Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film natočený podľa poviedok K. Przerwu-Tetmajera "Sivé oči" a M. Urbana "Roztopené srdce". Hrdinkami oboch príbehov sú mladé ženy, ktoré sa rovnako volajú - Kristka. Bojujú o svoju lásku, obe milujú s pokorou a odovzdanosťou, ale keď treba, dokážu byť rozhodné a nekompromisné. Jedna je vo svojej láske krutá, druhá o ňu zápasí s dojímavou krehkosťou a dobrotou. NIe sú to lásky idylické, sú plné života, plné rozbúrenej krvi (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (14)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Slovenské povesti nie sú len o zbojníckom vyčíňaní, ale prekvapivo aj o krotení zbojníkov. Ženami, ale nie je Kristka ako Kristka. Jedna na to ide bičom a ohňom, druhá medom a pokorou. Poetika, ľudová hudba a dokonca sa mihne aj erotika. –––– Lebo keď žena chlapovi priľahne nohavice, tak už je koniec – Ej veru nepriľahla. TAKTO som si ju omotal okolo prsta! ()

vitekpe 

všetky recenzie používateľa

Slovenska lyricko poeticka podivana, plna halekacek, muziky, zbojniku a prirody. Skvela Maria Breinerova v prvni povidce vypali oci svoji sokyni v lasce. Husty. V druhy povidce si mladicka Magda vezme mistniho rvace za manzela, protoze musi. Je na nej tak mila a hodna az ho privede k placi. Celkove hezke. ()

Reklama

the_weaver 

všetky recenzie používateľa

Slovenskie ľudovo-naivnie príbehy.↵  Amatérsky koniec poviedky Sivé oči (o hysterickej husi, ktorá zo žeravej žiarlivosti doslova vypálila svojej rovesníčke rybník) mal zrejme vyznieť desivo, ale miesto toho vyznel až komicky. No a keď v príbehu o hysterke nezafunguje to podstatné, tak potom ozaj neni o čo stáť.↵  Poviedka Roztopené srdce bola azda lepšie vystavaná, avšak v pomerne naivnej realite. Vrcholom boli najmä trápne bitkárske scény a tiež jemná teatrálnosť, ktorou na film dýchli 50. roky. Akoby to tvorcom nestačilo, tak pre odradenie normálneho diváka tam šupli ozaj iritujúcu muziku. Neviem, či nakoniec prozřeli a rozhodli sa zachrániť celkový dojem aspoň záverečnými titulkami, ktoré boli výtvarne i hudobne vymakané, ale kvôli nim sa predsa filmy nerobia. Alebo žeby áno? ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Dva príbehy o láske, kde niektorí protagonisti nemajú vášen tak úplne pod kontrolou. Väčšina z nich by chcela stále súložiť, a tak nastávajú komlikácie typu chorobná žiarlivosť. V prvom prípade ňou trpí mladá zamilovaná žena a neskončí to dobre, v tom druhom je naopak pri zmysloch práve mladá žena a situáciu nezvláda jej chlap, ktorý žiarli ako na manželku, tak na potencionálnu milenku v dedine. Príbehy to sú zaujímavé a keďže sme vo filme Martina Ťapáka, tak sa stále hrá na husle, spieva alebo tancuje. No a v tom prvom prípade by ma zaujímalo, prečo nebol zločin potrestaný... ()

ostravak30 

všetky recenzie používateľa

Martin Ťapák prostě věděl na co při svých filmech sázet. Lidová slovesnost, písně, hudba, tance, kroje, tradiční zvyky. To vše jeho filmy prochází vcelku pravidelně. Nevyhýbá se tomu ani zde. Jako perličku pak přidává opravdu nádherné, dech beroucí a skvostné záběry horské scenérie. Povídky sledujeme dvě. V jedné si živelná Kristka umí zjednat spravedlnost po svém a zabojovat o svého muže, byť metodou, která je hodná odsouzení. Ovšem jak říká klasik: v lásce a ve válce je možné všechno. Ta druhá na to jde přesně naopak. Svou dobrosrdečností a nutkáním být muži neustále nablízku. Tím mu také zachrání život a definitivně si ho získá. Příběhy jsou možná trochu banální, ale svým pojetím a způsobem natočení jsou krásné vizuálně a vypovídají něco o tehdejším způsobu života. ()

Galéria (5)

Zaujímavosti (1)

  • Film sa nakrúcal v lokalitách Huncovce, Bievodská dolina, Javorina, Ždiar, Nižné Repáše a Zuberec. (dyfur)

Reklama

Reklama