Reklama

Reklama

Rekonštrukcia okupácie

  • Česko Rekonstrukce okupace (viac)
Trailer
Česko / Slovensko, 2021, 95 min

Réžia:

Jan Šikl

Scenár:

Jan Šikl

Kamera:

Adam Oľha

Hudba:

Jan Šikl ml.

Hrajú:

Jan Šikl (sprievodca), Karel Vachek
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokumentarista Jan Šikl viacero rokov vyhľadáva a zbiera súkromné filmové archívy. Zašlé a vyblednuté osudy rodín, celuloidové ozvuky slávnostných i všedných okamihov. Takto pred časom narazil na niekoľkohodinový materiál zachytávajúci inváziu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Zábery jedinečné, napriek tomu zrejme nevidené – až do 21. augusta 2021, kedy sa historická pamäť presne po tridsiatichpiatich rokoch prebudí z dlhého spánku. Rekonštrukcia okupácie je filmové dobrodružstvo archeologickej povahy, v ktorom sa anonymné tváre premieňajú v plnokrvných svedkov dní, ktoré Československo nasmerovali do ďalších dvoch dekád neslobody. (ASFK)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (15)

pepo 

všetky recenzie používateľa

Ma to velmi chytlavy koncept a nevidene zabery na tuto traumatizujucu udalost maju rovnaku silu ako tie milionkrat preflaknute. Preto je trosicku skoda, ze to nebolo trochu rezkejsie a lepsie vygradovane. Ale inak to dokaze spolahlivo strhnut a tiez nastvat, ze tolko ludi chce ten desivy rezim prezit nanovo. 8/10 ()

Boanka 

všetky recenzie používateľa

Kvalitné archívne zábery prehádzané nesystematicky cez seba, necitlivo prestrihané ničnevraviacimi komentármi nepredstavenými účastníkmi. Ešte aj vizuálne to bolo nehomogénne.  Netušili sme, kde sme, čo sa deje, kedy, ako. Veľká škoda, táto téma, toľko materiálu a výsledok nepodarený stredoškolský projekt zlepený poslednú noc pred skúškou. ()

Reklama

arcticsky 

všetky recenzie používateľa

Jo...bylo mi v té době 8 let, když to v noci 21.8. 68 na našem pohraničním maloměstě začalo. Zajímavé a nevídané záběry na tlupy těžko uvěřitelných východních primitivů v "hranatých maringotkách" obsazujících naší zemi...v těchto dnech dost aktuální...takový Alexis74 by za svůj dementní kolaborantský komentář obdržel v té době od  dělníků, kterými se tak ohání takovou kopačku do zadku, až by mu tlusté střevo vylétlo ven hubou. ()

Petike 

všetky recenzie používateľa

Vidím, že pohrobkovia komunistických špín sa tu snažia čo najviac znížiť hodnotenie tohto dokumentu. Aj 55 rokov po sa náramne boja, že by sa oni a ich predkovia museli zodpovedať za zlo, ktoré tu desaťročia páchali, vrátane v 68-om a kolaborovaním za tzv. "normalizácie" (fuj). Nech sa netešia, to hodnotenie už neznížia. A slobodu nám neukradnú. Dokument som videl viackrát. Ide z neho strach a beznádej obyčajných občanov, ale aj ich odhodlanie nenechať si skákať po hlave. Za mňa plné hodnotenie. //// Zaujímavé komentáre: mchnk ()

Likan7 

všetky recenzie používateľa

Jeden z nejhorších dokumentů. Bez slova, bez nějakého vedení. Spousta záběrů, které divák rozhodně nemusí, a leckdy ani nemůže, nějak pochytit. Přitom by stačily titulky, nebo slovo vypravěče kdo kde kam kdy. Jak tu někdo píše, jedna Devadesátka na čt24 vám přinese mnohem ucelenější, přehlednější a zajímavější informace, než tenhle "dokument". ()

Galéria (4)

Súvisiace novinky

Nový dokument Jana Šikla Rekonstrukce okupace

Nový dokument Jana Šikla Rekonstrukce okupace

20.08.2021

Srpen 1968 znamená pro několik generací českého národa veliké a stále živé téma. Je křivdou, se kterou jsme se doposud nevyrovnali. Dodnes silně rezonuje, s každým konkrétním člověkem však rezonuje… (viac)

Reklama

Reklama