Reklama

Reklama

Osem hôr

  • Česko Osm hor (viac)
Trailer 2

Pietro je chlapec z rušného talianskeho mesta, Bruno je chlapec z Bohom zabudnutej alpskej dediny. Jeden sa každé leto vracia do hôr s rodičmi, druhý kopce nikdy neopúšťa. Zdieľajú lásku k majestátnym vrcholom, zložitý vzťah k vlastným otcom a časom si obaja  nechajú narásť husté brady. Tak ako príroda rastie, oschýna a znovu rozkvitá, mení sa aj ich priateľstvo. Strata v Pietrovom živote ho po mnohých rokoch zavedie naspäť na vidiek a opätovné stretnutie s Brunom zmení jeho pohľad na svet. Za adaptáciu rovnomennej knihy Paola Cognettiho o prerode chlapcov na mužov, hodnote priateľstva a hľadaní zmyslu života v tichu spektakulárnych Álp či Himalájí získali Felix van Groeningen a Charlotte Vandermeersch Cenu poroty na festivale v Cannes. (ASFK)

(viac)

Videá (5)

Trailer 2

Recenzie (54)

Othello 

všetky recenzie používateľa

Místy až nesnesitelně neinvazivní, čitelný a prostý příběh, jehož vyústění by se dalo charakterizovat jako "je to tak jak to je, nic proti ničemu a neuděláš nic". Můžete si do toho pak projektovat co potřebujete - cynický nihilismus o nemožnosti naplnění či motivační esoteriku o smyslu života v neustálém hledání. Dle toho se také bude odvíjet váš vztah k tomuhle filmu. Já ale jakmile vidím bílého evropana, jak neironicky nachází sám sebe někde v Nepálu, vydávám smrtelný chropot. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Európsky koprodukčný mix Skrotenej hory (bez sexu) a Medenej veže (bez poriadneho konfliktu). Dĺžka je možno prepálená, respektíve ide možno viac materiál pre minisériu, kde by sme sa v každej časti venovali jednému obdobiu a časové skoky by nepôsobili tak unáhlené. Herci sú uveriteľní a výborne chápu, o čo v scenári ide; o jedno veľké, celoživotné priateľstvo medzi dvoma mužmi.  Aj o tom je život, nielen o milostných vzťahoch. Implicitný náznak homosexuality tu síce je, ale pre ústrednú myšlienku o nezničiteľnom priateľstve je to v podstate jedno, akú majú obaja chlapi orientáciu. Nakoniec ale filmu najviac dominujú krásne zábery horskej prírody. 70% ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Vizuálne veľmi pekné, ale to som už minule povedal, že na pekné scenérie mi stačí aj Živá panoráma na RTVS, obsah hrá významnú úlohu, no za dve a pol hodiny ho bolo pramálo. Je to také rozjímanie o priateľstve a vzťahoch medzi otcom a synom. Film o horách a mužskom svete, ale nie pre každého muža. ()

shade000 

všetky recenzie používateľa

Juuuj, na tento film som sa tešil veľmi dlhú dobu, no čakanie sa veru oplatilo. Je to už dobrých pár rokov, čo som čítal knihu od Paola Cognettiho. Bol to neskutočne krásny príbeh o živote v horách, o priateľstve dvoch ľudí v mladosti, neskôr v dospelosti a o rôznych pohľadoch na život ako taký. Odlišné povahy, odlišné rodiny, no predsa ich dokázalo niečo jedinečné spojiť. Je len málo filmov, ktorým sa aspoň trošku podarí priblížiť knižnej predlohe, no tu sa to podarilo všetkými desiatimi. Neskutočne nádherná krajina, do toho úžasný soundtrack a trošku prekvapivo vybratý formát v pomere strán 4:3, ktorý síce pri dychberúcich scenériách hôr trošku nedáva zmysel, no zase filmu dodáva tú artovosť, ktorú si toto dielo určite zaslúži. Dúfam, že jedného krásneho dňa sa podarí sfilmovať aj ďalšie Cognettiho knihy ako napríklad Niekedy netreba zdolať vrchol prípadne Chlapca z divočiny... ()

LEGACY 

všetky recenzie používateľa

Ohromně silný příběh, kde mě celou dobu trápil fakt, že jsem věděl o stratistiplném konci. Musím se přiznat, že oddání se divokosti přírody, kdy jde člověk bezhlavě do extrému až za hranu, je moje a už zítra začíná moje putování, kdy budu říjen-listopad stanovat na západním pobřeží deštivého a už asi i chladného Irska. Stopáž je tady zcela adekvátní, perfektně představila pouta mezi oběma horaly, jejich vztah k horám, lidem, i celoživotní snaze se přiblížit člověku, kterým chtějí být. Záběry z Alp jsou nadpozemské, značení tras jsem zažíval i já, kdy nás můj táta vzal poprvé do Fatry a ta představa pietně vzdát hold postavením horské chaty je prostě noblesní a hrozně inspirující. V Tatrách člověka v horkých chatách hned napadá jaké to asi je žít v oblacích, odpověď, zcela omračující, ale daň se platí s přirážkou. Každopádně lidi jsou různí, co je pro jednoho bláznovina, je pro druhého modla a žít a zemřít pro to, co milujete, v co věříte, v čem jste jako ryby ve vodě, kde na sobě necítíte tlak, to za to mnohdy stojí. Pietrova evoluce byla taková moje, no a z Bruna mám v sobě maličko taky - každopádně na rozdíl od něj mám tu rodinu, které mě drží daleko od myšlenek na strávení zimy někde mimo civilizaci. Však to byla má sestra, kdo mně film ukázal, bravo, kandidát na film roku jak vyšitý. ()

Galéria (71)

Zaujímavosti (3)

  • Film sa natáčal v talianskych Alpách, Turíne a Nepále počas siedmich mesiacov od leta 2021. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

21.06.2022

V úterý dopoledne proběhla další tisková konference k blížícímu se 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, na níž byli mimo jiné oznámeni členové porot jednotlivých soutěžních… (viac)

V Cannes byly uděleny Zlaté palmy

V Cannes byly uděleny Zlaté palmy

28.05.2022

75. ročník prestižního Mezinárodního filmového festivalu v Cannes se uchýlil ke svému konci a dnes večer proběhl zakončovací ceremoniál celé letošní filmové akce, kde byli mimo jiné oznámeni vítězové… (viac)

Reklama

Reklama