento. Nechýbajú, samozrejme, ani tie, no sú v oveľa menšom množstve, než by sa dalo čakať. Fabelmans je (ne)obyčajný príbehom mladíka milujúceho filmárčinu, ktorý potýka s problémami s rovesníkmi, s rodinou či vo vzťahu. Má to emócie, super to odsýpa a nechýba ani niekoľko fakt pekných myšlienok. ()

Galéria (137)

Zaujímavosti (12)

  • Od Stevena Spielberga prarodiče z otcovy strany byli emigranti z Ukrajiny. Ve filmu to obrátil, kdy prarodiče z matčiny strany byli emigranti z Ukrajiny. (Yorkcz)
  • Počas natáčania herci získali prístup k domácim filmom, fotografiám a spomienkam z minulosti rodiny Stevena Spielberga, aby vedeli, ako svoje postavy zahrať. (Arsenal83)
  • Myšlienka pre zrod tohto filmu bola stará skoro dve desaťročia. V roku 2004, keď pracoval na filme Mníchov, Spielberg porozprával scenáristovi Tonymu Kushnerovi svoj životný príbeh, pričom Kushner mu v odpovedi povedal: "Jedného dňa o tom budeš musieť natočiť film." (Arsenal83)

Súvisiace novinky

95. Ceny Akademie ovládlo Všechno, všude, najednou

95. Ceny Akademie ovládlo Všechno, všude, najednou

13.03.2023

V noci z 12. na 13. března proběhl v losangeleském Dolby Theatre slavnostní ceremoniál 95. ročníku předávání prestižních Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS). Opulentním… (viac)

95. Ceny Akademie - nominace

95. Ceny Akademie - nominace

24.01.2023

V úterý 24. ledna proběhlo vyhlášení kompletních nominací pro 95. ročník předávání cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS), během něhož herci Allison Williams a Riz Ahmed oznámili, jaké… (viac)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (viac)

Reklama

Reklama