Reklama

Reklama

Jak se stát tyranem

(seriál)
  • USA How to Become a Tyrant
USA, 2021, 2 h 49 min (Minutáž: 26–31 min)

VOD (1)

Epizódy(6)

Obsahy(1)

Každý diktátor musí znát triky, jak si získat a udržet moc. Lehce cynický dokumentární seriál o despotech v dějinách lidstva. (Netflix)

Recenzie (53)

Trevor 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Z pochopiteľných dôvodov je prvá epizóda venovaná Adolfovi Hitlerovi, ktorú si stojí zato pozrieť...úprava recenzie po všetkých epizódach. Do pomerne krátkych epizód sa tvorcom podarilo dostať také tie najzákladnejšie informácie, pomerne vhodne boli vybraný aj jednotlivý vodcovia (nie vždy ide o klasický príklad tyranie), viac je však toho nevypovedaného ale...ani človeka ktorý má históriu v malíčku to nemusí vyslovene iritovať, najmä ak si uvedomí kto predovšetkým Netflix sleduje a aké vedomosti od nich očakáva... ()

Skeksis odpad!

všetky recenzie používateľa

Po nedopozeranom prvom diely môžem s pokojným svedomím napísať, že tento seriál je odpad, ktorý nemá s dokumentárnym žánrom nič spoločné. V prvom rade (už v názve) nerozlišuje medzi tyraniou, totalitarizmom a komunizmom. Hneď na začiatku hovorí za všetkých ľudí - "kto by nechcel ovládať davy...". Pre informáciu retardovaných tvorcov seriálu - nie všetci by chceli stáť na čele štátu. Práve naopak, myslím si, že väčšina nie. Totálne skreslené osobnosti, o ktorých sa tu snažia niečo načrtnúť, sú až komicky zredukované. Keď sme už pri Hitlerovi - najviac sa o jeho osobnosti dozviete z Mein Kampf, ktorú som mala problém dočítať (nie kvôli faktom, ale kvôli jeho drbnutému, vtieravému štýlu písania, ktorý mi ho vykreslil ako slizského magora podobného Uriahovi Heepovi z Davida Copperfielda od Charlesa Dickensa). Mein Kampf nebudem ďalej hodnotiť, lebo za to by ma hádam na tejto stránke ukameňovali. Ale Hitler, Kim Čong-un a ostatní, čo sú tu načrtnutí, sú iba zmutovanou verziou komixu vhodného pre škôlkárov. Možno je to robené pre retardovaných Američanov, ktorí sú schopní niečo pochopiť, iba ak to majú nakreslené. Pardon, toto naozaj nie! ()

Reklama

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Dinklage ako narátor je skvelou voľbou. Jeho cynické rady a postrehy dodávajú hrôzam, ktoré sledujeme odľahčený tón. Zbežne sa pozrieme na 6 rôznych diktátorov a snažíme sa skrze rôzne praktiky nahliadnuť do osídiel ich hrôzovlády...ak teda môžem použiť takýto termín. Poučné, miestami vtipné, miestami hrozivé, so skvelou animáciou a výbornými faktami, ktorými nás tvorcovia dokumentu bombardujú neustále. Do hĺbky to samozrejme nejde. Na to je každý diel príliš krátky. Ale forma a spôsob ako sa k problematike pristupuje je zábavný, poučný a svieži. Určite by som si dal druhú sériu. Niekoľko diktátorov nám myslím ešte v talóne zostalo. ()

NinonL 

všetky recenzie používateľa

Ano, přesně jak píše Ketri, seriál pro Američany. Teoreticky by se mi cesta "jak se stát tyranem" líbila. Jenže mi tam nesedí "tyrani", které zavraždili Amíci nebo na jejich příkaz někdo jiný. Muammar Kaddáfí, Saddam Husain, aspoň ti z poslední doby. Proto pochybuji i o některých ostatních postavách seriálu. ()

rublik05 

všetky recenzie používateľa

Velice zajímavý dokument, který je moderně zpracovaný, poutavý a v neposlední řadě také bohatý na různé informace. Peter Dinklage je jako vypravěč docela fajn, až mě to samotného překvapilo. Líbilo se mi, že tvůrci celý projekt nepojali jako životopisný dokument jednotlivých diktátorů, kterých jsou mraky, ale že se vždy soustředili především na zvolené téma, tedy systematicky popsat, jakým způsobem se nejslavnější diktátoři udrželi při moci, resp. jak se lze takovým diktátorem stát. Jedná se vlastně o takový návod, krok za krokem, vyobrazený na těch nejpovolanějších. Každá epizoda je relativně krátká, takže zde není prostor pro nějaké zabředávání do detailů jednotlivých aktérů, naopak se povedlo dané téma zpracovat velice poutavou formou, díky svižnému tempu jsem se ani na chvíli nenudil a téměř 3 hodiny utekly jak voda. Vytknout musím občasnou nepřesnost, co se týče historických událostí, nicméně podle mě se spíše jedná o zjednodušení dané problematiky tak, aby ji pochopili i nezasvěcení diváci, než o úmyslné zkreslení reality. Jinak jsem ale spokojený, chválím Netflix za další povedenou dokumentární minisérii a doufám, že se ještě někdy dočkám dalších dílů nebo podobně laděných projektů. 8/10. ()

Galéria (8)

Reklama

Reklama