Reklama

Reklama

Zulejka otvára oči

(seriál)
  • Rusko Zulejcha otkryvajet glaza (viac)

Epizódy(8)

Obsahy(1)

Príbeh Zulejky sa odohráva v jednom z najťažších období Sovietskeho zväzu, v tridsiatych rokoch minulého storočia, kedy boľševická moc kruto postihovala všetkých, ktorí sa nezmierili s jej diktatúrou. Píše sa rok 1930. V malej tatárskej dedine žije oddaná moslimská žena menom Zulejka, ktorej život sa náhle zmení, keď jej manžela zavraždia komunisti za to, že pred nimi ukrýval obilie. Tí Zulejku vezmú do zajatia a pošlú do gulagu, na odľahlé miesto na Sibíri, pri rieke Angara. Uprostred krutej divočiny, na mieste, kde nie je žiadna civilizácia, je nútená postaviť si s ďalšími zajatcami strechu nad hlavou. Podmienky v gulagu sú drsné a veľa ľudí neprežije ani prvú ťažkú zimu. Keď sa Zulejka postupne usadí, začína v sebe nachádzať vnútornú silu a nový zmysel života, ktorý jej pomáha prežiť. (RTVS)

(viac)

Recenzie (2)

laik_60 

všetky recenzie používateľa

Zo strany Rusov nečakaná reflexia na dobu zúriaceho stalinizmu. Románová predloha - veľmi puosobivé čítanie  - taky ženský Solženicinovsky pohľad na sibírske gulagy. ()

gudaulin 

všetky recenzie používateľa

Seriál líčí osudy skupinky vyhnanců, které počátkem 30. let semlel mlýnek stalinského teroru a vyvrhl je to odlehlé nehostinné části Sibiře, aby tu v případě, že budou mít štěstí a přežijí krušné počátky bez zásob a zázemí, založili novou osadu a položili základy dřevozpracujícího průmyslu. Série zdaleka není bez chyb, místy je příliš melodramatická, jinde útržkovitá a pádící zběsile dopředu (období vlastenecké války zabere několik minut vyprávění), aby na jiných místech melancholicky zpomalila a mazlila se zádumčivými obrazy tajgy. Řada zajímavých charakterů nemá potřebný prostor, vybudovaná osada vypadá příliš úhledně jako z náborového letáku pro nové osídlence. Co se povedlo, byl casting, kdy Čulpan Chamatova svou hlavní roli v pohodě utáhne, stejně jako Morozov v roli charakterního velitele tábora. Trefou do černého je odporná figura stalinského kariéristy ztvárněná Romanem Maďanovem - v něm jako by se koncentrovala patologie sovětských 30. let. Na čtvrtou hvězdičku to sice nevytáhnu, ale i tak jde o slušnou práci a pokus vyrovnat se s jedním z bolavých míst sovětské, resp. ruské, minulosti. Celkový dojem: 65 %. ()

Reklama

Galéria (6)

Zaujímavosti (6)

  • Britský majster snehového umenia Simon Beck vytvoril kresbu obrieho vtáka Simurgha v snehu pomocou snežníc za 7 hodín. Rozpätie jeho krídel je 100 metrov. Kresbu možno vidieť v úvodných titulkoch prvej epizódy a v epizódach so Zuleikhinými dcérami. (Arsenal83)
  • Historická osada Semruk pozostávajúca zo 17 budov vrátane veliteľského domu, kasární, jedálne, klubu a zemľanky bola postavená na brehu rieky Kama v meste Laishevo za 3 mesiace. Objekt je plánovaný ako turistický. (Arsenal83)
  • Na premiéru napísal obyvateľ Čity Nikolaj Černyajev k seriálu neoficiálny soundtrack, ktorý ocenila aj autorka románu Guzel Yakhina, no pieseň sa do série nikdy nedostala. (Arsenal83)

Reklama

Reklama