Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přichází ze vzdáleného světa, aby lovil lidi pro zábavu. Neviditelný a ozbrojený smrtícími zbraněmi nemilosrdně stopuje svou lidskou kořist a zanechává za sebou zmrzačené mrtvoly. Nyní si vybral městskou džungli. Los Angeles, kde právě zuří válka drogových gangů, je perfektní půdou pro Predátorovy smrtící hrátky. Tvrdohlavý policista Mike Harrigan (Danny Glover) se však odmítá vzdát bez boje. (Magic Box)

(viac)

Recenzie (732)

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Pôvodný film je nestarnúca kultová klasika dotiahnutá takmer k dokonalosti, takže ju prekonať, alebo sa jej aspoň dorovnať je prakticky nemožné, ale aj tak si myslím, že v prípade tohto pokračovania tvorcovia urobili to najlepšie, čo mohli a tak s výsledkom som nadmieru spokojný. Dej preniesli do prostredia veľkomesta a tak špeciálne komando nahradila policajná jednotka na čele so špičkovým detektívom neuznávajúcom autority, čo nebola najhoršia voľba a hlavne vsadili na podstatne prepracovanejší scenár, ktorý rozširuje celkové univerzum. Predsa len postava Predátora je už divákovi z pôvodného dielu známa a tak znovu vsadiť na tajomnosť by nebolo najlepšie riešenie, ale aj tak má hlavne prvá polovica výbornú atmosféru a ako vždy je veľmi zaujímavé sledovať detektívov, ktorí sa s niečím stretávajú prvýkrát a navyše je tu doplnená aj jednotka, ktorá o Predátorovi vie, čo je príjemné oživenie. V druhej polovici už film očakávane zakčnie a tak atmosféra a prepracovanosť scenára už idú trochu bokom, ale aj tak je to vydarená zábava až do konca. Film musím určite pochváliť aj po akčnej stránke, nesie sa síce v úplne inom štýle, než v pôvodnom diele, ale pre pokračovanie bola práve toto najlepšia voľba. Zatiaľ čo ten bol atmosférická vyvražďovačka plná napätia, toto pokračovanie má už bližšie k plnohodnotnému akčnému žánru a tak ponúkne viacero dlhších akčných sekvencií, v ktorých sa Predátor postaví skupine protivníkov a tie sú výborne natočené, správne drsné a aj slušne nápadité, pričom poteší aj rozmanitý výber lokácií. Najviac sa mi páči úvodná vojna s kolumbijskou mafiou, likvidácia jamajských zabijakov v mrakodrape, ale zaujímavá je aj celá sekvencia v metre a dokonca aj dlhé finále, v tomto bol prekonaný aj pôvodný diel, toto finále mi prišlo podstatne atraktívnejšie. Veľkým plusom je aj obsadenie, hlavne detektív Danny Glover, zábavný nový člen tímu Bill Paxton, Gary Busey tentoraz v kladnej úlohe veliteľa jednotky, ktorá o Predátorovi vie a dostatok známych tvárí vo vedľajších úlohách. Režijne s filmom tiež nemám problém, atmosféra v rámci možností pokračovania funguje, akčné sekvencie sú kvalitne zvládnuté a technická stránka je bezchybná. A hudba je prakticky totožná s prvým dielom. Takže tomuto pokračovaniu síce plné hodnotenie nedávam, ale aj tak je to pre mňa nestarnúca klasika, ktorú si kedykoľvek pozriem s radosťou. 81% ()

lamps 

všetky recenzie používateľa

Žádná akční bomba, nýbrž jen poctivě odvedené řemeslo, které nedělá nedostižné jedničce žádnou velkou ostudu. Městské prostředí sice nenabízí tolik možností pro budování husté atmosféry jako neproniknutelná džungle, ale pro kvalitního scénáristu a režiséra je to skvělá výchozí pozice pro jednoduchý příběh, hromady mrtvol a ještě více vystřílených zásobníků, což tvořilo ostatně důležitou součást i v prvním díle. A byť je na první pohled znát, že je to druhý díl a všechno je tu hráno strašně na doraz a na efekt, reřisér Hopkins si jde za svým a za hodinu a půl nám naservíruje slušnou porci nenáročné akční zábavy, kterou podtrhuje skvělá hudba Alana Silvestriho a sympaťák Danny Glover. Škoda jen toho chaotického střihu a výpravy, ale to už bychom asi chtěli až moc.. 3,5* ()

Reklama

Hrabka 

všetky recenzie používateľa

Pokračování je sice znatelně slabší než jednička, ale je to právě první díl, který tomuto pokračování snižuje hodnocení. Po něčem tak exkluzivním, napínavém, originálním jako byl Arnoldův souboj s Predátorem, se od pokračování očekávalo přespříliš, ale divákovi bylo předhozeno něco, co se na druhou stranu dalo čekat. Napodobit dílo McTiernana je zcela nemožné a tady se to potvrdilo. Nikomu by asi nevadilo, kdyby pokračování nevzniklo. Je nutné ovšem říci, že Predátor II není zase tak špatný, je to velice dobrý, akční a napínavý film, jehož kvality jsou porovnávány s něčím příliš dobrým. Nevím čím to je, ale Danny Glover mi v této roli moc nesedl (asi zase při vzpomínce na Arnieho). Celý film je dobře poskládán a vytváří relativně ucelený příběh, bohužel pár scén je trochu přestřelených. 75% ()

Renton 

všetky recenzie používateľa

Scénář: Jim Thomas, John Thomas .. V o pár lét mladším pokračování původní drsné sci-fi se sice už nevrátil Arnold Schwarzenegger (což mi zas tak nevadilo, tvrdý černý detektiv jej nahradil také dobře), ale pověstný vesmírný lovec nechybí! Snímek je více industriální, syrová a temná atmosféra opět nechybí, ale některé momenty jsou více či méně nedotažené, což je opravdu jen ku škodě podstatně kvalitní řezbě, kde dostaneme možnost nahlédnout i na Predátorské technologie. Nebýt zmíněných chybek a nebýt to sequel, byl by to opravdu výborný film.. 75%. ()

juta 

všetky recenzie používateľa

Chvíli trvá, než se dokonale projeví síla Predátora, která se po celou dobu zaměřuje na černého policistu, ale jejich souboj bude až ten poslední. Zajimavý pohled byl na Predátorovy trofeje, mezi kterými byla i lebka Vetřelce :-) Žeby se už tehdy uvažovalo o natočení AvP, nebo jen chtěli ukázat, že je Predátor lepší? Horší čtyři. ()

Galéria (102)

Zaujímavosti (57)

  • Scéna, kde Anna (Elpidia Carrillo) vypráví na kameru o událostech z předchozího filmu, byla vystřižena. (Fenk)
  • Režisér filmu Stephen Hopkins vysvetlil, akú úlohu mal Arnold Schwarzenegger (Dutch) zohrať v pokračovaní: "Myslím, že by to bolo v pohode, v skutočnosti, úvodnou scénou filmu mali byť títo chlapci, ktorí hrajú golf na golfovom ihrisku a pristáva helikoptéra, je tam chlap s bielym vlasmi a hrá golf a muži z helikoptéry zvolajú „Je späť !“ a Arnold s bielymi vlasmi a jazvou na tvári sa otočí. On a Danny Glover (Harrigan) by sa spojili. Popravde si myslím, že to bolo tým, že Jim Cameron, pre ktorého som predtým pracoval, povedal Arnoldovi, že chce, aby robil Terminátora 2 (1991), a že nechce, aby hral v obidvoch filmoch. Asi tušil, že by to nedopadlo dobre, keďže sa na Terminátora 2 pripravoval dlho. Mám pocit, že Arnold si musel vybrať a jednoznačne to bola skvelá voľba, pretože Terminátor 2 je jedným z veľkých sci-fi filmov.“ (DJ Rocco iNc)
  • Dlouho byl favoritem pro hlavní roli Patrick Swayze, ale zranění během natáčení Hrozby smrti mu znemožnilo účastnit se dalšího fyzicky náročného natáčení. Hlavní roli poručíka Harrigana nakonec získal Danny Glover. (Bauer)

Súvisiace novinky

Predátora čeká další sequel

Predátora čeká další sequel

26.06.2014

Začalo to Predátorem a Predátorem II, pokračovalo crossovery Vetřelec vs. Predátor a Vetřelci vs. Predátor 2 a nakonec přišli Predátoři. Jakýs takýs sequel jedničky, kterým chtěli Robert Rodriguez … (viac)

Klepy, plky a floskule

Klepy, plky a floskule

02.10.2006

Asi takhle by se dala ve zkratce charakterizovat situace okolo údajné přípravy dalšího projektu o populárním vesmírném lovci lebek. Predátor z roku 1987 se pod taktovkou Johna McTiernana (a maskou… (viac)

Vyhoďme ho z kola ven...

Vyhoďme ho z kola ven...

10.06.2006

...a ukažme si na něj prstem. Před několika dny se filmová mašinerie opět rozhoupala k akci a vydala prohlášení o režisérovi pokračování nejzmršenějšího a zároveň nejočekávanějšího scifi horroru,… (viac)

Reklama

Reklama