Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Folklórny televízny film, adaptácia poviedky Martina Kukučína o starých zvykoch a obyčajoch našich predkov v období od Ondreja po Vianoce. Vianočné oblátky sú v televíznom spracovaní nielen žánrovým obrázkom oravského folklóru, ale aj hlboko ľudským príbehom učiteľa, ktorý sa zžíva s novým prostredím a cez lásku k deťom sa dostáva k dôvere ich rodičov. Do zasneženej dedinky Konopäny na Hornej Orave prichádza mladý učiteľ Ondrej Pevný na svoje prvé pracovisko. Školu nájde zanedbanú a žiakov tam niet. Od jesene, kedy starého učiteľa Jonatána porazilo, nemal kto učiť. Mladý Ondrej sa rázne pustí robiť poriadky. Onedlho vidieť dobré výsledky jeho pedagogickej práce a dedinská mládež aj žiaci si ho veľmi obľúbia. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (38)

Gothar 

všetky recenzie používateľa

Úvod je veľmi slabý, len sa predstavujú predvianočné tradície, celé to pôsobí umelo a piesne ma iritovali. Potom sa trochu rozbehla dejová línia okolo učiteľa a tá ako jediná stojí za zmienku. Scény už pôsobia prirodzene a dá sa na to pozerať, no bohužiaľ je to naďalej prekladané "scénkami" so zvykmi za doprovodu piesní. Je to škoda, keby sa upustilo od šablónovitého opisovania tradícií a film by sa viac zameral na postavu učiteľa, tak by z toho vzniklo oveľa zaujímavejšie dielo. 60 % ()

javlapippi 

všetky recenzie používateľa

"Či sa vydám na fašiangy, či zostanem pannou zas?" Mladý učiteľ Tarageľ prichádza uprostred zimy učiť niekam na lazy, kde na jednu stranu zavádza novoty typu strihanie vlasov alebo odmietnutie telesných trestov, na druhú stranu sa spočiatku nerád ujíma učiteľskej tradície pečenia oblátok, aby tomu nakoniec prepadol a ešte sa stihol zapozerať do Večerovej. Nad príbehom dominujú ľudové zvyky, ohľadom na dobu vzniku bola kompletne potlačená kresťanská podstata Vianoc a pospolitý krojovaný ľud v podaní hereckých klasikov sa medzi drevenicami miestami hodne bujne venuje pôvodným pohanským rituálom. K tomu znie vynikajúca Stračinova hudba. Príjemný televízny filmík, obzvlášť takto v strede júla tie snehové radovánky dobre padnú. ()

Reklama

Scraffy 

všetky recenzie používateľa

Veľmi pekne natočený slovenský film s výborným obsadením a prostredím. Má to super atmosféru a ide z toho celkovo veľmi dobrý pocit. Dušan Tarageľ je pán herec a tu je naozaj fantastický. Takto sa z krátkej a jednoduchej poviedky stáva legendárne dielo! Keby to bolo možno viac dlhšie a romantická časť by sa začala riešiť už skôr a nie až na konci, tak by som s plným hodnotením neváhal. ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Veľmi pekná sfilmovaná poviedka, ktorá neodmysliteľne patrí k Vianociam. Páči sa mi, ako tu boli odprezentované a ukázané všetky tie zvyky, ktoré sprevádzajú advent. Zaujímavé, ako tieto zvyky a tradície postupne vymizli a spomienka na ne nám zostane už len v dokumentoch či Vianočných oplátkach. Úžasná atmosféra oravskej dedinky Kanopäny, ktorému dominuje dejová línia okolo nového učiteľa Ondreja. Príjemný film, len škoda, že nie dlhší a ešte viac obsiahlejší. ()

Una111 

všetky recenzie používateľa

Psal se rok 1977 a Československo tonulo v normalizační šedi a dusnu. Tak jaký by ten film mohl být? Takový, jaký je: Vánoce se vytratily, o Bohu ani zmínka, zůstaly jen ty pověry! Slováci v krásných krojích, ale coby naprostí pohané! Podivný a nepravdivý pohled! Ale alespoň jsem se donutila najít si Kukučínovu stejnojmennou povídku a přečíst si ji. Nezklamala mne. Je pěkná a doplnila mi to, co ve fimu chybí. A tak tedy za ty kroje, za nádherné pastýřské trouby a práskání bičů... no, když sundám brýle, zamhouřím oči... 3 *. ()

Galéria (11)

Zaujímavosti (3)

  • Natáčalo sa pri Poprade, v Nižných a vo Vyšných Repašoch. (EleKtris)
  • Scéna, v ktorej chlapci nesú oplátky v metelici sa natáčala v apríli. Ako sneh bol použitý molitanový prášok, z ktorého dostal predstaviteľ mladého učiteľa Dušan Tarageľ zápal očných spojiviek. (EleKtris)

Reklama

Reklama