Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veselohra nakrútená podľa poviedky M. Kukučína. Adam Krt so svojou ženou Evou nažívajú v svornosti, nebyť škriepnych susedov Trnkovcov, s ktorými sa povadia pre kozu a hydinu. Adam Krt sa vyberie na jarmok predať kapce a kúpi v dobrej nálade od Trnku jalovičku. Pálenka ich zblíži, lenže kým sa oni meria, jalovička spred krčmy zmizne. U Krtov nastane súdny deň, lebo Adam prišiel domov bez jalovice, aj bez peňazí. Všetko sa však šťastne vyrieši: Trnková jalovicu doviedla domov a práve na Štedrý večer nastáva medzi rodinami túžobné zmierenie. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (68)

Torgal 

všetky recenzie používateľa

Pred všetkými filmami o ožran párty amerických tínedžerov bola Rysavá jalovica. Dominantnú časť stopáže strávi hrdina v riadne potrundženom stave a vďaka tomu sa dostane do mnohých roztomilo úsmevných situácii. Króner bol pán. Atmosféra slovenskej dediny na maxime. Tunajšie hodnotenie ale samozrejme vôbec nereflektuje filmárske kvality tohto diela (alebo jednoducho nedokážem takéto veci náležite oceniť). 6+/10 ()

standsiller 

všetky recenzie používateľa

Film, ktorý je sám o sebe legendou. Legendárne osadenstvo, legendárne hlášky. Zlatá klasika slovenskej kinematografie, ktorá nikdy neprestane na diváka pôsobiť a je jedno v ktorej generácii. Na filme krásne vidno, ako sa z ľudových "povedačiek" začínajú stávať vtedy moderné filmové pásma. Humor na správnom mieste . ()

Reklama

Lucjen 

všetky recenzie používateľa

Predtým, než skončil Janko Kroner tam, kde skončil, to bol jeden z najcharizmatickejších slovenských hercov súčastnosti. Hanba mi, že k jeho strýcovi som sa dostala až teraz. Jednoduchý príbeh slúži ako perfektný podklad na humorné situácie, vďaka krátkej stopáži tu niet hluchého miesta. Smiala som sa v podstate stále. Ani svojho pravidelného spoločníka nepočujem každý deň smiať sa tak nahlas. Za 62 minút som sa naučila, že slovenská kinematografia nie je taká zúfalá, aspoň nie ak siahnem o pár desiatok rokov naspäť a pripomenula si, že dej skutočne nemusí byť prekombinovaný, aby bol pútavý. A po rokoch som objavila pôvod známeho označenia "mrcha žena". ;) ()

Yelush 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúci film, povedal by som, že asi jeden z najlepších slovenských v celej histórii. Ja mu s obľubou dávam prívlastok "slovenský Pulp Fiction" a to najmä preto, že je to bezpochyby film kultový, je plný nesmrteľných hlášok a samozrejme nemôžem opomenúť skvelé herecké výkony hlavných protagonistov, zasadené do naturalisticky podanej slovenskej dediny. Jednoducho klasika nad klasiku. PS: Aj "moderná" verzia s Latinákom a Kemkom sú dobré, aj keď originál je neprekonateľný... ()

duddek 

všetky recenzie používateľa

Adaptace tehdy 85 let starého díla Martina Kukučína: zimní, předvánoční příběh "kapcáře" Adama Krta z Adamoviec (kapce jsou vysoká soukenná obuv, nošená zvl. v zimě), který jde na trh a za utržené :) peníze má pořídit něco adekvátního. Smlouvá o jalovici, až nakonec uspěje u "kmotra" Trnky. Jenže tehdy to teprve začíná... a v této tvrdě matriarchální společnosti snad ani nelze nečekat, že za vším bude žena, když se jim kráva najednou ztratí. A je Krt následně vyhnán z domu a Trnka ho musí dlouze hledat... Asi je potřeba být trochu Slovák, aby to člověk plně docenil (třetí hvězda je čistě za idylický závěr). :) P. S. Překvapilo mě, že už tehdy měli perníčky se zrcátkem (hodně podobné tradičním záhřebským licitarům) a dělali andělíčky ve sněhu (Krtova žena Eva v jedné vidině). ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (1)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v nasledovných lokalitách: Habovka, Zuberec, Hámričky, Trstená a Oravský Biely Potok. (dyfur)

Reklama

Reklama