Reklama

Reklama

Mladý pár, Margot (Anya Taylor-Joy) a Tyler (Nicholas Hoult), cestujú do luxusnej reštaurácie Hawthorn na pobrežnom ostrove v Severezápdnom Pacifiku, kde samotársky, ale celosvetovo preslávený šéfkuchár, Julian Slowik (Ralph Fiennes) pripravil pre vybraných hostí bohaté degustačné menu. (CinemArt SK)

Zaujímavosti (20)

  • V čase cca 49:00 hlavná postava (Fiennes) spomína, že vyrastal v Bratislave. (talentimro)
  • Lillian (Janet McTeer) kritizuje "tanier bez chleba" za to, že obsahuje "rozbitú" emulziu. Emulzia je zmes nemiešateľných látok; v kuchárstve to zvyčajne znamená olej a vodu s emulgátorom, látkou, ktorá umožňuje ich zmiešanie, napríklad vaječným žĺtkom. Rozbitá emulzia je taká, v ktorej sa olej a voda opäť oddelili. Je možné, že Slowik (Ralph Fiennes) ju Lillian naservíroval zámerne rozbitú, aby tak naznačil rozdelenie na mať a nemať, ktoré malo prísť neskôr večer. (molcan2)
  • Tyler (Nicholas Hoult) na začiatku filmu spomína, že fajčenie ničí chuťové bunky a človek nedokáže správne ochutnať jedlo. Neskôr, počas kurzu "Mužské bláznovstvo", vidíme Lillian (Janet McTeer), ako s Margot (Anya Taylor-Joy) fajčí vlastné cigarety. To ukazuje, aj keď nepriamo, že nie je správnou kritičkou jedla, pretože jej chuťové bunky by neboli "čisté", a tak by mohla ostatné reštaurácie hodnotiť zle a nespravodlivo. Ďalšie zdôvodnenie jej pozvania do "Menu". (molcan2)
  • Šéfkuchár hovorí o chlebe ako o jedle obyčajných ľudí, ale odmieta ho podávať v rámci chlebovej misy. To predznamenáva jeho dôvod na udalosti, v ktorých odsudzuje zákazníkov za to, že sú to bohaté elity bez chuti, ktoré mu zničili radosť z varenia. (molcan2)
  • Na začiatku filmu privádza zákazníkov do reštaurácie Elsa (Hong Chau) a niekoľko kôz. Judášova koza je koza, ktorá sa používa na upokojenie dobytka a iných hospodárskych zvierat pri nakladaní na nákladné autá a pri prevoze na bitúnky. To je narážka na to, že hostia sú dobytok, ktorý je vedený na porážku. (molcan2)
  • V Spojených štátoch bol film uvedený 18. novembra 2022 v 3211 kinách, čo je najširšie uvedenie v histórii spoločnosti Searchlight. (molcan2)
  • V novembri 2022 Julia Moskinová v článku New York Times o zatvorení reštaurácie The Willows Inn na ostrove Lummi v štáte Washington uviedla, že táto reštaurácia (a jej "početné obvinenia zo sexuálneho obťažovania a žaloby týkajúce sa krádeže miezd") boli jednou z inšpirácií pre reštauráciu zobrazenú v tomto filme. V predchádzajúcom článku s názvom "'The Menu' Serves Fine Dining on a Skewer" (Menu na špajdli) Moskinová vymenovala aj ďalšie reštaurácie, ktoré boli medzi inšpiráciami filmu: "Hawthorn, fiktívna reštaurácia, je zmesou haute-rustic destinácií ako Noma v Kodani, Blue Hill v Stone Barns severne od New Yorku, Mugaritz v Baskicku, Willows na severozápade Pacifiku a súkromný ostrov šéfkuchára Francisa Mallmana pri pobreží Patagónie. Tieto reštaurácie, ktoré obdivujú kritici a ocenené komisie a ktoré navštevujú najmä bohatí gastroturisti, sú miestami, kde - podľa ich vlastnej literatúry - šéfkuchári nie sú kuchári, ale "rozprávači" o "čase a mieste", ktorí nielen kŕmia ľudí, ale "tkajú príbeh zmyslov, gest a emócií". (molcan2)
  • Novinový článok v izbe šéfkuchára ukazuje, že kedysi pracoval v reštaurácii Tantalus. Tantalos je meno postavy z gréckeho mýtu. Pozval bohov do svojho domu na večeru, ale oklamal ich, aby jedli guláš z mäsa vlastného syna, ktorého zavraždil a rozštvrtil. Keď si bohovia uvedomili, čo urobil, prekliali Tantala, aby bol vždy hladný, ale aby sa mu všetko jedlo v ústach premenilo na popol a aby bol vždy smädný, ale aby sa mu všetok nápoj vyparil skôr, ako sa ho stihne napiť. Podobne aj kuchár slúžil elite (bohom) a obetoval svoj sen (syna) a teraz preňho všetko jedlo a pitie nemá význam. (molcan2)
  • Vo filme je 12 stolujúcich hostí rovnako ako 12 apoštolov pri Poslednej večeri. (Arsenal83)
  • Natáčení probíhalo na Tybee Island a Jekyll v Georgii (USA) od 30.8.2021 do 30.9.2021. (SONY_)
  • Scenárista Will Tracy dostal nápad na námět při návštěvě města Bergen v Norsku. Zde navštívil luxusní restauraci, na kterou se musel doplavit na člunu, a uvědomil si, že jsou tam vlastně uvěznění, dokud nebude vše uvařeno. (NiWi)
  • Okázalé pokrmy ve filmu připravila proslulá francouzská šéfkuchařka Dominique Crenn, jediná šéfkuchařka v USA, která od roku 2016 do doby uvení filmu pro svou restauraci Atelier Crenn v San Franciscu získala tři michelinské hvězdy. (Claw)

Súvisiace novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (viac)

Taylor Swift se chystá na režijní debut

Taylor Swift se chystá na režijní debut

11.12.2022

Známá popová zpěvačka Taylor Swift k filmu měla odjakživa blízko. Už zkraje kariéry ve svých písních vyprávěla příběhy, které později zkušení režiséři převáděli do krátkých klipů, nedávno se pak… (viac)

Furiosa dorazí až v roce 2024

Furiosa dorazí až v roce 2024

11.09.2021

A je to oficiální. Furiosa, prequel Šíleného Maxe z roku 2015, dorazí místo roku 2023 až v roce 2024. Austrálie si totiž v těchto dnech prochází něčím, čemu se kupodivu jako jedna z mála zemí na… (viac)

Reklama

Reklama