Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lady Guinevere (Julia Ormond) cestuje do Camelotu, aby sa stala manželkou hrdého kráľa Artuša (Sean Connery) - týmto sobášom totiž zaistí svojmu kráľovstvu ochranu pred agresívnymi vpádmi svojho suseda, princa Malaganta (Ben Cross). Ten sa samozrejme len tak ľahko nevzdáva - chystá sa ju ešte počas jej cesty prepadnúť! Našťastie je však práve nablízku chrabrý rytier Lancelot (Richard Gere), ktorý krásnej dáme v ťažkostiach rád pomôže – a nie naposledy! Keď sa totiž zákernému Malagantovi podarí krásnu Guinevere uniesť, je to práve Lancelot, ktorý ju zo zajatia vyslobodí! Spoločne prežité ťažké chvíľky oboch mladých ľudí naveky spoja – a hoci Lancelot sľúbi Guinevere večnú lásku, mladá kráľovná nechce a nedokáže podviesť svojho manžela, ktorému prisahala vernosť. No stačí jediný bozk na rozlúčku a kráľ si situáciu nesprávne vysvetlí... Jediným ako-tak dôstojným východiskom z nej ostáva už len súboj na život a na smrť... (TV Doma)

(viac)

Recenzie (323)

PetrPan 

všetky recenzie používateľa

Velmi pohodová záležitost, oddechový romantický příběh představující další filmové zpracování legendy o králi Artušovi, čekáte-li příběh plný násilí a krutosti, který by spíš odpovídal reálnému pozadí doby do které zapadá král Artuš, jste na špatné adrese, Jerry Zucker přišel s lehkým dobrodružným příběhem tzv. rodinným filmem, ve kterém netečou potoky krve, nedočkáme se žádných temných čar a kouzel ani přehršle násilí a krutosti, prožijeme však nádherně pohádkový příběh o síle lásky a odvahy plný dobrodružství.... ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Prvý rytier je absolútne nezávadná "historická" popcornovka bez jedinej umeleckej ambície. Treba ju tak brať a možno sa vám bude páčiť. Je to niečo pre novších fanúšikov Angeliky alebo povedzme Sissi. Ciže pre sentimentálne ženy. Na tom nie je nič zlé, ale keďže ja som iba sentimentálny muž, takže film chváliť, ale ani haniť nebudem. Pokiaľ očakávate od podobných filmov historickú edukatívnosť a presnosť faktov, treba prepnúť. ()

Reklama

mahler 

všetky recenzie používateľa

Proč se z filmu který má k dispozici takového krále jako Sean Connery stala tahle limonáda - může za to bezpochyby přítomnost Richarda Gera (od té doby ho nemám rád) a výprava která z Camelotu udělala jakýsi Disneyland. Ale je určitě lepší zabývat se přednostmi filmu - dokonalá hudba Jerryho Goldsmithe, scény bitev (ač téměř bez krve), již zmíněný stárnoucí Artuš, krásná Julia Ormond a padlý První rytíř Malagant v podání Bena Crosse (který je sice dokonalým padouchem ale má velice málo prostoru). Stejně jako u filmu Král Artuš ani zde by mi vůbec nevadila absence nadpřirozených prvků z Artušovské legendy ... kdyby to nebyla taková limonáda. ()

Amarcord_1 

všetky recenzie používateľa

80% - Překvapuje mě zdejší nízké hodnocení. Pro mě je tento film spojen s překrásnou hudbou Jerryho Goldsmithe, nádhernou atmosférou a výborným hereckým trojlístkem v hlavních rolích. Příběh krále Artuše a rytířů Kamelotu fakt miluji. V tomto podání mě nic výrazně nerušilo, jen samotný konec mi přišel trochu přitažený za vlasy -proto nižší hodnocení. Jinak pro se pro mě jedná o znamenitý film, při kterém se myšlenkami vracím do té krásné doby, kdy jsem také chtěl být rytířem.... ()

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Nákladný a pôsobivý historický spektákel, ktorý sa však nestretol s očakávaným komerčným úspechom aj napriek lákavému námetu a hviezdnemu hereckému obsadeniu. Po umeleckej stránke to však také zlé nieje, naopak. Film si užijú najmä milovníci tohto druhu zábavy, ale ani ostatný divák nepríde skrátka. ()

Galéria (58)

Zaujímavosti (22)

  • Film měl původně režírovat bondovský režisér Terence Young, ale během natáčecích příprav zemřel. Kdyby usedl na režisérskou židli, spolupracoval by se tak znovu po třiceti letech s představitelem Jamese Bonda Seanem Connerym (král Artuš). Jejich poslední společný film byl Thunderball (1965). (HappySmile)
  • Film sa odvracia od klasickej artušovskej legendy hlavne tým, že v ňom úplne absentujú magické prvky a tiež pre podstatný vekový rozdiel medzi Arthurom (Sean Connery) a Guinevere (Julia Ormond). (Arsenal83)

Reklama

Reklama