Reklama

Reklama

Skejťačka

  • USA Skater Girl
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Holka z indického zapadákova se úplně zblázní do ježdění na skejtu. Jenže její cesta na vysněnou soutěž bude ještě pěkně hrbolatá. (Netflix)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (27)

BOURQUE 

všetky recenzie používateľa

„Skejťačka“ je film viac o ťažkej situácii detí v chudobnej Indii a o sociálnych zvykoch, ako „nejaká športová dráma“. Prvý celovečerný film Manjari Makijany vo viacerých veciach „verne kopíruje“ scenár podobných Hollywoodskych filmov (napríklad mladá slečna, žijúca v ťažkých podmienkach, ktorá únik z každodenných problémov (najmä z pohľadu jej vzťahu k otcovi) nájde v športe; „zakázaná láska“; mobilizácia správnych ľudí, aby spravili dobrú vec, atď.) a vo svojej forme neobsahuje žiadny nečakaný moment. Spíš zaujme s trochu otvorenejšími dverami na svet a život v malej Indickej dedinke. (Akoby nestačilo, že veľa ľudí žije v chudobe, ešte sa delia do „kastov“.) Všetky tie zlé veci (a niektoré dobré) vidíme cez oči mladej Prerny, pre ktorú skateboard znamená to, ako pre iných motorka, čiže slobodu. Postavu Prerny stvárňuje sympatická Rachel Saanchita Gupta, pre ktorú je to prvá filmová rola. „Keď som na skateboardu, tak sa cítim byť slobodná.“ Toto platí nielen pre ňu, ale aj pre ostatných detí z dediny. Nehovoriac o tom, že pre nich je to akási jediná skutočná zábava, vec, ktorú môžu hrať. Vďaka spoločnému záujmu medzi nimi pomaličky začínajú zmiznúť „rozdiely“. Vybudovanie malého parku pre skateboardistov by nebolo možné vďaka skupine nadšených „zahraničných ľudí“, najmä bez Jessici, ktorú vo filme veľmi dobre stvárňuje herečka Amy Maghera. Škoda záveru filmu, ktorý je unáhlený a dostatočne nevypracovaný. P.S.: Pekné fotky pri titulkoch nie vždy dokážu zakryť viditeľné otvory. Osobné hodnotenie: 75% (***) ()

Kritik. 

všetky recenzie používateľa

Davam tomu takych 60% ale povedzte mi, preco to odrazu sekli a pustili zaverecne titulky? :-O Mala svadbu ci nie? Skoncila s cudzim, alebo so svojou laskou? Otec sa zmenil, alebo ju potrestal aj teraz? Beloška Jessica našla nejaké svoje korene? Aké bolo "kráľovnine" tajomstvo z minulosti? Film bez konca. Nielen s otvorenym koncim, ale bez konca. Divné spracovanie príjemného rodinno-dramatického príbehu. Hm. ()

Reklama

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Finále je typicky presladené. Čo trošku zamrzí, pretože v skutočnosti to takéto jednoduché nie je. V rámci filmu by mi to nemalo vadiť, ale zamrzí to hlavne z toho hľadiska, že mimo koniec, ten film veľmi detailne a realisticky popisuje pomery detí v Indií. Ich povinnosti aj neschopnosť byť deťmi je tu zobrazená presne tak, ako to u nižších kást funguje. V tomto smere je ten film pekný, uveriteľný a asi aj dôležitý, pretože pojednáva o situáciách, aké sa do dnešného dňa ešte stále odohrávajú a keď už nič iné ukazujú, ako sa vlastne my máme dobre. Hlavná hrdinka je roztomilá a držíme jej palce. Len vravím. Ten koniec to trošku podkopáva. V zásade ale príjemný film s posolstvom ( aké síce každý poznáme) ale v prostredí, ktoré ho robí zaujímavým a neokukaným. A emócie tam fungujú. Aj napriek stoporeným anglicky hovoriacim hercom. ()

Jara.Cimrman.jr 

všetky recenzie používateľa

"Najdeme jí ženicha. Už ji nechci mít na zodpovědnost." Tak tu máme indický tradice proti bělošský moderně a sportovní film to není. Škoda. Nicméně jsem pochopil, že jako běloch jsem potenciální rasista, kolonizátor a původce chudoby v rozvojovým světě. Proto je mou povinností stavět dětem v Indii u-rampy, aby si chudáci mohli zaskejtovat a do Somálska vozit sníh, aby se mohli koulovat. Přijímám svou vinu a udělám to, abych už se nemusel nikdy dívat, jak ti hodní lidé trpí. Bylo mi smutno ... samozřejmě ze sebe, že jsem se nachal nachytat na sport a pustil si tuhle angažovanou hovadinu. ()

becki_tu 

všetky recenzie používateľa

Překvapivě nenápadný klenot z netflixovské dílny, který zasadil osvědčené téma cesty za svým snem do prostředí, ve které jsou stále uznávány jisté kulturní tradice, společenské postavení a s tím spojené určité stereotypy, které onu cestu za snem poněkud komplikují. Pro ne-indické publikum jistě zajímavá sonda do problematiky indického kastovního systému, přístupu ke vzdělaní, postavení žen nebo vlivu západních kultur. Oba palce nahoru za tuhle emocionální jízdu. ()

Galéria (20)

Reklama

Reklama