Reklama

Reklama

Impérium svetla

  • Veľká Británia Empire of Light (viac)
Trailer 4

Film Impérium svetla od režiséra, scenáristu a držiteľa Ceny akadémie®  Sama Mendesa sa odohráva v anglickom pobrežnom mestečku na začiatku 80. rokov a je dojímavou drámou o sile ľudského puta v búrlivých časoch. Dej sa odohráva na začiatku 80. rokov 20. storočia v ošumelom starom kine v anglickom pobrežnom mestečku a jeho okolí a sleduje príbeh manažérky kina Hilary, ktorá bojuje s duševným zdravím, a nového zamestnanca Stephena, ktorý z mestečka túži uniknúť, lebo sa vňom denne stretáva s nepriazňou osudu. Hilary a Stephen jeden v druhom nachádzajú oporu vďaka ich nepravdepodobnému a nežnému vzťahu a zažívajú liečivú silu hudby, kina a komunity. (Disney+)

(viac)

Videá (2)

Trailer 4

Recenzie (37)

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Sam Mendes má zaujímavé filmy, a tento krát zalovil vo vodách klasických kín a éry búrlivých 80tych rokov v britskom Kente. Už samotné herecké obsadenie sľubovalo dobrý zážitok (aj keď nie vždy to aj platí). Prostredie starých klasických kín bola skutočne pôsobivá, a dnešné multiplexy sa im svojou atmosférou rozhodne nemôžu rovnať. Film sa vyvinul do trocha iného rozmeru ako by sa prvotne mohlo zdať, ale vo svojej podstate to malo aspoň nejakú epickú esenciu. Škoda, že to Hilary neskôr preplo a dej to výrazne pribrzdilo. Malo to nábeh na minimálne 4*, ale ten koniec mi prišiel taký že "nuž, čo už"... ()

maddy 

všetky recenzie používateľa

Po 30. rokoch kariéry, prvé zakopnutie Sama Mendesa. Čo rozhodne je slušná vizitka, akurát kto má od Empire of Light očakávania slušného filmu, ten musí pomerne schladiť svoje očakávania. Sam Mendes má síce stále technickú stránku filmu v malíčku, akurát by si nemal písať úplne sám scenáre, pretože potom z toho vznikne takýto neučesaný mišmaš rôznych tém ako v prípade tohto filmu. Empire of Light by sa chcel venovať množstve tém od medzirasového a medzigeneračného vzťahu, cez problém rasizmu v Británii v 80. rokoch, neveru v manželstve, zaoberať sa duševnými poruchami (schizofrénia), až ponúknuť nostalgickú lásku k filmu podobne ako Spielberg v nedávnych Fabelsman. No žiadnej z načrtnutých tém sa nevenuje dostatočne, všetky mieša dohromady skôr bez rozmyslu a v závere sa ukáže, že aj bez jasného cieľa, keďže film namiesto toho, aby akokoľvek dramaticky vygradoval a doriešil aspoň jednu tému, tak vyplynie prakticky do ničoho zásadného a len obyčajného, unylého konca. A vlastne aj bez toho, aby ste ústrednému vzťahu medzi Oliviou Colman a Michaelom Wardom za celých 115 minút filmu akokoľvek uverili. Síce netypická, ale pomerne zbytočná romantická dráma, ktorá nedrží nijako pohromade. Film rozhodne nehodný réžie Sama Mendesa. CELKOVO: 5/10 ()

Reklama

Derek 

všetky recenzie používateľa

Producent, reziser a scenarista Sam Mendes nesie uplnu a hlavnu zodpovednost za to ako sa Empire of Light nepodarilo. Mohla to byt pocta kinam a ludom co v nich pracuju, ale Mendes sa rozhodol ze do filmu navyse zakomponuje nielen rasiszmus v Anglicku 80tych rokov, ale i mentalnu nemoc hlavnej hrdinky (nastastie je Olivia Coman vynikajuca a jedina vec co to vsetko drzi nad vodou). Na jeden film je toho dost, ale ani jedna dejova linka nie je zapamatovania hodna. ()

castor 

všetky recenzie používateľa

Komorní melancholické drama, které má od každého trochu a u kterého je třeba odložit veškerý cynismus. Olivia Colman pracuje v kdysi slavném kině na britském pobřeží, poznáváme i další milé loosery z obsluhy kina, kterým šéfuje arogantní „stav se u mě v kanclu“ Colin Firth. Vyprávění rozhýbe příchod nového trhače lístků. On je mladý černoch (příběh se odehrává v 80. letech), ona postarší dáma s několika podezřelými psychickými zkraty. Výsledek je takový nijaký a odtažitý, hůře se ztotožňující s některou z postav, nicméně jisté neotřelé kouzlo to má (protože za kamerou stojí skvostný Roger Deakins) a Sam Mendes jednoduše není průměrný režisér, takže si diváka postupně získá na svou stranu. Ovšem jakmile v druhé polovině přišly vypjatější momenty, moc jsem si přál, aby jich bylo víc. Nestalo se. ()

Xmilden 

všetky recenzie používateľa

Sam Mendes rozhodně točit kvalitní filmy nezapomněl. Čert ví, proč zvolil zrovna tohle téma. Možná jej trápí otázka rasismu, možná cítil potřebu zavzpomínat na svou celoživotní lásku k filmu a ke kinům. Olivia Colman bez problému zvládá svou možná první hlavní roli. Spíše mě trošku mrzela druhá půlka. Čekal jsem že film pojede trošku jiným směrem a některé témata otevírat nezačne. První půlka bezstarostná jízda. Druhá občas hodně poctivé drama. 60% ()

Galéria (32)

Zaujímavosti (7)

  • Skutečné kino Dreamland (ve filmu má název Empire) bylo otevřeno ve městě Margate v roce 1923. Během své existence vystřídalo mnoho majitelů, než bylo v roce 2007 definitivně uzavřeno. Poté se jednalo o památkově chráněnou budovu. (peeteno78)
  • Jedná se o první film režiséra Sama Mendese, ke kterému si sám napsal také scénář. Všechny ostatní filmy režíroval podle scénářů jiných tvůrců. (peeteno78)

Súvisiace novinky

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (viac)

Taylor Swift se chystá na režijní debut

Taylor Swift se chystá na režijní debut

11.12.2022

Známá popová zpěvačka Taylor Swift k filmu měla odjakživa blízko. Už zkraje kariéry ve svých písních vyprávěla příběhy, které později zkušení režiséři převáděli do krátkých klipů, nedávno se pak… (viac)

Reklama

Reklama