Reklama

Reklama

JFK návrat: Za zrkadlom

  • Česko JFK návrat: Za zrcadlem (viac)
Trailer 2
USA, 2021, 118 min

Réžia:

Oliver Stone

Scenár:

James DiEugenio

Hudba:

Jeff Beal

Hrajú:

Oliver Stone (sprievodca), Whoopi Goldberg (rozprávač), Donald Sutherland (rozprávač), John F. Kennedy (a.z.), Walter Cronkite (a.z.) (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Obsahy(1)

Tridsať rokov po svojom filme JFK berie režisér Oliver Stone svojich divákov na cestu po nedávno odtajnených dôkazoch o atentáte na prezidenta Kennedyho – najzávažnejšej a najzáhadnejšej americkej vražde 20. storočia. Spolu s oscarovými rozprávačmi Whoopi Goldbergovou a Donaldom Sutherlandom a vynikajúcim tímom lekárskych a balistických expertov, historikov a svedkov Stone predkladá presvedčivé dôkazy, že v prípade Kennedyho sa "konšpiračná teória" stala "konšpiračným faktom". (Film Europe)

(viac)

Videá (1)

Trailer 2

Recenzie (24)

neoBlast 

všetky recenzie používateľa

Takové malé shrnutí nových teorií, které vznikly v přibližně posledních 20 letech. Ale pro koho Oliver Stone tohle sestrojil? Nadšenci do JFK konspirací všechno toto jistě vědí, pro běžného diváka jako jsem já, které spíše přilákalo jméno Olivera Stonea, jsou teorie předkládané příliš technické a únavné. Z dokumentárního hlediska mi přišel film velmi nekonsistentní, několik průvodců, vypravěčů, kteří se mění. Nějaké rozhovory vede Stone, některé ne. Nudná vizuální stránka. Mně osobně to přišlo rušivé a bohužel forma zůstává velmi pozadu za přehuštěným obsahem.   40% ()

Triple H 

všetky recenzie používateľa

Stone si nedá pokoj. JFK s Costnerom je zrejme jeho životný režijný výkon a dá sa s trochou nadsázky povedať, že film je na poli konšpiračných teórií vyslovene kultúrny míľnik, ktorý ovplyvnil aj kolektívny sociálny status quo a pomohol udomácniť (minimálne v mysliach mnohých Američanov) kolektívne presvedčenie, že všade naokolo je len lož, manipulácia s verejnu mienkou, záhadné, záludné a omnipotentné lobbystické skupiny ovládajúce dianie vo svete ako Blofeld. A nieže by politici neklamali, lobbysti nelobovali a pod., ale ako to bolo presne vtedy pred tými skoro už 60-timi rokmi? Tento dokument nemá nejaký konkrétny a prehľadný rámec čo chce vlastne povedať, nespája nové či existujúce zistenia do celistvého obrazu, po uzretí ktorého si človek buchne do stola a povie "krupica turci, a predsa nás ťahajú za nos!". Stone chŕli jednu informáciu za druhou, bez ladu a skladu, niečo sme už od neho počuli (single bullet theory), niečo človek môže považovať aj za zaujímavé (Thomas Valle a jeho paralely s Oswaldom), ale keďže Stone zjavne sleduje cieľ týmto všetkým stoj čo stoj dokázať, že o konšpiráciu išlo, je ťažké hodnotiť či fakty neintepretuje účelovo a či si nevyťahuje z tej hory informácií, výpovedí, znaleckých posudkov a pod. len čriepky a kúsky, ktoré zapadajú do ním želaného výsledku (čo minimálne pri filme z r. 1991 robil). A ak by divák mal záujem o skutočne objektívny záver, potrebuje si zobrať k dokumentu notes, robiť si poznámky a pracne si každé tvrdenie overiť a porovnať si ho so všetkými ostatnými vlastným pátraním a šetrením, lebo na Stonea sa 100 percentne spoľahnúť asi nedá. O Kennedyho vražde sa už popísalo toľko kníh (často sa už na niekoľko sto stranách zameriavajúcich len na niektorý detail celého incidentu), natočilo toľko dokumentov, filmov a jeho vražda sa rozanalyzovala horom spodom toľkokrát a na toľkých weboch, že dnes už sa zrozumiteľne dešifrovať čo ako presne bolo a čo bola konšpirácia, čo ľudské pochybenie, čo len chaos, atď. pomaly ani nedá. Boli 3 výstrely? Bol jeden spredu? Bola posledná rana spredu alebo zozadu? Boli to Kubánci, CIA, a ak áno, ako presne a kedy sa kto s kým dohodol? Bola to mafia ako odplata za to, že Kennedy bol po zvolení "málo vďačný"? Jednoducho človek, ktorý si dokument pustí buď už verí, že to bola celé konšpirácia, alebo tomu neverí, prípadne má o tej či onej verzii pochybnosti. Ak verí, dokument ho utvrdí v jeho pravde, ak neverí, ťažko ho táto nálož motaníc presvedčí o opaku a ak má pochybnosti, aj tak v ňom zostanú. ()

Reklama

Slasher 

všetky recenzie používateľa

Sice bez zásadních nových informací, ale koho tohle téma baví, máte tu pořádný repeté všech možných podezřelostí a nesrovnalostí kolem atentátu a vyšetřování. Pochybná "magická" střela, sporné fotografie z autopsie, šachování s důkazy, CIA a mlžení o Oswaldovi, a to včetně širších souvislostí se zátokou Sviní, operací Northwoods, politikou míru a občanských práv. Co by, kdyby… Bylo by fajn dozvědět se někdy pravdu, ale upřímně si nemyslím, zůstaneme hezky u konspirací :) ()

radektejkal 

všetky recenzie používateľa

"Za zrcadlem" je něco jiného než "skrz zrcadlo" - a máme tu hned první rozpor. Stoneova studie - Oliver Stone má bezesporu USA rád, jen by tuto zemi chtěl trochu pravdivější - je rozporů plná. Verzi o atentátníkovi, který zastřelil nejmocnějšího prezidenta proto, že ho neměl rád, jsem nevěři ani jako jedenáctiletý kluk: teorii vraha, který neměl rád JFK, který je zabit vrahem, který zase neměl rád jeho atd. (a stejné je to i s fakty, jeden popírá druhý). Všichni jsme ale tehdy měli pocit, že se něco mění, a ne k dobrému. Stone dokládá, že každé faktum, předložené Warrenovou komisí, je sporné. Pravdu se nedozvíme pravděpodobně nikdy. Ale k čemu by nám také v tomto světě byla? Stejně už s ní nedovedeme zacházet. - Nejspíš ji má Pepa Nos, když zpívá: Já jsem agent CIA, jsem nebezpečněj a jsem zlej. Tomu se dá věřit. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

30 rokov rozdiel od filmu, ale dozvedeli sme sa viac? Stále ostávame len pri dohadoch. Je jasné, že Oswald v tom nebol sám a je jasné, že istých kruhom Kennedy vadil. Inak by mafián Ruby Oswalda neumlčal navždy. Ale predsa len, pravdu sa dozvedia (možno) až generácie po nás. Obsahovo inak dokument nepriniesol nič prevratné. ()

Galéria (17)

Reklama

Reklama