Reklama

Reklama

Susedia

  • Česko Sousedé (festivalový názov) (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Malá dedina na sýrsko-tureckých hraniciach na začiatku 80.rokov: Šesťročný kurdský chlapec Sero zažíva prvý školský rok v arabskej škole a musí sledovať, ako sa jeho malý svet radikálne mení v priebehu absurdného nacionalizmu. Detstvo malého Sera, v ktorom sa nachádzajú rôzne pozitívne a negatívne momenty, podáva režisér divákovi aj s humorom, hoci život malého hrdinu plynie medzi diktatúrou a temnou drámou. (ASFK)

(viac)

Recenzie (3)

IceQueen 

všetky recenzie používateľa

Mano Khalil hovorí celkom slušne po slovensky a keďže hovorí rád a pútavo, povedal nám, že zhruba 60 % filmu je autobiografických. Príbeh Sera, šesťročného kurdského chlapca, ktorý najsamviac na svete túži po elektrine a televízore, aby mohol pozerať kreslenky, je chvíľu úsmevný, chvíľu tragický, chvíľu drsný a niekedy až neuveriteľný (predsa len je tam stále tých 40 %). A keďže Mano Khalil študoval v Československu a neskôr pracoval na Slovensku, je to vlastne jeden z najlepších (česko)slovenských filmov, ktoré som kedy videla. ()

jakeer 

všetky recenzie používateľa

Režiséra Mana Khalila som osobne zažil pri predstavení jeho filmu Lastovička na bratislavskom MFF 2016 (česť pamiatke tomuto skvelému zaniknutému festivalu). Vtedy som bol nadšený - nielen skvelou slovenčinou Khalila, ktorý tu kedysi študoval, ale najmä po dramatickej stránke bezchybnou Lastovičkou. Susedia ma už toľko za srdce nechytili. Stále je to film, ktorý hovorí o problémoch tohto ťažko skúšaného regiónu. Ale bola z toho takmer dokudráma, mapujúca jednu pohromu za druhou. Išlo sa letom svetom a mal som spočiatku problémy sa zorientovať medzi členmi jednotlivých rodín - susedmi. Problém bol aj pri dialógoch - zneli mi neprirodzene (ale čo ja viem, či ľudia na Strednom východe v 80. rokoch tak naozaj nerozprávali?). V snímke je poznať aj československý filmársky rukopis - najmä v prístupe k detským postavám. Deti si tu uchovávajú svoju hravosť, huncútstvo a humor napriek hrôzostrašnej spoločenskej situácii. Aj keď mi rozpráčský štýl oproti Lastovičke prišiel chladnejší, našli sa tu nanajvýš ľudské momenty. Odrážali sa najmä v susedských vzťahoch, kde napriek propagande režimu spolu držia Kurdi, Židia a iné menšiny. Najzaujímavejšou postavou je Hannah. Veľký palec hore za casting detských hercov - najmä pri predstaviteľovi hlavnej postavy. Khalila by si mohli najať slovenskí filmári (aby ich detskí herci nehrali ako roboti). ()

Reklama

Reklama