Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh drsných, prostých a čestných ľudí z hôr, drevorubačov, ktorí objavia mŕtvolu neznámeho vojaka. Vyšetruje sa, kto a za akých okolností vojaka zabil. Príbeh a jeho hrdinovia sú vsadení do prostredia čarokrásnej slovenskej prírody, v ktorej sa lyrika prelína s drsnosťou a spoločne vytvárajú nezabudnuteľné obrazy a atmosféru. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (7)

klokyn 

všetky recenzie používateľa

Nezabudnuteľná atmosféra, to áno, ale už úvodných 10 minút s ozvenami je riadne psycho pri ktorom som premýšľal, či to vypnúť, alebo si ďalej "vychutnávať" slovenské umenie. Nechce sa mi veľmi rozpisovať, tak len moje dva poznatky k filmu: Herci strašne prehrávajú a Studenková bola vtedy ešte pekná. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Stačilo pár tónov hudby a vedel som, že skladateľom hudobného doprovodu je Svetozár Stračina a aj to je jeden z dôvodov ostať. Druhý dobrý dôvod je zaujímavý príbeh mŕtveho vojaka, ktorého nájdu horali v rieke bosého. A jeden z nich nedávno prišiel z vojenskými topánkami, ktoré vraj našiel...Automaticky podozrivý č. 1...Režisér M. Ťapák urobil veľmi dobre, že karty v príbehu odkrýva postupne, takže priestor na nudu tu nebol. Samozrejme podiel na tom má i krátka stopáž, ktorá však postačuje. Ako tv film má zopár nedostatkov, aj to ujúúkanie žien v lese, ale príbeh je natoľko zaujímavý, že sa to dá prežiť. Horali boli obsadený dobre, až na toho hlavného - D. Tarageľa, ktorý nebol až tak presvedčivý. Keby hral hlavnú úlohu napr. taký Kvietik, bol by zážitok o dosť lepší. 60%. ()

Reklama

mchnk 

všetky recenzie používateľa

V době natočení lze hovořit již o klasické "Ťapákovině", v tom nejlepším slova smyslu. Stejně tak herectví, tentokrát méně známých, pominu-li např. Jozefa Čierného, slovenských protagonistů je stále velmi dobré. Horalská čest a poctivý přístup k řemeslu i životu, zmar dobové vojenské služby i nezbytná dávka nádherného folklóru. To vše se skvěle rozloženou kriminální zápletkou, jež je prokládána poetickými prvky. Toto odvážné spojení žánrů ve výsledku funguje výborně a režisér u mě potvrzuje své kvality i v dalším desetiletí své tvorby. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Folklórna kriminálka, naozaj nezvyčajná kombinácia. S laickým vyšetrovaním, falošnými stopami, nespoľahlivými indíciami a dokonca s tromi časovými rovinami: súčasnou, vojenskou a milostnou. Možno by nebolo na škodu trochu zredukovať zavýjanie na celú horu, ale Stračinova hudba bola dokonalá. –––– Len počúvajte: Chrobáky za ušami, chrobáky všade, úúú, ozaj ozaj na zvracanie. No a viac vám povedať nevieme. –––– Hora dala Vasilovi obuv. Hora najlepšie rozumie horalovi. ()

ELDoctorow 

všetky recenzie používateľa

Súhlasím so všetkými komentármi čo tu toho času sú. Tie lyricko-poeticko-folklórne vsuvky sú fakt temer na neprežitie a najmä sa výrazne nehodia k zvyšku filmu. Keď tam už druhý krát začala ujúkať na celú horu tá ženská mal som chuť zaťať jej valašku do gebule s takou silou až sa porisko rozštiepi. Napriek všetkému však budem blahosklonnejší než kolegovia, nakoľko ten zvyšok ma aj prekvapujúco bavil. Žiadny zázrak, ale ani som nemal potrebu kontrolovať každých 10 minút koľko tomu ešte zostáva do konca, ako sa mi to pri slovenských filmoch stáva bežne. ()

Galéria (5)

Reklama

Reklama