Reklama

Reklama

Vzostup

(festivalový názov)
  • USA Ascension

Obsahy(1)

Celovečerný debut Jessicy Kingdon ponúka prostredníctvom zvedavej kamery a mozaiky fimových obrazov nekompromisný pohľad na identitu súčasnej Číny a paradoxy ekonomického pokroku. Film obratne sleduje robotníkov v továrňach, ktorí vyrábajú všetko od ďalekohľadov až po sexuálne bábiky, a ich kolektívnu snahu o profesionálny úspech v komunistickej spoločnosti. Jessica Kingdon s pátosom a humorom zachytáva intenzívne fyzické nároky, agresívnu firemnú politiku a tvorivú spoluprácu, ktoré podnecujú stále sa rozširujúcu pracovnú silu Čínskej ľudovej republiky. Režisérka vás nechá premýšľať o nákladoch komodifikácie a zároveň si posvieti na odolnosť ľudského ducha. (Jeden svet)

(viac)

Recenzie (5)

elanius 

všetky recenzie používateľa

(17/2022) / Vcelku zvláštny dokument, kde vyše hodinu a pol chýba akýkoľvek komentár a jedná sa a o akýsi kompilát scénok z rôznych zamestnaní a školení, ktorý slúži ako prierez spoločnosťou. Presnejšie je zameraný na mladých ľudí cez ktorých príbehy sledujeme stav čínskej spoločnosti. Verím tomu, že by sa dalo natočiť množstvo verzií, ktoré by ponúkli iné vyznenie a pohľad. Toto je naozaj zamerané na mestskú spoločnosť. Aj keď sa tam zdanlivo nič nedeje, bol som ako prikovaný k obrazovke. Atmosféra ktorá z toho ide je niekde medzi magickosťou a bizárom. Zaujímavý experiment, ktorý aj bez slov povie veľa. (8/10) ()

Reklama

Hamaradža 

všetky recenzie používateľa

Kvalitná práca. Na americké pomery až nezvyčajne tichý a sugestívny dokument, ktorému komentár určite nechýba - message si z neho musí vziať každý sám. Portrét strednej vrstvy v kapitalizme po čínsky - so svojskými lokálnymi špecifikami, no v princípe rovnako duševne ničivý. Je len trochu škoda, že Kingdon nešla ešte viac investigatívne do hĺbky - sama hovorí že niektoré príliš delikátne scény (ako napr. vypúšťanie toxických chemikálii korporátmi do jazera) vynechala, aby nedostala do problémov ani protagonistov, ani štáb. Čína je pre mňa stále enigmou. ()

Galéria (5)

Reklama

Reklama